Select Page

Stižu nam sve veće i veće temperature zraka, ali razmišljate li o vlažnosti zraka u prostoriji u kojoj boravite i radite?

 

Uobičajena vlažnost u prostoru u kojem boravimo trebala bi biti od 40 do 60 posto. Pri većim vrijednostima odstupanja moguće su zdravstvene tegobe jer povećana vlaga pogoduje stvaranju plijesni, grinja i gljivica. Na kaju krajeva, i za zaštitu od virusa poput koronavirusa i gripe bitna je vlažnost.

Isušeno grlo oslabljuje naš organizam u borbi s virusima. Svatko bi u prostoru u kojem boravi trebao imati mjerač vlažnosti zraka, a zasigurno će dobro doći i mjerenje temperature. Naravno, možete mjeriti i temperaturu svojeg tijela, prije nego izađete van, među druge ljude ili u institucije u kojima se obavezno mjeri temperatura.

 

 

Za to će vam poslužiti pametna narukvica meanIT Smartatch M10 termo i pametni sat meanIT Smartwatch M20 termo. Oba modela su izuzetno praktična za tu namjenu, a model M10 termo ima vibrirajući alarm za odstupanje od normalne temperature tijela. Naravno, oba modela iz meanIT-a imaju precizne senzore za mjerenje broja otkucaja srca i brojač prijeđenih koraka, kao i multisport podršku. Spajanjem s pametnim telefonom imat ćete i razne informacije o dolaznim pozivima, porukama itd.

Vratimo se natrag na vlažnost zraka. To je količina vodene pare koja je sadržana u zraku ili atmosferi, a izražava se kao apsolutna vlažnost, relativna vlažnost, parcijalni tlak vodene pare… Apsolutna vlažnost je količina vodene pare u gramima, koju sadrži 1 kilogram zraka. Relativna vlažnost je omjer između apsolutne vlage koju sadrži zrak te maksimalne vlage (koja se može primiti u zrak, ovisno o temperaturi zraka).

Oko 75% vode u atmosferu isparava s tla, biljnog pokrova i vodenih površina. Inače, najveće isparavanje se događa u području tropskog i suptropskog dijela Indijskog oceana, na poziciji između Madagaskara i Australije.

 

 

Zanimljivo je da je relativna vlažnost zraka najveća ujutro, a s povećavanjem temperature vlažnost opada. Vodena para je veća ljeti nego zimi; stoga zimi moramo češće provjetravati prostore odnosno koristiti ovlaživače prostora. Vlažnost zraka mjeri se higrometrom ili vlagometrom – sadrže kemijske tvari koje upijaju vlagu (na primjer, kalcijev klorid i fosforov pentoksid).

Vlažnost zraka utječe i na potrošnju energije – što je zrak vlažniji (sadrži više vode) potrebna je veća količina energija za zagrijavanje prostorije. Ako je vlažnost zraka iznad 70 posto, za postizanje optimalne temperature bit će potrebno 30 posto više energije, a za vlagu iznad 85 posto potrošnja energije za grijanje se povećava za gotovo 50 posto.

U meanIT je upravo stigao sat / budilica A1 koja će vam dobro doći i kao alarm za jutarnje buđenje jer omogućuje posebno podešavanje alarma za radni tjedan te posebno vrijeme za vikend. Model A1 nudi tri grupe alarma, a za rad koristi dvije AA baterije. Ima i odgodu alarma (5 minuta), ukoliko ne skačete iz kreveta na prvi zvuk.

 

 

meanIT A1 uz to mjeri temperaturu zraka, mjeri vlažnost zraka, a sve se prikazuje na velikom ekranu s plavo-bijelim pozadinskim LED svjetlom. Dakle, u svakom trenutku znat ćete trebate li provjetriti prostoriju kako bi se povećala vlažnost. Naročito kada se koristi grijanje. Ovo je odlično ulaganje za predstojeću zimu koja se vjerojatno neće previše razlikovati od prošle. U trenutku dok pišemo ovaj tekst vlažnost zraka u prostoriji je 45 posto, a temperatura 26 stupnjeva.

Model A1 ima i kalendar pa ćete znati i koji je datum te dan u tjednu. A subotom ujutro možete slobodno duže odspavati te se probuditi kad vi to želite, a ne kad vam šef kaže. Naravno, ukoliko kod kuće nemate još jednog malog ili velikog šefa odnosno šeficu.

Pin It on Pinterest

Share This