Select Page

Iako se iz godine u godinu broj fiksnih priključaka smanjuje, i dalje je velik broj hrvatskih građana žičanom linijom povezan sa svijetom. Kad je uopće obavljen prvi telefonski poziv?

 

Prvi telefon u Zagrebu zazvonio je u siječnju 1881. godine. Točnije, 8. siječnja, što je bilo samo pet godina nakon prvog Bellovog telefona, a poziv je obavljen između Građevinskog ureda Gradskog poglavarstva i Vodovodne strojarnice. Radovi na izgradnji telefonske linije duge 3500 metara trajali su nekoliko mjeseci, a u tadašnjim Narodnim novinama prvi telefonski poziv je pokazao „…takovu čujnost i razumljivost govora kakova se samo poželjeti može“. Šest godina kasnije telefon je stigao u Osijek, a dvije godine kasnije (1889.) i u Rijeku. Spomenimo i kako je 1889. godine u Zagrebu u rad puštena prva javna telefonska govornica.

Ipak, povijest prvog telefona u svijetu seže u 1861. godinu kada je njemački izumitelj Johann Phillip Reis osmislio prvi, primitivni uređaj namijenjen prijenosu govora. Slavu je ipak pobrao A. G. Bell 1876. jer je tada izumio prvi telefon namijenjen širokim masama.

 

 

Unatrag šest godina u Hrvatskoj se smanjuje broj korisnika fiksnih telefona koje su zamijenili praktičniji mobiteli. Broj korisnika telefonskih usluga u nepokretnoj, fiksnoj telefoniji iznosi nešto više od 1,2 milijuna (1.267.029), što nije brojka za odbaciti pa o kraju fiksne telefonije ne možemo govoriti. Ipak, prije sedam godina u Hrvatskoj je bilo 1.454.133 fiksnih priključaka, a tržišni udio od 54,87 drži HT dok ostali udio čine ostali operatori. Čisto za usporedbu, mobilni priključak odnosno mobilni telefon u Hrvatskoj posjeduje 4,5 milijuna građana, odnosno dio njih ima i više od jednog telefonskog mobilnog broja.

Mjesečno se kroz fiksne telefonske mreže u Hrvatskoj ostvari oko 143 milijuna minuta dok putem mobitela ostvarimo 776 milijuna minuta. Dakle, u prosjeku se mjesečno fiksni telefon koristi za 112 minuta razgovora dok mobitel koristimo 172 minute.

Kako bismo mogli telefonirati potreban nam je uređaj spojen s telefonskom mrežom. Istražili smo ponudu fiksnih telefona, a među njima i dalje su zanimljivi stolni telefoni.

 

meanIT ST100

 

meanIT ST200 je stolni telefon dostupan u bijeloj i crnoj boji s prikazom broja, datuma i vremena poziva, omogućuje biranje do 11 različitih telefonskih brojeva pritiskom na samo jednu tipku. Dodirom na dvije tipke moguće je spremiti dodatnih 10 brojeva telefona. Podržava funkcije zadržavanja poziva, pauze, tonsko i pulsno biranje. Ima handsfree zvučnik uz koji možemo telefonirati i nešto drugo raditi. Na osvijetljenom LCD ekranu mogu se koristiti još neke funkcije poput automatskog ponovnog biranja, a meanIT ST200 sprema 50 dolaznih i 15 odlaznih poziva. Pazite sad ovo: uz glazbu koja se može puštati dok druga strana čeka, putem stolnog fiksnog telefona moguće je koristiti i kalkulator.

 

meanIT ST200

 

meanIT ST100 jednostavniji je stolni telefon koji se može montirati i na zid, ima ponovno biranje prethodnog broja telefona, isključivanje mikrofona tijekom razgovora (mute), te tonsko i pulsno biranje. Nove generacije koje dolaze sve manje poznaju fiksni telefon, a uobičajena fraza „poklopi slušalicu“ predstavlja im nepoznat pojam. Poistovjećuju ju s mobitelom, a s mobitelom ne možemo poklopiti slušalicu.

 

meanIT ST100

Pin It on Pinterest

Share This