Select Page

Tablet računalo ne mora biti skupo da bi bilo dobro! I za manje novca dobit ćete funkcionalan i iskoristiv tablet

 

Veličina ekrana, radne i interne memorije, baterije te postojanje podrške za SIM karticu mogu znatno utjecati na cijenu uređaja. Tablet računalo možda ćete morati platiti 10 puta više nego što ste planirali. Čak i više od 10 puta. Ima li za time stvarne potrebe?

Veličina ekrana

Ovo je definitivno jedan od najbitnijih faktora pri kupnji tableta. Trebate li mali tablet od 7 inča, možda od 8 inča ili 10 inča? Ili čak i više, od 14,6 inča? Manji tableti su sve rjeđi i dobro će doći maloj djeci dok će tableti od 12 ili gotovo 15 inča služiti profesionalcima. U suprotnom, odabrat ćete krivo.

Ako kupujete tablet s manjim budžetom onda će idealan biti ekran od 10,1 inča jer ćete dobiti dovoljno velik ekran za gledanje video sadržaja i u krevetu i u vikendici, ali i za poneku prezentaciju na poslu ili kod klijenta. Pri tome nemojte zanemariti kvalitetu ekrana, što je izuzetno bitno. Nemojte pristati ispod IPS LCD tehnologije, kako biste dobili dobar vidljivi kut.

Trebate li visoku rezoluciju? U većini situacija na tablet računalu će vam HD rezolucija biti sasvim dovoljna, ukoliko niste tehnofil. Model meanIT Tablet X30 nudi upravo sve spomenuto – ekran od 10,1 inča u HD rezoluciji 1280 x 800 piksela te IPS matricu.

 

 

Radna memorija

Trebate li 6 ili 8 GB radne memorije na tabletu? Na pametnom telefonu je to prihvatljivo, ali na tabletu toliku količinu RAM-a trebat ćete samo ako ćete igrati izuzetno zahtjevne video igre ili obavljati grafičke poslove koji zahtijevaju i jak procesor u pozadini te izraženu grafičku komponentu u ugrađenom hardveru.

Ako ćete na tabletu čitati vijesti, pratiti društvene mreže i odigrati poneku igru i pogledati seriju na Netflixu, tada će vam i 2 GB radne memorije biti dovoljna. Pri tome pripazite na verziju operativnog sustava. Android 11 Go edicija bit će sasvim dobra jer je operativni sustav pročišćen i optimiziran upravo za takav uređaj.

Interna memorija

Na pametni telefon spremamo fotografije i video zapise, ali pametni telefoni imaju i dobre kamere te kompaktnost i prenosivost dok tablet računala nemaju takve karakteristike. Možda na tabletu nećete uopće upotrebljavati memoriju osim za instalaciju aplikacija. Tada će vam i 16 GB memorije biti sasvim dovoljno, a od toga će vam biti dostupno oko 10 GB, ne računajući operativni sustav. Ustrebate li još koji gigabajt memoriju kod tableta meanIT X30 možete proširiti s microSD karticama kapaciteta do 32 GB.

 

 

Baterija

Baterija je bitan segment ukoliko ćete tablet koristiti van kuće ili ureda. Tada zaista vrijedi uložiti u dodatne ampere. U suprotnom, više od 5000 mAh neće vam trebati za višesatni rad. Dakle, moći ćete pogledati cijeli film ili seriju u više nastavaka, provjeriti novosti na internetskim portalima i društvenim mrežama te bez anksioznosti odgledati i poneki video film.

SIM i/ili Wi-Fi

Više je manje, poznata je uzrečica. Dakle, možete kupiti tablet s integriranom SIM karticom kako biste ga mogli koristiti i kad izađete iz područja wireless mreže. Možda radite na terenu i to vam je bitan faktor kod tableta. U tom slučaju odaberite meanIT Tablet X25 koji ima SIM utor.

Ali, ako nemate potrebe za radom na terenu, onda će ponovo biti idealan meanIT Tablet X30 jer su wireless mreže svuda oko nas – u kući, na poslu, u kafićima, u trgovačkim centrima, u tramvajima…

 

Pin It on Pinterest

Share This