Select Page

U posljednjih nekoliko mjeseci novi automobili se sve manje kupuju. Istražili smo koja se vrsta automobila ipak najviše traži

 

U svibnju ove godine u Hrvatskoj je registrirano samo 2173 novih osobnih automobila, pokazuju podaci Promocije plus, dok je u istom mjesecu prošle godine bilo 9149 novih automobila. Pad prodaje je 76,3 posto.

Travanj je bio još lošiji, sa samo 1084 novoregistrirana automobila. U prvih pet mjeseci ove godine novih je automobila 13.286, a u istom razdoblju lani 29.921. Spomenimo i podatak kako je u cijeloj 2019. godini u Hrvatskoj registrirano 62.938 novih automobila, a u 2018. je brojka nešto manja – 60.041 vozilo.

U top 20 najprodavanijih modela automobila u prvih pet mjeseci, SUV i crossover su najzastupljeniji te čak 10 modela čini 50 posto udjela. Gradski automobili su zastupljeni sa 6 modela, kompaktna klasa sa samo dva dok su preostala dva modela mali gradski automobil i monovolumen.

Iz godine u godinu povećava se interes kupaca za benzinskim motorima dok za dizelskim konstantno slabi. Istovremeno, povećava se i broj potpuno električnih automobila, a hibridi su već godinama zanimljivi našim kupcima. Konkretno, benzinci drže udio od 58,5 posto (u prošloj godini 61,1 posto), dizelaši 34,2 posto (35,1 posto u 2019.), hibridi 6 posto (2,6 posto u 2019. godini), dok je 85 potpuno električnih automobila u prvih pet mjeseci ove godine činilo udio od 0,6 posto (193 automobila odnosno 0,3 posto u prošloj godini).

 

 

U Europi je Norveška na vrhu liste s najvećim udjelom električnih automobila u ukupnoj prodaji (55,93 posto), slijede Island (17,79 posto), Nizozemska (15,01 posto), dok su od nama bližih zemalja na listi Austrija (3,47 posto), Njemačka (3,02 posto) i Mađarska s 1,86 posto udjela.

I dok po hrvatskim prometnicama vozi 500-ak električnih automobila, u svijetu ih je 7,2 milijuna (u ovu brojku ulaze i plug-in hibridna vozila koja imaju ograničen doseg na struju, maksimalno 50 do 60 kilometara s jednim punjenjem baterije). Istovremeno, u svijetu se za električni i plug-in hibrid u 2019. godini odlučilo 2,6 posto kupaca.

Kina je zemlja s najviše električnih automobila, imaju 3,35 milijuna vozila (podatak za kraj 2019.), slijedi Europa s 1,75 milijuna dok se u SAD-u na struju vozi 1,45 vozila. Preostale regije čine samo 0,62 milijuna. Recimo i kako je u 2019. godini u svijetu prodano 2,1 milijuna električnih automobila.

I za novi i za stari automobil potrebna vam je dodatna oprema, poput auto punjača i držača mobitela. Koristite li Android s microUSB ili iPhone s Lightning konektorom za punjenje? Većina auto punjača na tržištu omogućuje punjenje samo jedne vrste spomenutih pametnih telefona, ali meanIT auto punjač ima obostrani utikač. Što znači da ćete u vozilu trebati samo jedan auto punjač. Izlazna snaga ovog punjača je 2,1 A tako da ćete imati i dovoljno brzo punjenje ne samo za mobitel i pametni telefon nego i za tablet.

 

Auto punjač s obostranim microUSB i iPhone utikačem

 

Kućni punjač i auto punjač u jednom kućištu također dolazi iz meanIT-a, a pogodan je za putovanja i korištenje kod kuće, u uredu, na vikendici… U praktičnom izdanju imat ćete 2-u-1 rješenje, bez obzira kuda krenuli.

 

meanIT kućni i auto punjač 2u1

 

Ne zaboravite smjestiti telefon u vozilo na sigurno mjesto. Exclusive automobilski držač za smartphone, mobilne telefone i navigacije meanIT ima rastezljiva kliješta i mogućnost postavljanja i na izrazito neravne površine. U pakiranju ćete dobiti 3M naljepnicu tako da nosač možete postaviti na bilo koju površinu u vozilu, čime ćete izbjeći postavljanje na vjetrobransko staklo, što vam može smetati u vožnji jer nosač zaklanja pogled na prometnicu.

 

Pin It on Pinterest

Share This