Select Page

U Hrvatskoj raste potražnja za zaštitnim maskama i respiratorima koje svi žele kupiti. Uz upozorenje da se ne smiju koristiti više puta, bitno je i kako koristite masku, a nekim ženama služi i kao zaštita od pogleda kad nisu našminkane

 

I dok je u svijetu koronavirusom zaraženo više od 420.000 ljudi, od bolesti COVID-19 preminulo je 18.900 osoba, u Hrvatskoj je situacija nešto bolja uz svakodnevno povećavanje broja zaraženih za nekoliko desetaka, ali izvanredne mjere koje provodi Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske traže od svih nas ozbiljan pristup i provođenje traženih mjera.

Simptomi zaraze koronavirusom slični su simptomima gripe:
• povišena tjelesna temperatura
• kašalj
• kratki dah
• bolovi u mišićima
• umor.

U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta. Osobe koje boluju od kroničnih bolesti podložnije su težim oboljenjima.

 

 

Koronavirus se primarno širi kapljicama kada zaražena osoba kašlje ili kihne, kapljicama sline i ispuštanjem sline iz nosa. Protiv koronavirusa borimo se osobnom higijenom, čestim pranjem ruku, izbjegavanjem dodirivanja usta, očiju i nosa, zatim držanjem razmaka do drugih osoba i izbjegavanjem direktnog kontakta, ali i korištenjem zaštitnih maski i respiratora za kojima već tjednima vlada velika potražnja. Svi postavljaju pitanje: gdje kupiti zaštitnu masku?

 

 

Starije osobe i kronični bolesnici, inače najugroženija skupina, trebali bi se što manje kretati izvan svojeg doma, ali mnogi moraju izaći van radi šetnje kućnih ljubimaca, kupnje hrane, medicinskih preparata i lijekova. Poželjno je nositi zaštitnu masku kako biste i sebe i druge zaštitili od aerosolnog prijenosa, odnosno mogućeg prijenosa virusa i zaraze. Zbog toga se u Republici Hrvatskoj provode različite mjere s ciljem zaustavljanja širenja Coronavirusa.

Prije kupnje zaštitne maske i respiratora potrebno je znati neke činjenice, poput zaštitne funkcije same maske, ali je izuzetno bitno za naglasiti kako se maske trebaju koristiti jednokratno i ne prati ih kako bi se ponovo koristile. Dakle, to je zlatno pravilo: koriste se samo jednom i ne peru se. Ne peru se niti pamučne, koje inače ne služe zaštiti.

 

Maske i respiratori prema učinkovitosti zaštite propusnosti COVID-19

 

Pozornost posvetite pri postavljanju i skidanju maske s lica:
• operite ruke prije dodirivanja maske (najmanje 20 sekundi)
• provjerite da maska nema oštećenja
• masku pravilno pričvrstite za lice, prekrivajući nos, usta i podbradak
• operite ruke prije skidanja maske
• ne dodirujte dio maske koji je kontaminiran
• masku nakon korištenja stavite u plastičnu vrećicu i bacite u smeće
• operite još jednom ruke (najmanje 20 sekundi).

 

Vrste maski i respiratora

 

1. Kirurška maska

Zaštitna kirurška maska štiti druge od osobe koja nosi masku te je dovoljna za uobičajeni socijalni kontakt s oboljelim osobama. Kirurške maske sprječavaju širenje infekcije s bolesnih ljudi na druge. Što se tiče propusnosti, štiti od prolaska virusa veličine 2 mikrona odnosno 2000 nm. Maska se postavlja pričvršćivanjem za uši.

 

2. Respirator

 

KN95 namijenjen je zaštiti osobe koja nosi respirator, koristi se samo jednom te se ne smije prati i ponovo koristiti. Filtrira aerosol, prašinu i smog, udobna je te se lako pričvršćuje na lice pomoću dvije elastične trake. Propusnost: 0,3 mikrona odnosno 300 nm.

 

Drugi razlozi za korištenje zaštitnih maski

 

U istočnoazijskim zemljama nošenje maski je postalo uobičajeno. I dok ih jedni nose zbog društvene odgovornosti kako bi spriječili širenje infekcije u okolinu, u Južnoj Koreji imaju status modnog dodatka te ih vrlo često nose tamošnje pop zvijezde jer ne žele da ih se prepozna u javnosti. Maske ženama služe kada ne žele pokazati svoje nenašminkano lice. A jedna luksuzna modna kuća za sezonu proljeće/ljeto 2020. predstavila je dizajnersku zaštitnu masku čija je cijena 190 eura.

 

meanIT bežične stereo slušalice TWS B20

 

S obzirom da se tijekom nošenja ne preporučuje dodirivanje zaštitne maske, kako onda ispravno obavljati telefonske pozive, slušati glazbu te tako smanjiti rizik od prenošenja koronavirusa? Uz bežične slušalice meanIT B10, B11 i B12 idealne su i meanIT bežične stereo slušalice TWS B20 koje trebate smjestiti u uši prije postavljanja maske. Dok se krećemo vani možemo putem slušalica, jednostavnim dodirom, odgovoriti na dolazni poziv i upravljati glazbom.

meanIT TWS B20 dolaze s postoljem za punjenje i nošenje slušalica, omogućuju pet punjenja slušalica, vrlo malu potrošnju energije i kvalitetan stereo zvuk te vrijeme razgovora i slušanje glazbe do 5 sati. Vrijeme razgovora s prijenosnim postoljem je do 20 sati.

 

Pin It on Pinterest

Share This