Select Page

11 do 12 posto stanovnika na našem planetu su ljevaci. Otkrivamo gdje ih je najviše u svijetu

 

Znate li da postoji međunarodni dan ljevaka? Najprije je u Velikoj Britaniji 1990. godine utemeljen klub ljevaka, a oni su po prvi put 13. kolovoza organizirali Međunarodni dan ljevaka. Na taj se dan organiziraju i zanimljiva natjecanja ljevaka protiv dešnjaka, a dešnjaci moraju raditi sve s lijevom rukom kako bi vidjeli kako je biti ljevak u njihovom svijetu u kojem je sve na krivoj strani.

Ako je jedan roditelj ljevak, vjerojatnost da će i dijete biti ljevak iznosi 17 posto (ako je otac ljevak) do 22 posto (ako je majka ljevak), a ako su oba roditelji ljevaci tada je šansa 24 posto. Devet posto je vjerojatno da će dijete oba roditelja dešnjaka biti ljevak. Jedna zanimljivost za roditelje male djece, dok još ne znaju jesu li im djeca ljevaci ili dešnjaci: ako kosa raste u smjeru kazaljke na satu, tada se radi o dešnjacima.

Smatra se kako ljevaci imaju bolje pamćenje nego dešnjaci, bolji su vozači i u multitaskingu, a razlog je što su kod ljevaka dvije hemisfere mozga snažnije povezane nego kod dešnjaka. Poznati ljevaci su Nikola Tesla, Albert Einsten, Leonardo da Vinci, Rafael Nadal, Michelangelo, a i mnogi američki predsjednici bili su ljevaci: Barack Obama, Bill Clinton, George H.W. Bush, Gerald Ford, James A. Garfield, Harry S. Truman.

 

 

Pisanje latiničnog i ćiriličnog pisma olovkom kod ljevaka može ostaviti trag tinte na prstima, a kad bi dešnjaci koristili arapsko pismo tada bi shvatili kako je ljevacima. Zašto se arapsko pismo, koje se sastoji od 29 slova, piše s desna na lijevo? Smatra se kako se sve treba raditi prema sebi, a ono što je već napisano nije više potrebno gledati (razlog zbog kojeg u tom slučaju ne vidimo napisani tekst, kojeg prekrivamo desnim dlanom).

I ovo je zanimljivo: u svijetu je više ljevaka muškaraca nego žena, a kvocijent inteligencije veći od 140 ima više ljevaka nego dešnjaka. S obzirom da je promet u većem dijelu svijetu prilagođen dešnjacima, ljevaci pet puta češće stradavaju u prometnim nesrećama. U Zapadnoj Virginiji u SAD-u, u malenom selu Left Hand s 390 stanovnika, tehnički svi su ljevaci, zar ne? Kako biste nazvali stanovnike tog sela?

Najviše ljevaka nalazi se u Nizozemskoj (13,23 posto), slijede SAD s 13,10 posto dok se u Kanadi lijevom rukom služi 12,8 posto građana. Slijede Britanci (12,24 posto), Francuzi i Nijemci (11,15 odnosno 9,83 posto), pa zatim Španjolci (9,63 posto) dok su na dnu liste Indija (5,2 posto), Japan (4,7 posto) te Kina s 3,5 posto ljevaka. Za Kinu se taj podatak smatra nerealnim jer se tijekom vremena ljevoruke ljude smatralo nenormalnim i maltretiralo ih se. U našoj regiji je 7,81 posto ljevaka.

 

 

Ako koristite pametni telefon s microUSB kabelom, onda se sigurno svaki put mučite s punjenjem. Naime, za razliku od Appleovog Lightning kabela i USB Type-C, konektor microUSB zahtijeva točno određeni način umetanja u utor za punjenje na mobitelu. Ali, mi znamo rješenje za vaše muke!

Pronašli smo microUSB kabele s kojima vaš smartphone možete puniti obostrano, dakle nema veze kako ste ga okrenuli i umetnuli u utor za punjenje. Spas, zar ne? Koristi se reverzibilni microUSB konektor s kojim možete puniti bateriju mobitela i prenositi podatke na računalo.

Crni meanlT USB kabel s obostranim microUSB priključkom za punjenje i prijenos podataka snage 1 A duljine je jedan metar. Dakle, kao i većina kabela za punjenje. Ako vam to nije dovoljno, u meanIT ponudi nalazi se kabel s također reverzibilnim microUSB konektorom, ali duljine dva metra. To je već dvostruki komfor.

 

 

Za još više komfora tu je obostrani kabel s microUSB i Lightning konektorima, što znači da ćete s istim kabelom moći puniti i Android telefone i novije iPhone modele. Sad slijedi specijalni bonus: kabel je dužine čak 3 metra!

 

 

2-u-1 univerzalni kabel s microUSB i Lightning konektorom nudi se i u dužini od dva metra, ako baš ne trebate tri metra. I kod njega je jedna strana konektora microUSB, a druga je namijenjena za iPhone modele.

 

 

Na kraju vam predstavljamo kabel s također obostranim microUSB i Iphone priključcima, dužine je 1,5 metara, a zaštićen je metalnim opletom.

 

Pin It on Pinterest

Share This