Select Page

Iako se zijevanje povezuje s umorom, ne zijevamo samo kad smo umorni. Nekad zijevamo i zbog toga što nas netko gnjavi preko telefona. Kako se riješiti gnjavatora?

 

Zijevanje je zarazno, to smo već milijun puta ustanovili. Ne samo u društvu druge osobe koja zijeva nego čak i dok s nekim telefoniramo. Možda ćete u sljedećim sekundama zijevati jer ste upravo čitali o toj sasvim prirodnoj pojavi s kojom živimo od prvog do posljednjeg dana našeg života. S tim da mala djeca do šeste godine života nešto manje zijevaju nego odrasle osobe.

Zijevanje izaziva nedostatak kisika u našem tijelu, što je vrlo logičan razlog. Kad zijevamo, u organizam ćemo unijeti više kisika. To je jedan od razloga zašto zijevamo, ali nije jedini. Drugi razlog je rastezanje ili protezanje čeljusti i mišića lica. Kao što se ujutro, nakon spavanja, protežemo kako bi se naše tijelo aktiviralo za novi dan.

Prosječno trajanje zijevanja je oko 6 sekundi, a još jedan od razloga zijevanja, uz prethodno navedene, svakako je i dosada. Naime, kad nam je dosadno tada se naš mozak počinje dosađivati, zbog čega se povećava temperatura u mozgu. Problemi s migrenom također mogu biti razlog za zijevanje jer tijekom napadaja migrene dolazi do nakupljanja krvi u mozgu pa je mozgu potrebno hlađenjem.

 

 

Nadalje, dok zijevamo povećavamo broj otkucaja srca te cirkulaciju pa se i na taj način naš mozak hladi. Zimi nešto manje zijevamo nego ljeti, što znači da u sljedećim mjesecima možete očekivati češće zijevanje. S povećavanjem temperature češće se zijeva. Jedna znanstvena studija dokazala je više nego dvostruko češće zijevanje ispitanika ljeti nego zimi.

Zijevamo i kad nas netko gnjavi u telefonskom razgovoru, a ne znamo kako prekinuti razgovor na pristojan način. Naročito kad vas zove nepoznata osoba kako bi vam ponudila neki proizvod ili uslugu kroz telefonsku prodaju.

Znate li da svoj broj fiksnog ili mobilnog telefona jednostavno možete upisati u registar „ne zovi“? Ukoliko ne želite da vas zovu trgovci, nakon upisa u ovaj registar neće vas više smjeti zvati te na taj način promovirati svoje proizvode i usluge. Također, na te brojeve ne smiju se slati niti promidžbene i prodajne poruke.

Upis u registar Ne zovi je besplatan kod vašeg telekom operatora, a obrazac zahtjeva možete pronaći na HAKOM-ovoj web stranici. To je javni Registar telefonskih brojeva potrošača koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju putem telefona ili SMS i MMS poruka u svrhu promidžbe i prodaje, a propisan je Zakonom o zaštiti potrošača. U samom registru prikazuju se samo tri informacije:

• je li pojedini broj upisan u registar
• jesu li za taj broj povučene sve prethodno date privole
• vremenska oznaka kada je broj upisan u registar.

 

 

Određene restrikcije što se tiče poziva možete podesiti i sami – ukoliko koristite pametni telefon i upareni pametni sat meanIT Smartwatch M30 Lady, ali i neke druge modele poput meanIT Smartwatch M20 termo koji podržavaju obavijesti o dolaznim pozivima, unutar mobilne aplikacije koja povezuje pametni telefon i pametni sat možete isključiti ili uključiti notifikaciju o dolaznom pozivu.

Dakle, dok se šećete sa satom na ruci i brojite svoje korake, potrošene kalorije i prijeđenu udaljenost, na satu možete dobiti obavijest tko vas zove. Ili pak to isključiti i bezbrižno se šetati. I usput zijevati. Srećom, vaš pametni sat neće mjeriti koliko ste puta zijevali, ali će znati kako ste spavali.

 

meanIT Smartwatch M20 Termo obavještava vas i o dolaznom pozivu

Pin It on Pinterest

Share This