Select Page

U Hrvatskoj se održavaju parlamentarni izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora. Vratit ćemo se natrag u daleku prošlost, u vrijeme kad su održani prvi izbori u svijetu

 

Riječ demokracija dolazi od grčkih riječi dēmos (narod) i kratos (vladavina). Radi se o obliku vlasti u kojem je narod ovlašten odabrati svoju vlast, a izbori su po prvi put održani već u ranoj povijesti, u drevnoj Grčkoj i starom Rimu (pravo glasa nisu imale žene, robovi i stranci). U Sparti se glasalo 700. godine prije Krista. Tijekom srednjevjekovnog razdoblja na taj su način birani vladari poput Svetog rimskog cara.

U indijskom carstvu Chola, oko 920. godine prije Krista, korišteno je palmino lišće pri odabiru članova seoskog odbora: na listovima su napisali imena kandidata te ih stavili u blato. Zatim bi jedan dječak iz blata uzeo onoliko palminih listova koliko je bilo slobodnih mjesta.

Moderni izbori, u kojima su birani vladini dužnosnici, počeli su se u Europi i Sjevernoj Americi održavati tek početkom 17. stoljeća, s tim da ženama nije bilo dozvoljeno pristupiti izborima. U SAD-u su prvi predsjednički izbori, na kojima je izabran George Washington, održani 7. siječnja 1789. godine. Prvi parlament Velike Britanije osnovan je 1707. godine.

Oko 1920. godine sve zapadnoeuropske i sjevernoameričke demokracije dopuštale su svim odraslim muškim i ženskim osobama pristup biralištima (osim Švicarske, u kojoj je ženama tek u 70-im godinama to omogućeno). U većini zemalja postoji granica od 18 godina kako bi se pristupilo izborima, s tim da se u Brazilu, Austriji, Kubi i Nikaragvi osobama od 16 godina dopušta izlazak na izbore. U Njemačkoj je u 2008. godini njemački parlament predložio da se svim građanima po rođenju dopusti glasanje, ali je taj prijedlog odgođen.

Unatoč propisanom pravu na izbor, ponekad su postojale određene političke prepreke. Pojedine zemlje građane koji se ne odazovu na izbore kažnjavaju novčanim iznosima (u Zapadnoj Australiji kazna za prvi neizlazak je 20 dolara, a kasnije se za ponovni neizlazak kazna povećava na 50 dolara).

 

 

Prvi višestranački parlamentarni izbori na našem području održani su 22. travnja 1990. godine (u tadašnjoj SR Hrvatskoj), a u Republici Hrvatskoj su po prvi put parlamentarni izbori održani 2. kolovoza 1992. godine, istovremeno s izborima za predsjednika Republike Hrvatske.

Najnoviji izbori za 151 zastupnika u Hrvatski sabor provode se 5. srpnja 2020. u 12 izbornih jedinica. U deset izbornih jedinica (I.-X.) bira se po 14 zastupnika. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj biraju 3 zastupnika u posebnoj (XI.) izbornoj jedinici.

Birači pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno 8 zastupnika u posebnoj (XII.) izbornoj jedinici (pripadnici srpske nacionalne manjine biraju tri zastupnika; pripadnici mađarske nacionalne manjine biraju jednog zastupnika; pripadnici talijanske nacionalne manjine biraju jednog zastupnika; pripadnici češke i slovačke nacionalne manjine biraju zajedno jednog zastupnika; pripadnici austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine biraju zajedno jednog zastupnika; pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine biraju zajedno jednog zastupnika u Hrvatski sabor).

Jedna od tema o kojoj se nedavno govorilo je i elektronsko glasanje na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Da je taj prijedlog usvojen, za svoju omiljenu listu, stranku ili kandidata mogli biste glasati i putem tableta.

meanIT Tablet X10 spada u uređaje koji omogućuju ne samo ugodno iskustvo potencijalnog glasanja nego i korištenja bilo koje druge funkcionalnosti na velikom IPS ekranu dijagonale od 10,1 inča, uz rezoluciju ekrana od 1280 x 800 piksela. Pokreće ga čipset s četiri procesorske jezgre, ima 1 GB radne i 8 GB interne memorije proširive karticama do 32 GB.

 

MeanIT Tablet X10 uz dva SIM utora ima i microSD utor za proširenje interne memorije

 

U tablet su ugrađena dva SIM utora tako da se može koristiti i izvan pokrivenosti wireless mrežama, spajanjem na 3G mobilne mreže. Dakle, s Tabletom X10 možete obaviti i telefonske pozive, koristiti ga za navigaciju, a uz prednju i stražnju kameru poslužit će i za video pozive te snimanje fotografija i video filmova. Pokreće ga Android 8.1 Oreo operativni sustav u Go ediciji koja ugodno radi i s manje radne memorije.

Baterija je kapaciteta 4500 mAh, a u pakiranju ćete dobiti punjač s kabelom dužine od 2 metra kako biste ugodnije mogli koristiti tablet čak i kad se baterija puni. Specifičnost kabela je microUSB flip konektor koji se može okrenuti u bilo koji položaj dok se spaja na tablet tako da ne morate brinuti o odabiru prave strane. Za razliku od izbora, na kojima ipak morate birati stran(k)u. I ne zaboravite ponijeti svoju kemijsku olovku na biračko mjesto.

 

MeanIT Tablet X10

Pin It on Pinterest

Share This