Select Page

Uskoro ćemo obilježiti godišnjicu hrvatske kune, valute koja je zamijenila hrvatski dinar. Kuna je oduvijek bila korisna, i kao životinja i kao novčana valuta

 

Kad ste posljednji put vidjeli novčanicu od 5 kuna? Imate li u džepu kovanicu od 25 kuna? Zbog čega sve kovanice hrvatske kune nisu iste?

Hrvatska kuna je kao službena valuta uvedena u upotrebu prije točno 27 godina – 30. svibnja 1994. godine. Zamijenila je dotadašnji hrvatski dinar koji je kao zakonsko sredstvo plaćanja uveden 23. prosinca 1991. godine u zamjenu za jugoslavenski dinar i to u omjeru 1:1. Prilikom zamjene hrvatskog dinara korišten je tečaj od 1000 hrvatskih dinara za 1 kunu.

I dok je na svim novčanicama hrvatskog dinara, na prednjoj strani (lice), bio samo lik Ruđera Boškovića, hrvatskog matematičara, astronoma, geodeta, fizičara, pjesnika i filozofa te isusovca, na stražnjoj strani (naličje) novčanica od 1 do 1000 dinara bila je slika zagrebačke katedrale dok je na ostalim nominalama bila slika Meštrovićeve skulpture “Povijest Hrvata”. Hrvatski dinar nije imao verziju s kovanicama.

 

 

Kuna je kao naziv odabrana zbog značenja kuninog krzna koje se od otprilike 1000 godine koristilo kao sredstvo naturalnog plaćanja. Kasnije i u srednjovjekovnoj Slavoniji, Primorju i Dalmaciji. Od prve polovine 13. stoljeća do pred kraj 14. stoljeća lik kune se koristio na hrvatskom kovanom novcu zvanom banovac, a bila je je i potencijalni novac Banovine Hrvatske.

Novčanice kune iz 90-ih godina dizajnirali su Miroslav Šutej i dr. Vilko Žiljak, a kovanice umjetnik Kuzma Kovačić. Novčanicu od 5 kuna više gotovo pa niti ne možemo vidjeti jer se ne pušta u optjecaj, ali ako ih imate i dalje ih normalno možete koristiti. Na novčanicama hrvatske kune nalaze se portreti i različite građevine:

5 kuna – lice: portreti Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog; naličje: tvrđava Staroga grada u Varaždinu, tlocrt Staroga grada
• 10 kuna – lice: portret Jurja Dobrile; naličje: Arena u Puli, tlocrt gradića Motovuna u Istri
• 20 kuna – lice: portret Josipa Jelačića; naličje: dvorac grofa Eltza u Vukovaru, motiv Vučedolske golubice
• 50 kuna – lice: portret Ivana Gundulića; naličje: starogradska jezgra Dubrovnika, pročelje Kneževa dvora
• 100 kuna – lice: portret Ivana Mažuranića, fragment Bašćanske ploče; naličje: katedrala sv. Vida u Rijeci, tlocrt katedrale sv. Vida
• 200 kuna – lice: portret Stjepana Radića; naličje: zgrada glavnog zapovjedništva u Osijeku, tlocrt stare tvrđe u Osijeku
• 500 kuna – lice: portret Marka Marulića; naličje: Dioklecijanova palača u Splitu, lik hrvatskog vladara iz XI. Stoljeća
• 1000 kuna – lice: portret Ante Starčevića; naličje: spomenik prvom hrvatskom kralju Tomislavu, pročelje katedrale u Zagrebu

 

 

Kovanice hrvatske kune su dostupne u denominacijama od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 lipa te 1, 2, 5 i 25 kuna. Za izradu se koriste aluminij, magnezij, bakar, cink, željezo, nikl. Na licu lipe imaju lišće lipe dok se na naličju nalaze crteži biljaka kukuruz, vinova loza, hrast lužnjak, duhan, maslina i velebitska degenija.

Na licu kovanica kuna su nacrtane kune, a na naličju slavuj, tunj i mrki medvjed. Kovanica od 25 kuna je isključivo prigodna te dolazi u obliku pravilnog dvanaesterokuta. Masa kovanica lipa je od 0,7 do 3,65 grama, a kovanice kune su mase od 5 do 12,75 grama.

Uzmete li nekoliko kovanica u ruke, pogledajte naličje (stražnju stranu). Primijetit ćete da nemaju iste nazive. Naime, kovanice izdane neparnih godina imaju hrvatske nazive biljaka i životinja, a parnih znanstvene (latinske).

 

 

Kupujete li novi tablet, trebat će vam kune. Pri tome su cijene ispisane u dva oblika – kuna ili kn, obavezno malim slovima jer se nazivi valuta pišu na takav način, uz obavezan razmak od brojčane oznake (npr. 100 kn). Oznaka HRK se koristi samo u međunarodnom prometu, kada se iznos komunicira s nekim izvan granica Hrvatske.

Odlučite li kupiti dobar tablet za 799 kuna, a plaćanje želite obaviti samo u kovanicama koje ste dugo vremena skupljali, ukoliko ste skupljali samo kovanice od jedne kune, tada je masa tih 799 kovanica gotovo 4 kilograma (točnije, 3 kilograma i 995 grama). Ako ste skupljali samo kovanice od 10 lipa, tada ih u trgovinu morate donijeti točno 7990, a njihova masa je gotovo 26 kilograma.

Ipak, jednostavnije je sve platiti online, karticom ili pak s novčanicama, a zauzvrat ćete dobiti meanIT TableT X20 s 3G konekcijom, veliki IPS ekran od 10,1 inča, veliku bateriju kapaciteta 5000 mAh. Tablet u kvalitetnom kućištu ima 2 GB radne i 16 GB interne memorije proširive microSD karticama, Wi-Fi, Bluetooth, GPS i G senzor. Za video komunikaciju dobro će vam doći prednja i stražnja kamera.

 

Pin It on Pinterest

Share This