Select Page

U popularnoj animiranoj seriji za djecu i odrasle „A je to“ glavni likovi su Pat i Mat, dvojica simpatičnih, ali i istovremeno vrlo nespretnih majstora koji nikad ne odustaju.

 

Naziv animirane čehoslovačke serije „A je to“ u prijevodu znači „I to je to“, a glavni glumci su još od 1976. godine Pat u žutoj majici i Mat u crvenoj majici. Znate ih, zar ne? Zna ih cijeli svijet, a likove i seriju su osmislili redatelj Lubomir Beneš i karikaturist Vladimír Jiránek.

Kao što znamo, u seriji A je to Pat i Mat svaki put imaju neki problem kojeg pokušavaju riješiti, a pri tome se služe i različitim alatima te svime onime što im se nađe pri ruci. Naravno, slijedi još više problema, ali u konačnici simpatični lutkarski dvojac inicijalno nastao od dijelova kao što su ljuske jaja popunjene gipsom uvijek pronađu neko rješenje, iako to i nije najlogičnije. Ali, problem je riješen, a sve je popraćeno humorom. Poanta serije je da se nikada ne odustaje, a Pat i Mat nam se uvijek čine jako nespretnima, zar ne?

 

 

Poznatu melodiju komponirao je Petr Skoumal, a prva pilot epizoda snimljena u Pragu 1976. godine bila je zabranjena za emitiranje jer su boje majica na Patu i Matu, prema cenzorima bile izvrgnute izrugavanju. Naime, crvena i žuta boja predstavljale su u to vrijeme dvije najveće socijalističke zemlje, Sovjetski savez i Kinu pa je pilot bio zabranjen i emitiran je tek nakon pada komunizma u Čehoslovačkoj. Tek nakon tri godine od nastanka pilot epizode krenulo je snimanje serije, a uvjet je bio da se Matova crvena majica zamijeni nekom drugom bojom. Inače, od 1989. godine serija je dobila novi naziv, prema imenima likova – Pat i Mat, a od 1990. ponovo mijenja naziv u „Pat i Mat: I to je to!“ odnosno izvorno u „Pat a Mat: …a je to!“

 

 

Nespretni Pat i Mat nas podsjećaju na korisnike mobitela koji su također nespretni te im stvari ispadaju. Danas je najveći problem korisnicima mobitela njihova zaštita, i to ne korisničkih podataka jer ako i izgubimo mobitel naši su podaci najčešće pohranjeni u oblaku, nego samog uređaja. Kako su moderni mobiteli izrađeni od materijala koji su uglavnom skliski, poput stakla i aluminija, potreban je oprez kako ne biste poput Pata i Mata smišljali kako riješiti razbijeni ekran. Jedni će se odlučiti na samostalni popravak kupnjom jeftinih ekrana preko interneta, što u konačnici najčešće ne završava dobro nego kao i u seriji A je to, dok drugi dugo vremena nose mobitel s razbijenim ekranom, stavljajući razne folije koje pridržavaju staklo da se ne raspadne.

Rješenje je kupnja zaštitnih maski i drugih dodataka koji telefon štite od udarca pri padu. Ali, takvi dodaci poprilično koštaju pa mnogi korisnici nisu spremni na dodatno ulaganje u zaštitu nego se nadaju da će pažnjom spriječiti pad. Ali, dovoljan je samo trenutak nepažnje ili pak nečija tuđa nepažnja. Ili se pak odlučuju na kupnju jeftine dodatne opreme iz Kine, a dok kupljeno dođe proći će tjedni i tjedni. Do tada se telefon može razbiti.

Otkrili smo kako pojedini primjerci pametnih telefona na hrvatskom tržištu već pri kupnji, u kutiji, dolaze sa zaštitnim dodacima.

meanIT Smartphone X6 dostupan u zlatnoj i crnoj boji u pakiranju imaju besplatnu silikonsku zaštitu uz koju će vaš pametni telefon biti zaštićen od padova, ali do padova najčešće niti neće doći jer zaštitna maska ne dopuštan da telefon klizi iz ruke.

 

meanIT Smartphone X6 sigurniji je kad koristite zaštitnu masku, a s obzirom da je maska prozirna neće se umanjiti ljepota vašeg telefona

 

Drugi besplatni, gratis dodatak u pakiranju uz meanIT Smartphone X6 je kaljeno staklo koje štiti ekran od ogrebotina, ali će u slučaju pada telefona i udarca smanjiti vibracije koje se pri udarcu mogu prenijeti na ekran.

 

Kaljeno staklo se dobije termičkim zagrijavanjem običnog stakla koje se zatim naglo ohladi, kako bi moglo podnositi velike temperaturne razlike

 

Spomenimo kako uz meanIT Smartphone dolaze još i visokokvalitetne slušalice, a pri kupnji određenih modela tableta, poput meanIT tablet C80 i meanIT tablet C10 dobit ćete dugački kabel za punjenje – čak dva metra dužine osiguravaju vaš uređaj od kvarova koji mogu nastati na konektoru za punjenje, zbog natezanja kabela radi male dužine.

 

meanIT Smartphone X6 spada među pametne telefone na hrvatskom tržištu koji uključuju najviše gratis, ali vrijedne opreme: kvalitetne slušalice, kaljeno staklo i zaštitnu silikonsku masku

Pin It on Pinterest

Share This