Select Page

Virtualna stvarnost na trenutke može zamijeniti onu stvarnu stvarnost, i to vrlo vjerno. Znate li koja je razlika između VR i AR naočala?

 

U vremenima kada ne možemo putovati po svijetu, a željeli bismo posjetiti određene atrakcije poput muzeja, idealnim se rješenjem čine VR naočale (virtual reality) odnosno naočale koje prikazuju virtualnu stvarnost. Ključna riječ je stvarnost.

Zahvaljujući prethodno snimljenim zapisima, koji se emitiraju u 3D tehnici, u mogućnosti smo „posjetiti“ jako puno različitih mjesta – recimo poznati muzej Louvre u Parizu. Ili neku drugu poznatu građevinu u „gradu svjetla“.

 

 

Iako se na YouTubeu mogu pogledati video filmovi snimljeni u 360-stupanjskoj tehnici, koja prikazuje potpuno okruženje, kao da se na tom mjestu zaista i nalazite, VR je ipak daleko bolje iskustvo. Što vam je za takvo iskustvo potrebno?

Trebate VR naočale, čija je cijena zaista simbolična. Pronašli smo dva modela – meanIT VR1 virtual reality naočale te nešto napredniji meanIT VR2 virtual reality naočala. Naravno, treba vam i pametni telefon s žiroskopom, a to imaju gotovo svi telefoni. I treba vam odredište koje želite posjetiti.

 

meanIT VR1 virtual reality naočale

 

Pametni telefon smjestite unutar kućišta, podesite fokalnu udaljenost i fokus za svoje oči. I spremni ste za putovanje u virtualnu stvarnost – možete se prošetati kroz većinu velikih svjetskih gradova, kroz galerije, posjetiti stadione, pa i zaroniti u podmorje.

Pri tome pripazite koliko ćete dugo koristiti VR naočale na glavi – preporučuje se do 45 minuta, a ako vam i ranije bude smetalo, skinite ih jer ne reagiramo svi jednako na virtualnu stvarnost. Vjerojatno ćete željeti čuti i zvuk odnosno glazbu pa na telefon priključite slušalice.

Mogu to biti bežične slušalice meanIT TWS B21, mogu to biti i žičane slušalice ako vaš telefon posjeduje 3,5 mm ulaz za slušalice ili pak spajanje možete obaviti i putem USB Type-C konektora koji se istovremeno koristi ta punjenje baterije.

Zbog toga će vam idealne biti meanIT VR2 virtual reality naočale sa stereo slušalicama. Dakle, odmah imate gotovo rješenje, bez spajanja dodatnih slušalica, a na naočalama se nalazi i akcijska tipka kojom možete djelovati na ono što gledate.

 

meanIT VR2 virtual reality naočale

 

Ili pak na 3D igru koju također možete odigrati s meanIT VR naočalama koje omogućuju kut gledanja do 102 stupnja. Uz različite 3D video filmove i 3D igrice, naočale omogućuju korištenje 3D aplikacija, a imaju i podesivi remen kojim podešavate položaj na svojoj glavi.

Objektivi su izrađeni od kvalitetne plastike, izuzetno su lagani te se VR naočale mogu koristiti s Windows, Android i iOS uređajima.

 

 

Poželite li kombinirati virtualnu i proširenu stvarnost odnosno virtual reality i augmented reality, tada vam trebaju AR naočale uz koje ćete vidjeti svoj okoliš, ali i virtualne objekte koji se smještaju unutar prostora u kojem se nalazite. Na taj način u prostoru možete vidjeti kako izgleda određeni komad namještaja, na primjer. Mašta je granica.

Stoga, ne propustite najaviti barem jedne VR naočale s kojima ćete u ovim vremenima ipak negdje „putovati“, pa makar i virtualno. Podsjetite se lokacija koje ste prethodno već posjetili i ponovo se prošetajte po Rimu, na primjer. Ili po nekoj super plaži koju biste željeli posjetiti.

 

Pin It on Pinterest

Share This