Select Page

I dok jedni koriste jak stisak prilikom rukovanja, drugi su nježni. U nekim se zemljama žene međusobno uopće ne rukuju dok u nekim zemljama morate znate kome ćete prvome pružiti ruku

 

Iako nema pravih dokaza, jedna od pretpostavki zašto se ljudi već tisućama godina rukuju prilikom pozdravljanja je pokazivanje drugoj osobi da nemate nikakvo oružje u ruci. Kretanje stiska ruke gore-dolje iz rukava će izbaciti sve noževe koji su skriveni u rukavu. Dakle, razlog rukovanja je uvjeravanje da osobe nemaju nikakve loše namjere.

Babilonski vladar i asirski kralj prikazani su kako se rukuju na reljefu koji potječe iz devetog stoljeća prije Krista, u staroj Grčkoj je običaj rukovanja postojao još u petom stoljeću prije Krista, a u starom Rimu se stisak ruke koristio kao dokaz prijateljstva i odanosti. Rukovanje je u određenim povijesnim razdobljima zamijenilo klanjanje i ljubljenje ruke pa imamo primjer Francuza koji su prije 134 godine željeli izbaciti rukovanje iz upotrebe jer su ga smatrali vulgarnom engleskom inovacijom.

 

 

U Australiji se žene međusobno ne rukuju, u Južnoj Koreji ruku prvo pruža najstarija osoba u društvu dok se u mnogim zemljama koristi nježno rukovanje – u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Kini. U Brazilu se koristi čvrst stisak ruke dok se na Tajlandu uopće ne rukuju (skupljaju se dlanovi ruku u visini prsa, a zatim se lagano nagne prema naprijed).

Rukovanjem se prenose mikrobi, virusi, bolesti stoga je potrebno vrlo često prati ruke. U posljednjim tjednima u cijelom se svijetu, zbog epidemije koronavirusa, rukovanje izbjegava. Hoćemo li se prestati međusobno rukovati? Vjerojatno vrlo teško jer je rukovanje ukorijenjeno u ljudskoj kulturi, a mnoga rukovanja su mijenjala povijest.

 

Jel opasno koristiti mobitel i dodirivati ga tijekom šetnje vani? Pogledajte naš video u kojem možete vidjeti što raditi s rukama te kako telefonirati dok na licu imamo zaštitnu masku:

 

 

 

Na rukama se danas nose pametni satovi koji ipak nisu toliko pametni da vam kažu nešto o karakteru osobe s kojom se rukujete, ali će vam omogućiti mnoge korisne i zanimljive informacije: broj otkucaja vašeg srca, krvni tlak, broj prijeđenih koraka, koliko smo potrošili kalorija. Upozorit će nas i da ustanemo ako predugo sjedimo. Nakon buđenja znat ćemo kako smo spavali.

Informacije se prate na okruglim i pravokutnim ekranima osjetljivima na dodir, ali i putem mobilnih aplikacija FunDo i Da Fit koje se instaliraju na pametni telefon te se podaci putem Bluetootha prenose sa sata. Na hrvatskom tržištu se mogu pronaći mnogi modeli pametnih telefona, a neki od njih imaju i utor za SIM karticu, poput modela meanIT Smartwatch M5+.

 

meanIT Smartwatch M5+ ima izbornik na hrvatskom jeziku

 

meanIT Smartwatch M5+ omogućuje telefoniranje i slanje SMS poruka direktno s okruglog ekrana sata, upravljanje kamerom na uparenom mobitelu, kalkulator prijeđene udaljenosti, izračun potrošenih kalorija, praćenje spavanja. Putem Anti-lost funkcije lako ćete pronaći zagubljeni mobitel ili sam sat, a koristit će vam i alarm.

meanIT Smartwatch M7 koristi pravokutni dodirni ekran s G senzorom, ima monitor otkucaja srca, brojač koraka i prijeđene udaljenosti, praćenje sna, alarmira predugo sjedenje, informira o pristiglim porukama i pozivima s uparenog pametnog telefona.

 

meanIT Smartwatch M7 omogućuje mnoge fitness funkcionalnosti

 

Vodonepropusni IP68 meanIT Smart watch MX Sport s jednim punjenjem baterije traje do pet dana, detaljno prati podatke o više sportova: trčanje, nogomet, košarka, plivanje, penjanje, biciklizam, stolni tenis, badminton. Pedometar, prikaz prognoze, praćenje sna funkcionalnosti su koje ćete svakodnevno koristiti i pratiti, kao i mjerenje otkucaja srca te krvni tlak.

 

Različiti početni ekrani sata karakteriziraju model meanIT MX Sport Smart watch

 

Pin It on Pinterest

Share This