Select Page

I zimi i ljeti pratimo temperaturu zraka, ali je još bitnija značajka vlažnost o kojoj vrlo malo i rijetko razmišljamo

 

Automobilskim rječnikom rečeno, za performanse je od konjskih snaga daleko bitniji okretni moment motora, ako želite usporediti dva modela koji mogu imati istu snagu, ali osjećaj i performanse u vožnji će biti poprilično različiti.

Ista je stvar i s temperaturom zraka. U Hrvatskoj su aktualne velike vrućine, temperature se penju i do 38 stupnjeva, ali ljudi u Africi žive s još većim temperaturama te ih bez većih problema izdrže. Razlog je – niska vlažnost zraka odnosno zrak je suh. Upravo to nam smeta ovih dana – vlažnost u zraku. Ali, svi pričaju o temperaturi zraka.

Ako koristite strane servise za vremensku prognozu, primijetit ćete jedan detalj, a to je stvarni osjećaj (real feel). Dakle, ako piše 35°C, a pored je napisana opaska da je osjećaj temperature kao da je 38°C, onda više kao da niti ne govorimo o 35 stupnjeva. Puno je bitnije kako doživljavamo temperaturu, jer znamo da su svatko od nas različito doživljava.

Vlažnost zraka se definira kao količina vodene pare koja je sadržana u zraku ili u atmosferi, a može biti apsolutna ili relativna. U zimskim mjesecima je, u grijanim prostorijama, vrlo bitna vlažnost kako ne bismo doveli u opasnost svoj organizam koji će pri niskoj vlažnosti postati manje otporan na viruse i bakterije koje napadaju dišne puteve.

I ljeti je vlažnost zraka bitna, a relativna vlaga zraka je najveća ujutro te je najmanja poslijepodne, kad poraste temperatura zraka. Vodene pare više je u toplijim krajevima nego hladnijim. Znate li kako se mjeri relativna vlažnost? Pomoću vlasi kose koja se, zahvaljujući svojstvu upijanja vlage, produžava – jednim je krajem pričvršćena za okvir vlagomjera odnosno higrometra, a drugi kraj vlasi kose je obmotan oko osovine kazaljke. Kad je vlaga velika, vlas kose se produžuje što utječe na kazaljku i prikaz postotka vlažnosti.

 

meanIT sat-budilica A1

meanIT sat-budilica A1

 

Kako ne biste tražili dovoljno dugu vlas kose i sami izrađivali svoj termometar i vlagomjer rješenje nudi meanIT uz uređaj pod nazivom A1. To je sat/budilica koja na velikom ekranu s LED osvjetljenjem prikazuje i temperaturu zraka i vlažnost zraka. Ima i tri alarma koja se mogu posebno prilagoditi za radni tjedan odnosno za vikend.

U praktičnom izdanju meanIT sat/budilica A1 je prenosiv gadget koji prikazuje i kalendar te aktualni dan u tjednu. Zgodno za one koji ne znaju ili zaborave koji je danas dan.

 

meanIT sat-budilica A1

meanIT sat-budilica A1

 

I ljeti možemo dobiti povišenu temperaturu tijela, a razlozi su različiti: konzumacija hladnog pića, kupanje u hladnom moru ili jezeru, previše sladoleda, sunčanica ili možda koronavirus. Dogodi li vam se odstupanje od normalne temperature tijela, jedan uređaj odmah će vam to vibrirajućim alarmom dati do znanja.

Taj uređaj je pametni sat meanIT Smartwatch M10 Termo koji nudi mjerenje tjelesne temperature na vašem zapešću. Krenete li na koncert tijekom ljeta, a na ulazu će biti provjera temperature, prije nego li dođete možete provjeriti svoju temperaturu. Možda ćete trebat pričekati nekoliko minuta kako bi vam se temperatura tijela snizila, nakon kretanja. Zgodno rješenje da ne bude uzbune i stresnih situacija na ulazu. Detaljnije izvještaje o mjerenjima M10 Termo nudi kroz mobilnu aplikaciju na pametnom telefonu.

Nadalje, bavite li se sportom – recimo, penjete se na neki planinski vrh, ova pametna narukvica će pratiti broj otkucaja vašeg srca, broj prijeđenih koraka, koliko ste potrošili kalorija te koliko je uspon dugo trajao. I pri vožnji biciklom ovaj korisni gadget prati otkucaje srca i potrošene kalorije. Primjene su praktične i u drugim sportskim aktivnostima kojih će ovog ljeta zasigurno biti jako puno.

 

Pin It on Pinterest

Share This