Select Page

S kliznim, slide mehanizmom družimo se duže od 20 godina. Radi se zasigurno o jednoj od najboljih formi što se tiče mobitela

 

Idealno bi bilo imati veliki mobitel u malom formatu. Bila je to misao vodilja inženjerima i dizajnerima mobitela kad su prije više od 20 godina razmišljali kako da klasičnu formu – ekran u gornjem dijelu, tipkovnica u donjem – smjeste u što manje dimenzije. I uspjeli su, smišljanjem kliznog mehanizma.

Tipkovnica nam nije uvijek neophodna; nekada ju koristimo samo za javljanje na dolazni poziv. Kad trebamo napisati poruku i upisati web adresu tada nam je tipkovnica ipak bitna. Naravno, rješenje je i glasovno upravljanje, ali hrvatski jezik nije podržan na način kao drugi svjetski jezici. I dalje nam ostaje tipkovnica, bilo fizička ili pak virtualna na samom ekranu.

I dok su preklopni mobiteli odnosno mobiteli s preklopnim dizajnom, poput meanIT Senior Flip 1 u crnoj i crvenoj boji, također vrlo praktični jer ne zauzimaju puno prostora, još su praktičniji klizni poput meanIT F60 Slide.

 

meanIT Senior Flip 1 u crnoj i crvenoj boji

 

Naime, preklopni modeli nemaju baš uvijek vanjski ekran pa za provjeru tko nas zove moramo otvoriti kućište. Ako hodamo, moramo biti pažljivi. Naravno, možemo omogućiti automatski javljanje, čim otvorimo preklopni mehanizam, ali se u tom slučaju svima javljamo.

 

 

Dok je klizni mehanizam zatvoren, na „slajd“ mobitelu ćemo vidjeti tko nas zove jer je ekran uvijek okrenut prema van. Istovremeno, na većem broju mobitela možemo se javiti bez otvaranja kliznog mehanizma – dovoljno je odabrati zelenu tipku ispod ekrana.

Takvi mobiteli omogućuju i da pretražujemo telefonski imenik, bez izvlačenja tipkovnice smještene u drugom dijelu kućišta koji ugodno klizi zahvaljujući mehanizmu s oprugom. Vrlo je jednostavno na kliznom mobitelu, poput meanIT F60 Slide, jednostavno odgurnuti gornji dio s ekranom i automatski se javiti na dolazni poziv. Na isti način prekidamo poziv, bez potrebe da se pritišće crvena tipka za kraj poziva.

 

meanIT F60 Slide s baterijom od 1000 mAh

 

Po pitanju funkcionalnosti, klizni mobiteli nisu niti u kojem dijelu inferiorni u odnosu na klasične, ravne „candy“ mobitele. Niti u odnosu na preklopne. Konkretno, F60 Slide ima veliki ekran od 2,8 inča, što je veća dijagonala od mnogih klasičnih mobitela na tržištu. Dakle, na ekranu ćete imati i velike ikone i velike znakove. Zgodno za one koji slabije vide.

Ispod ekrana su smještene velike tipke, a veliki plus su dvije memorijske tipke M1 i M2 na koje se mogu pohraniti brojevi telefona koje ćemo nazvati jednim dodirom. Samo trebamo znati tko je M1, a tko M2. Poput tajnih agenta.

 

 

Telefonski imenik pohranjuje 300 kontakata, a do pet brojeva odnosno kontakata možete pohraniti kao SOS broj. Dakle, ako se nađete u nekoj nezgodnoj situaciji, poput pada na pod, a mobitel je blizu vas, dovoljno je samo pritisnuti SOS tipku i telefon će automatski pozvati prethodno spremljene brojeve.

Klizni mobitel iz meanIT-a ima i kameru kojom ćete zabilježiti neke od bitnih trenutaka. Ima i FM radio kako biste pratili vremensku prognozu, poslušali najnovije vijesti ili pak omiljenu radijsku emisiju. Možete se tako i uspavati. U telefon je ugrađena baterija velikog kapaciteta od 1000 mAh tako da će na čekanju bateriju biti u pripravnosti do 250 sati (stand by). S jednim punjenjem baterije moguće je pričati do 600 minuta odnosno 10 sati. Nakon razgovora samo elegantno, nonšalantno zatvorite klizni mehanizam. Do sljedećeg poziva.

 

Pin It on Pinterest

Share This