Select Page

Na tržištu postoje mobiteli s različitim zaštitama, ali što ako vaš pametni telefon nema zaštitu od ogrebotina, od pada, prašine ili vode

 

Vjerojatno ste čuli za oznaku IP68, ali znate ti što to točno znači? Jeste li čuli za oznaku MIL-STD-810G? Ekrani pametnih telefona zaštićeni su različitim staklima, ali vrlo često ta stakla neće zaštititi telefon pri padu nego samo od ogrebotina ukoliko uređaj nosite zajedno s ključevima.

Krenimo od oznake IP koja propisuje zaštitu od prodora odnosno zaštitu od ulaska stranih predmeta – slova I i P označavaju Ingress Protection. Zatim slijede dva broja koja se odnose na stupanj zaštite od prodora prašine (i pijeska) te vode i tekućina.

Na primjer, oznaka IP68 označava maksimalnu zaštitu od prašine (broj 6) te zaštitu od ulaska vode i tekućine u kućište (broj 9). Iako se kod telefona za najveću zaštitu koristi brojka 8, postoji i brojka 9. Konkretno, smartphone s oznakom IP68 je siguran za rad u uvjetima prašine i pijeska (do 20 mbar), a može ići i u slatku vodu do dubine najčešće 1,5 metara ali generalno i do 3 metra, ali u trajanju do 30 minuta. Bitno je za istaknuti kako točnu zaštitu definira sam proizvođač.

Kod zaštite od prašine brojčane oznake su od 1 do 6:
– broj 1 označava zaštitu od krutih tijela promjera 50 mm i većih
– broj 2 se odnosi na promjer 12,5 mm i veće
– broj 3 definira promjer 2,5 mm i veće
– broj 4 je zaštita od krutih stranih tijela promjera 1 mm i veće
– broj 5 znači da prašina može ući, ali ne u tolikoj mjeri da utječe na zadovoljavajući rad uređaja ili sigurnost
– broj 6 označava maksimalnu zaštitu odnosno ne smije doći do prodiranja prašine u kućište u trajanju do 8 sati, pri podtlaku od 20 mbar.

 

 

Zaštita od tekućine i vode definira se brojevima od 0 do 9:
– broj 0 znači da ne postoji nikakva zaštita od ulaska vode
– broj 1 znači da kapi veličine do 1 mm, koje okomito padaju na uređaj, ne smiju štetno djelovati na njega
– broj 2 odnosi se na zaštitu od vode koja pri kapanju na uređaj nagnut pod kutom do 15° ne smije štetno djelovati
– broj 3 označava zaštitu od vode koja pršti pod kutom do 60°
– broj 4 treba zaštititi uređaje od prskanja vodom iz svih smjerova
– broj 5 je zaštita od mlaza vode iz izvora promjera do 6,3 mm
– broj 6 označava zaštitu od snažnog mlaza vode promjera do 12,5 mm
– broj 7 se odnosi na zaštitu prilikom uranjanja u vodu dubine do jedan metar, u trajanju do 30 minuta
– broj 8 znači da će uređaj bez problema preživjeti u vodi dubine metar i više, ali generalno se smatra do 3 metra te do 30 minuta trajanja. Nedavno je Apple predstavio modele koji idu do 6 metara dubine
– broj 9K podrazumijeva zaštitu od snažnog mlaza vode, pod visokim tlakom.

 

 

Moguće je da ćete vidjeti oznaku IPX5 – to znači da nije dostupna informacija koja definira zaštitu, ali i da uređaj nema zaštitu od prašine, ali ima određeni stupanj zaštite od vode. Bitno je istaknuti da se radi o zaštiti od slatke vode, ne i od morske koja nagriza zaštitne spojeve. Ukoliko vaš uređaj završi u morskoj vodi, odmah ga isperite slatkom vodom.

MIL-STD-810G je pak standard koji propisuje američka vojska te se odnosi na uvjete u kojima oprema koja se koristi mora bez problema funkcionirati. Iako je standard namijenjen vojsci, vrlo se često koristi i za komercijalne proizvode poput mobitela tako da takvi uređaji mogu izdržati daleko teže uvjete od onih s IP69.

Standardom se propisuje široki raspon uvjeta koji uključuju nizak tlak prilikom ispitivanja na različitim nadmorskim visinama, izloženost visokim i niskim temperaturama, rad pri temperaturnom udaru bilo pri radu odnosno pri skladištenju. Nadalje, uređaj mora biti funkcionalan na kiši (uključujući vjetar koji pri tome puše te kišu koja se ledi), ne smije mu smetati vlaga, slana magla koja bi mogla izazvati hrđu.

I u prašini te prilikom izlaganja pijesku uređaj mora biti funkcionalan, kako bi udovoljavao standardu MIL-STD-810G, zatim pri transportnim šokovima, eksplozivnoj atmosferi, ubrzavanju, vibracijama koje izaziva puška.

 

meanIT Smartphone X6 sigurniji je kad koristite zaštitnu masku, a s obzirom da je maska prozirna neće se umanjiti ljepota vašeg telefona

 

Vaše uređaje zaštitit ćete i sa zaštitnom maskom, a pametni telefon meanIT Smartphone X6 već pri kupnji, u pakiranju, dolazi s gratis kaljenim staklom i silikonskom zaštitom. Želite li nakon nekog vremena silikonsku maskicu na X6 zamijeniti, možete ju pronaći po povoljnoj cijeni na meanit.hr

 

 

Pin It on Pinterest

Share This