Select Page

Na sjevernoj Zemljinoj polutki prvi dan proljeća počinje 21. ožujka, ali ponekad se dogodi drugačiji odnos Sunca i Zemlje pa proljeće može i poraniti. Na veselje ljubitelja tehnologija.

U našim krajevima uskoro počinje proljeće, priroda se budi, odrasli i djeca izlaze u parkove, voze se skuteri i motocikli, vlasnici kabrioleta spuštaju krovove i uživaju u otvorenom pogledu. Ipak, jedan nas podatak zbunjuje, a mi stariji smo ga naučili u školi – proljeće počinje 20. ožujka dok smo u školi (na)učili kako proljeće počinje 21. ožujka. Što se dogodilo?

Već nekoliko godina proljeće počinje 20. ožujka, a tako će manje-više biti sve do kraja ovog stoljeća, s tim da će u nekim godinama proljeće počinjati čak i 19. ožujka. Za sve je kriva nepreciznost računanja vremena i dodavanje jednog dana krajem veljače kao prijestupnog dana. Naime, prije nekoliko stotina godina došlo je do usklađivanja kalendara s nebeskim tijelima te je papa Grgur dotadašnji Julijanski kalendar zamijenio novim, Gregorijanskim. U isto vrijeme sveti otac Grgur donio je odluku po kojoj svaka posljednja godina stoljeća istovremeno nije i prijestupna, izuzev kad je godina djeljiva s brojem 400 (poput 2000. godine, koja je bila prijestupna). Dakle, 2100. godina neće biti prijestupna, ali kako smo 2000. godine u kalendar dodali jedan dodatni dan (dok 1800. i 1900. godine nismo) došlo je do toga da se 21. ožujak više ne može smatrati prvim danom proljeća. Ove godine proljeće nam stiže 20. ožujka 2018. u 17:15 sati.

 

Stižu hoverboardovi i romobili meanIT

 

S prvim danima proljeća, ukoliko se s kalendarskim dogodi i vremenski početak proljeća (a istovremeno na južnoj Zemljinoj polutki počinje jesen), možemo očekivati sve više ljudi na ulicama, šetača koji se rolaju uz slušanje glazbe, voze električne skutere i električne romobile koji su već prošle godine bili veliki hit, a ove godine uz još povoljnije cijene bit će i pristupačniji za kupnju. Znamo da su električna prijevozna sredstva sve popularnija, iz Svete Nedelje pored Zagreba nedavno je put Ženeve otišao najbrži električni automobil Rimac C_Two i zadivio svijet.

Zadivite i vi sebe i sve oko sebe s hoverboard modelima i romobilima, ali uz električni pogon. U domaćim trgovinama pronašli smo pet interesantnih modela koji ne voze brzo poput Rimčevog hyper automobila (412 km/h, od 0 do 96 km/h za samo 1,85 sekundi), ali su im performanse vrlo zanimljive. Nećemo se iznenaditi ukoliko i Mate u trenucima dok se ne bavi svojim električnim vozilima provoza električni romobil do trgovine po kruh i mlijeko.

Električni romobili meanIT mogu puno više od odlaska po kruh i mlijeko, uvjerili smo se sami testirajući ih. Ovisno odlučite li se za model meanIT e50, meanIT e65 ili meanIT električni romobil e80 možete očekivati odlične performanse motora snage 250 W koji može biti smješten na prednjem ili stražnjem kotaču. Maksimalna brzina vožnje je od 18 do 25 km/h, a nakon što stignemo na odredište električni romobil vrlo lako se sklopi kako bi zauzimao što manje prostora. Autonomija vožnje je do 20 kilometara, ali ovisi o vašoj masi, o konfiguraciji terena te koristite li noge za pokretanje romobila.

meanIT romobil e50

meanIT romobil e65

Modeli električnih romobila meanIT se razlikuju prema veličini kotača koji mogu biti promjera 12,5, 16,5 i 20 centimetara. Sve modele mogu voziti i manja djeca, bilo za razbibrigu ili do škole i vanškolskih aktivnosti. Naravno, vožnja je obavezna samo po pješačkim površinama, ne i po prometnim površinama po kojima se voze automobili. Na ekranu možete pratiti trenutnu brzinu vožnje, broj okretaja kotača, prijeđene kilometre i kapacitet baterije. Vožnja električnog romobila je jednostavna i savladava se kroz nekoliko minuta, a za zaustavljanje se koriste električna i nožna kočnica. Na zapadu se sve više koriste za odlazak na posao pa isti trend očekujemo i u Hrvatskoj.

Meanit Balance E-Scooter

Prije električnog romobila u našim se krajevima pojavio hoverboard odnosno e-skuter za kojim su djeca doslovce poludjela. Modeli se razlikuju prema veličini kotača (16,5 odnosno 20 cm), snaga motora je 2x 350 W, maksimalna brzina 12 km/h, s jednim punjenjem baterija može se prijeći do 15 km, a maksimalni uspon koji meanIT Scooter E i meanIT Scooter E8 savladavaju je do 15°. Ugrađene su baterije sa Samsungovim certifikatom dok se za noćnu vožnju koriste LED indikatori. Dani će uskoro biti sve duži i duži te ćemo imati više vremena i volje za bavljenjem raznim aktivnostima, a na vrhu popisa dječjih želja su upravo romobili i hover board. Znamo to, šapnuli su nam. Iznenadite ih i vidjet ćete najveće veselje ikad. A moći ćete se i vi odrasli provozati, ako vam klinci to dopuste.

 

Pin It on Pinterest

Share This