Select Page

Živjeli! U zdravlje! Ž! Ćin-ćin! To su neki od uzvika koje izgovaramo dok držimo čašu u ruci, želeći drugoj strani sve najbolje. Zašto se kucamo s čašama?

 

Razlog za zdravicu ponekad nije niti bitan, ali ako se radi o rođendanu, kojeg svake godine u svijetu obilježava gotovo 60 milijuna ljudi, onda će slavljenik sigurno u ruci imati čašu vina, rakijicu, tekilu, pivo ili možda samo sok, a zatim će se s tom čašom kucnuti s onima koji mu žele sve najbolje u životu. Pružit će se i ruka, kako bi se srdačnije obavilo čestitanje. Razlog za slavlje i kucanje čašama su vjenčanja, uspjeh u poslu ili pak najobičnija zabava na kojoj ćemo drugoj strani zaželjeti sve najbolje.

Zašto se kucamo s čašama? Prema predaji i zapisima iz prošlosti, prilikom rukovanja pokazujemo dobru namjeru prema drugoj strani te uvjeravamo drugu stranu da u ruci nemamo nikakvo opasno oružje. Protresanjem sugovornikove ruke dodatno ćemo se uvjeriti da niti u rukavu nema kakvog bodeža. Rukovanjem se pokazuje da smo jednaki, što je izraz izjednačavanja.

 

 

I kucanje čašama vuče korijene iz sličnih vremena, koja su očigledno bila vrlo opasna. Ustvari, radi se o testu. Danas se kucamo s čašama ili bocama, a nekad je za to služio pehar. S peharima se kucalo kako bi se izazvala reakcije tekućine u samom peharu. Ako je jedna strana onoj drugoj željela smrt, kucanjem bi se pokrenuo svojevrsni test kako bi se izazvala reakcija tekućine u peharu – da je u vinu bio otrov tada bi se vino zamutilo i zapjenilo. To bi bio način da se otkrije zla namjera.

Postoji još jedna legenda o kucanju čašama: u srednjem vijeku ljudi su vjerovali da na taj način tjeraju demone. Naime, to je bilo oponašanje crkvenih zvona kojima se tjera mračne sile. I kod modernih tehnologija dolazi do svojevrsnog kucanja, ali na drugačiji i intuitivniji način.

Slušalice su danas izuzetno minijaturne, sve se češće koriste bežični modeli, a kako im je površina vrlo malena onda na njima nema većeg broja klasičnih prekidača. Stoga se sve obavlja pritiskom ili kucanjem prstom po samim slušalicama, kako bismo se mogli prebaciti na sljedeću pjesmu, pauzirati određenu glazbu, javiti se na dolazni telefonski poziv, završiti poziv.

True Wireless Stereo ili kraće TWS slušalice ne morate tresti poput vina u peharu, iako su skrivene u postolju za punjenje i nošenje. One su tamo s razlogom, a to je nadopunjavanje baterija samih slušalica. Naime, unutar postolja je smještena baterija (power bank) koja služi kao baza za punjenje slušalica. Baterija kapaciteta 400 mAh omogućuje da se slušalice napune pet puta (pojedina slušalica ima bateriju kapaciteta 50 mAh).

 

meanIT TWS 21 su bežične slušalice dometa do 10 metara

 

Bežične stereo slušalice meanIT TWS B20 u crnoj boji te meanIT TWS B21 u bijeloj boji kućišta omogućuju do 6 sati razgovora odnosno do 20 sati s prijenosnim postoljem. Slušalice koriste TWS Bluetooth 5.0 vezu tako da je potrošnja energije vrlo mala, uz kvalitetan stereo zvuk te podržane profile HSP / HFP / A2DP / AVRCP.

Na dolazni poziv odgovara se jednim pritiskom na tipku na slušalici dok se dugim pritiskom odbija dolazni poziv. Pritisne li se tipka dvostrukim klikom, pozvat ćete posljednji pozivani broj. Kao da ste se kucnuli sa slušalicom, zar ne? Živjeli!

 

meanIT TWS B20

Pin It on Pinterest

Share This