Select Page

Nisu svi tableti na tržištu namijenjeni djeci, a treba pripaziti i na dob djeteta te funkcionalnosti koje će trebati nadzirati

 

Kroz digitalne usluge djeci su danas na samo jedan klik dostupni mnogi servisi, a neki od njih nisu namijenjeni maloj djeci. Ovisno o dječjoj dobi trebalo bi kupiti tablet računalo prilagođeno njihovim rukama, očima i mogućnostima razumijevanja.

Ako je dijete premalo onda pričekajte do njegove odgovarajuće dobi jer prerano davanje tableta djeci može biti štetno za njegov razvoj. U prvim godinama dijete uči izraze lica, dešifrira jezik te uči kako komunicirati sa svojom okolinom. Ako je dijete zaokupljeno tehnologijom umjesto promatranja svoje okoline propustit će svoju razvojnu fazu. Preporuka je da djeca prije dvije navršene godine ne bi trebala koristiti tablet. Ipak, pravo vrijeme ovisi o samom djetetu i njegovom društvenom razvoju.

Ukoliko dijete može samostalno koristiti tablet onda odaberite sadržaj koji će biti prilagođen njegovoj dobi. Ako će dijete uskoro krenuti u školu onda odaberite obrazovne mogućnosti koje pruža tablet.

Ne zaboravite na roditeljski nadzor, postavite vremena ograničenja uz koja će se dijete naučiti koliko dugo smije koristiti tablet tijekom dana ili tjedna. Nakon proteka predefiniranog vremena tablet će se automatski zaključati.

 

 

Ne napravite li to na vrijeme kasnije ćete imati problema jer nedovoljno brige može dovesti do nezdravog odnosa s tehnologijom. Boravi li dijete samo kod kuće odnosno sa starijim bratom ili sestrom, možda kod bake i djeda, kontrolu možete obavljati od bilo gdje – potreban vam je samo internet.

Dulje gledanje u tablet može uzrokovati naprezanje očiju te čak i oštećenje vida u vrijeme kada se dijete tek razvija. Američka akademija za pedijatriju djeci u dobi između dvije i pet godina preporučuje najviše jedan sat vremena pred ekranom dnevno.

Tableti su zaista vrijedan alat za učenje te nisu namijenjeni samo za zabavu, iako će djeca kroz zabavu najbolje naučiti i napredovati – djeca mogu istraživati Sunčev sustav, saznati nešto o povijesti, usavršavati svoje matematičke vještine, pa makar i one osnovne.

 

 

Savladavanje rada na tablet računalu djetetu će pomoći u korištenju ove tehnologije u školi, a jednog dana i na radnom mjestu. Dok roditelji nešto obavljaju – rade od kuće ili obavljaju kućanske poslove, imat će mir dok je dijete zauzeto radom i igrom na tablet računalu.

U 2011. godini manje od 1 posto djece u dobi do 8 godina imalo je svoj tablet dok se u 2017. godini taj postotak popeo na 42 posto male djece koja posjeduju svoj tablet.

Kupujete li svojem djetetu novi tablet, a radi se o predškolskoj dobi, idealan će biti meanIT Tablet K10 Plus Kids sa softverom prilagođenim za djecu. Na ekranu od 7 inča dijete će moći koristiti mnogobrojne aplikacije koje se nalaze instalirane već pri kupnji, uz softver iWawa. Neke od aplikacija prevedene su na hrvatski jezik, a uz mnogobrojne aplikacije dijete će se i zabavljati i nešto novo naučiti.

Tablet iz meanIT-a je jedan od najzanimljivijih na tržištu – prilagođen je djeci i kroz dizajn koji asocira na mačku na stražnjoj strani, ima dva uha za koja dijete može držati tablet dok ga prenosi s jednog na drugo mjesto, a na stražnjoj strani se nalazi praktičan integrirani stalak za vertikalnu poziciju tableta tako da će samostalno stajati na stolu, u krevetu, na podu.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This