Select Page

Senzor otiska prsta na novim modelima pametnih telefona svoje korijene vuče još od 2200. godine prije Krista.

 

Prvi zabilježeni tragovi korištenja otiska prsta datiraju još od 2200. godine prije Krista. Znanje o otisku prsta, koji je jedinstven za svakog čovjeka jer na svijetu ne postoje dvije osobe s istim otiskom prsta, prikuplja se zaista već dugo, a razlog je biometrijska identifikacija. Sigurno se sjećate scena iz filmova u kojima istražitelji uz pomoć pudera kojeg lagano nanose na površinu otkrivaju otiske prstiju. Radi se o biometriji odnosno skeniranju otiska prsta koje se zasniva na daktiloskopiji, grani kriminalistike koja se bavi identifikacijom živih ili mrtvih osoba.

 

 

U novije vrijeme ne koristimo puder nego pametnije rješenje, a to su pametni telefoni sa senzorima koji mogu otkriti razlike između papilarnih linija na našim prstima koje se ne mijenjaju tijekom cijelog našeg života. Oko 100.000 korisnika smartphoneova svake sekunde u svijetu koristi svoj prst i senzor na telefonu, bilo s prednje, bočne ili stražnje strane telefona.

Na uređajima raznih vrsta koriste se optički i kapacitivni čitači otiska prsta, a pametni telefoni uglavnom imaju kapacitivni koji je pouzdaniji i sigurniji od mogućih prijevara. Koriste silikonske pločice na kojima se nalaze vodljivi elektroliti i odnosno ili pozlaćene elektrode putem kojih se formira električno polje nakon što se prst pritisne na kaljeno ili safirno staklo. Na mjestima s brazdama (papilarnim linijama) stvara se napon, a na mjestima gdje nema brazdi nema niti napona pa se na taj način raspoznaje odgovara li očitani otiska prsta onome koji je prethodno spremljen u memoriju.

 

 

Senzor prsta na pametnim telefonima smješta se na različitim pozicijama, a svaka od njih ima svoje prednosti:
– na prednjoj strani ispod ekrana je praktičan ako otključavamo ekran dok mobitel leži na stolu
– na stražnjoj strani je ipak praktičniji jer dok pridržavamo telefon u ruci istovremeno možemo i otključati ekran
– na bočnoj strani je također praktičan, ali se vrlo rijetko ugrađuje jer je površina vrlo malena (definirana je debljinom kućišta mobitela)
– ispod stakla ekrana (u novije vrijeme), čime se uz ultrazvučnu tehnologiju istovremeno bolje iskorištava površina telefona.

Kod senzora je vrlo bitno da može očitati otisak prsta pod bilo kojim kutom, pod 360°, kako bismo u bilo kojem položaju mogli otključati ekran. Također, vrlo je bitna i brzina reakcije koja mora biti ispod jedne sekunde. Korisnicima je bitna i cijena uređaja, a iako se radi o naprednoj tehnologiji, konačna cijena ne mora biti visoka.

 

Senzor otiska prsta na meanIT Smartphone X6 radi pod 360 stupnjeva

 

Pametni telefon meanIT Smartphone X6, uz napredno otključavanje ekrana prepoznavanjem lica, na stražnjem aluminijskom kućištu ispod dvostruke kamere od 13 megapiksela ima ugrađen kvalitetan i brz čitač otiska prsta koji radi pod 360°. Pozicioniran je na odličnom ergonomskom mjestu koje se nalazi točno na poziciji na kojoj telefon držimo u ruci. Ne morate pamtiti niti PIN-ove niti šifre nego jednostavno, sa svojim jedinstvenim otiskom prsta, zaključajte sve svoje podatke.

 

meanIT Smartphone X6 u crnoj i zlatnoj boji s dvostrukom Sony stražnjom kamerom ima ekran od 5,99” uz vrlo mali rub i omjer 18:9. Uz senzor otiska prsta nudi i otključavanje prepoznavanjem lica. U pakiranju ćete dobiti silikonsku zaštitu, kaljeno staklo i visokokvalitetne slušalice

Pin It on Pinterest

Share This