Select Page

Jedan od najrjeđih elemenata na Zemlji svi obožavaju. Sjećate li se zlatne groznice iz kaubojskih filmova? Kako uopće prepoznati pravo zlato te zašto obožavamo baš taj metal

 

Zlato je vrlo rijedak materijal u prirodi, istovremeno se i lako kuje te je idealan materijal za izradu novca. Zbog toga je u povijesti bilo i ostalo vrlo bitno. Kad bi u povijesti bilo otkriveno novo nalazište zlata nastajala bi zlatna groznica – tisuće ljudi bi krenule na novu lokaciju kako bi kopanjem zlata, ali i popratim poslovima, osigurali svoju egzistenciju. I dok su jedni tražili zlato, drugi su zarađivali na alatu, hranu i piću, smještaju.

 

 

Zlato (kemijski element s oznaku Au odnosno od latinskog Aurum) je približno 19 puta teže od vode, a najčešće se pronalazi u rijekama i potocima te se tamo i taloži tako da ne stiže do mora. Može se pronaći i u podnožjima planina odnosno u zlatnim žilama koje nastaju u pukotinama stijena kroz koje prolazi lava ili drugi fluid.

Postoje različite metode kako prepoznati pravo zlato od lažnog. Uroni li se zlato u ocat, ono ne smije potamniti dok će lažno nakon pet minuta dobiti tamniju boju. Prekrije li se željezo ili neka druga legura zlatnim premazom, u kontaktu s magnetom doći će do privlačenja dok pravo zlato neće reagirati na magnet. Ipak, ako se aluminij, olovo ili bakar prekriju zlatnim premazom, također neće doći do reakcije na magnetno polje. Spomenimo i kako zlatni nakit gotovo nikada ne izaziva alergijske reakcije.

Pravo zlato ne mijenja specifičnu žutu boju, a recimo i kako postoje i druge boje zlata: bijelo zlato je slitina zlata s paladijem ili niklom, crveno zlato sadrži 25 % bakra, zeleno zlato se dobije dodavanjem kroma dok u plavom zlatu ima aluminija ili željeza.

Nakit od plemenitog metala treba imati žig kojim se određuje postotak plemenitog metala. Npr. oznaka 583 označava da je nakit napravljen od 58,3 % plemenitog metala (14-karatno zlato), oznaka 750 je finoća 75 % odnosno 18-karatno zlato, a oznaka 999 označava 24-karatno, čisto zlato. Oznaka karat više se ne upotrebljava nego se govori o čistoći u tisućinkama.

 

 

Zlato je kao materijal vrlo specifično te ima najveću vodljivost topline i električne energije, a najveće nalazište zlata je na Witwatersrandu u Južnoafričkoj Republici, u dubini od 1000 do 3000 metara ispod površine Zemlje. Od tamo dolazi čak polovica od ukupno dobivenog zlata u svijetu. Nalazišta se nalaze u SAD-u, Rusiji, Australiji, Kanadi i u Peruu.

I u Hrvatskoj postoje nalazišta zlata – ispiranjem pijeska iz rijeka Drave i Mure može se iz vode koja dolazi iz Alpa dobiti zlatni prah. U Međimurju je također postojala zlatna groznica, a sve je 1776. godine odobrila carica Marija Terezija.

Zlato se, osim za nakit i poluge, koristi za različite druge namjene, a može se pronaći i u mobitelima, na kontaktima. Jedna tona starih mobitela može sadržavati oko 280 grama zlata. Ako ste mislili skupljati stare mobitele i tako se obogatiti, taj plan vam neće uspjeti.

U jednom se mobitelu u prosjeku nalazi oko 0,046 grama zlata. Za njegovo izdvajanje su vam potrebne (opasne) industrijske kemikalije, a spomenutih 0,046 grama zlata u mobitelu, prema sadašnjoj burzovnoj cijeni od 391 kune po gramu 24-karatnog zlata, ima vrijednost oko 16 kuna. Zlatna olimpijska medalja ima samo 6 grama zlata dok ostatak čini srebro. Dakle, vrijednost joj je oko 2300 kuna. Nije zlato sve što sja, tako se oduvijek kaže.

U hrvatskim se trgovinama, uz crnu boju pametnog telefona meanIT Smartphone X6, nudi i zlatna izvedba (meanIT Smartphone X6 gold).

 

meanIT Smartphone X6 u crnoj i zlatnoj boji s dvostrukom Sony stražnjom kamerom ima ekran od 5,99” uz vrlo mali rub i omjer 18:9. Uz senzor otiska prsta nudi i otključavanje prepoznavanjem lica. U pakiranju ćete dobiti silikonsku zaštitu, kaljeno staklo i visokokvalitetne slušalice

 

Ovaj 4G pametni telefon s Android operativnim sustavom ima kvalitetno aluminijsko kućište sa senzorom otiska prsta te kamerom sa Sony senzorom od 13 + 2 megapiksela. Bit ćete posebni s meanIT X6, ne samo zbog zlatne boje kućišta nego i zbog položaja prednje kamere od 8 megapiksela – u donjem desnom dijelu, ispod ekrana od 5,99 inča.

Od ostalih mogućnosti, meanIT X6 nudi otključavanje prepoznavanjem lica, bateriju kapaciteta od 3200 mAh s podržanim brzim punjenjem, a u kutiji ćete dobiti i poklone: silikonsku zaštitu, kaljeno staklo i visokokvalitetne slušalice.

 

meanIT Smartphone X6 u pakiranju uz kvalitetne slušalice donosi gratis zaštitnu masku i kaljeno staklo

Pin It on Pinterest

Share This