Select Page

Znate li što znači ova kombinacija znakova: · · · — — — · · · ? Označava slova SOS prema Morseovom kodu, a oznaka se koristi i na mobitelima

 

Iako bi se za “tri točkice, tri crtice i tri točkice” u današnje vrijeme pomislilo da se radi o nekom od smiley izražavanja moderne generacije putem emotikona, radi se o ozbiljnoj oznaci koja vizualizira slova SOS putem Morseove abecede. Koristi se u slučaju opasnosti odašiljanjem kratkih i dugih signala.

 

 

Od 1908. godine, točnije od 1. srpnja te godine u svijetu je usvojen signal za pomoć. Prije njega koristio se CQD (— · — · — — · — — · ·), a prije njega CQ ( – · – · – – · – ) te su označavali uzbunu i moguću opasnost koja se telegrafski slala svim postajama u mreži. Međutim, kad je signal bio loš ova se kombinacija vrlo lako mogla zamijeniti.

SOS oznaku osmislili su i prvi koristili Nijemci, a zatim je od sredine 1908. godine ta kombinacija slova usvojena u cijelom svijetu. Samo deset dana od usvajanja (10. srpnja 1908. godine) signal SOS poslan je s broda Slavonia jer je bio u opasnosti. Brod je bio u vlasništvu kompanije Cunard, a dvije godine kasnije poruku je slao i brod Titanic dok je tonuo.

 

 

Iako se smatra da je SOS skraćenica od različitih riječi, poput Save Our Souls (spasite naše duše), Save Our Ship (spasite naš brod) ili Send Out Succour (pošaljite pomoć), istina je da se ne radi o nikakvoj skraćenici nego su ta slova izabrana zbog jednostavnosti načina slanja signala korištenjem Morseovih znakova. Još je jedan razlog: tražila se riječ koja ništa ne znači jer je trebala biti međunarodno prihvaćena.

I u mnogim filmovima možemo vidjeti kako se osobe u opasnosti pokušavaju spasiti lupanjem po nekom predmetu ili pak odašiljanjem svjetlosnih signala u SOS obliku, a koje druga strana može prepoznati i tako pomoći u spašavanju.

 

 

U novije vrijeme postoje uređaji koji su sposobni poslati automatski signal za pomoć, bez da morate znati Morseovu abecedu, a još je jednostavnije korištenje SOS tipke na mobitelima. Ukoliko vam se nešto dogodi i niste u stanju ustati, a mobitel je pored vas, dovoljno je samo pritisnuti SOS tipku na mobitelu.

Automatski će se pozvati telefonski broj koji je prethodno memoriran kao broj u slučaju opasnosti te se će aktivirati vanjski zvučnik (speakerphone). To može biti broj osobe kojoj vjerujete da će vam pomoći, broj hitne pomoći, policije, vatrogasaca. Zgodno je što se u memoriju najčešće može unijeti do pet telefonskih brojeva pa ukoliko se prva osoba ne javi automatski se poziva prvi sljedeći spremljeni broj.

 

meanIT Senior 10 karakteriziraju kvalitetno kućište te velike tipke i jednostavnost korištenja

 

Na hrvatskom se tržištu nudi veći broj takvih mobitela, a najčešće su namijenjeni starijim osobama, iako to nije nužno jedina ciljana skupina. Uz velike znakove na ekranu i velike tipke, mobiteli poput meanIT Senior 10 dobro će doći i mlađim i starijim osobama. Ispod ekrana se nalaze dvije tipke s direktnim biranjem spremljenog broja telefona pa je dovoljno zapamtiti da je lijeva tipka kćerka, a desna sin. Ako i ne zapamtite, bitno je da nekoga od njih dobijete.

Senior 10 je mobitel s gumiranim premazom za ugodnije držanje i korištenje, radi s dvije SIM kartice, ima i LED svjetiljku koja se može koristiti kao noćna lampa. U jednostavan izbornik integriran je FM radio prijamnik, ima Bluetooth, proširivu memoriju. Baterija je kapaciteta 800 mAh i poslužit će za višednevno korištenje.

Pin It on Pinterest

Share This