Select Page

Glavni britanski grad London osnovali su Rimljani prije dva tisućljeća pod nazivom Londinium. Posjetili smo London s pametnim telefonom i pametnim satom na ruci.

 

Najposjećeniji grad na svijetu, uzmemo li u obzir broj međunarodnih dolazaka, može se pohvaliti s čak 300 različitih jezika kojima se govori i komunicira, a istovremeno London je i najveći grad u Europskoj uniji s 8.787.892 stanovnika dok u cijeloj gradskoj regiji živi 14.040.163 stanovnika. Na nekoliko dana smo se u London preselili i mi, autor ovog teksta, njegov pametni telefon i pametni sat.

Dual kamera na smartfonu meanIT C41 omogućuje snimanje u panorama načinu, bokeh, beauty, crno-bijele i noćne fotografije

 

Naše putovanje započeli smo u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman koju smo s kamerom ovjekovječili za sva vremena. Do londonskog aerodroma Heathrow, inače jednog od najprometnijih aerodroma u svijetu (sastoji se od čak pet terminala i dvije uzletne piste, s planovima za izgradnju još jednog terminala i treće uzletne piste) stigli smo preko Frankfurta, još jednog rekordera po pitanju zračnog prometa. Let do Frankfurta trajao je oko sat i pol, a zatim smo se do Londona na visini od 10 kilometara, s vanjskom temperaturom od minus 58 stupnjeva Celzijusa i brzinom od 860 km/h vozili još sat i 40 minuta. S tim da smo se u vremenskoj zoni vratili natrag za jedan sat pa ispada da smo se vozili samo 40 minuta. Nije loše, na taj način pri svakom posjetu Londonu dobijemo dodatni sat vremena za uživanje u mnogobrojnim građevinama.

 

Naš zrakoplov u zagrebačkoj zračnoj luci snimili smo s dvostrukom kamerom mobitela meanIT C41

 

S čak tri kamere pametnog telefona meanIT Smartphone C41 zaputili smo se u sami centar Londona, među najzanimljivije i najviše zgrade i građevine. I to ne samo u Londonu nego i u cijeloj Europskoj uniji. Naime, The Shard je s 95 katova i visinom od 309,7 metara najviša zgrada u Europskoj uniji, peta najviša zgrada u Europi te 96 najviša zgrada u svijetu. Zgrada koju je dizajnirao talijanski arhitekt Renzo Piano završena je 2012. godine te izgleda kao piramida od stakla.

 

Cijeli Shard stao je u objektiv meanIT-a C41

Tower Bridge dužine 244 metra i visine 65 metara ikonski je simbol Londona (fotografirano s meanIT C41)

 

Preko puta Sharda, s druge strane rijeke Temze čiji se vodostaj mijenja i do 8 metara ovisno o plimi i oseci, stigli smo preko jednog od najpoznatijih mostova Tower Bridge. Megastruktura izgrađena u periodu od 1886. i 1894. godine nalazi se tik uz Tower of London, povijesni dvorac smješten na sjevernoj strani Temze. S mosta s predivnim plavim lukovima puca odličan pogled na još nekoliko famoznih, poznatih londonskih građevina koje je stražnja dvostruka kamera na mobitelu meanIT Smartphone C41 zabilježila za vas: Sky Garden na vrhu neobično dizajnirane zgrade visine 155 metara nudi predivan vrt i pogled na cijeli grad.

 

Dvorac Tower of London od 1100 do 1952. godine korišten je i kao zatvor (fotografirano s meanIT C41)

Ulaz u Sky Garden je besplatan, ali uz prethodnu rezervaciju termina putem interneta (fotografirano s meanIT C41)

 

Našu višednevnu avanturu po Londonu mobitel meanIT C41 bez problema je podnio sa samo jednim punjenjem baterije. Naime, zaboravili smo da se u Engleskoj koristi drugačiji tip utičnice tako da naš punjač nismo uspjeli koristiti. Ali, uz bateriju od čak 4000 mAh nema straha, kao što više nema straha od roaminga jer nas telefonski pozivi i dijeljenje fotografija na Facebooku i Instagramu nisu koštali ništa. C41 je dual SIM Android telefon s IPS ekranom od 5 inča uz koji se u pakiranju dobije i zaštitna maska. Uz stražnju dvostruku kameru koja omogućuje zamućivanje pozadine korisna je i prednja kamera za selfie snimke.

 

Pametni sat i pametni telefon neizostavni su dio opreme modernog turista, a u pozadini se nalaze The Shard i dvorac Tower of London

 

U stopu nas je po Londonu pratio i pametni sat meanIT Smart Watch M5. Uključili smo brojač koraka koji uz pedometar može izračunati i koliku smo udaljenost prevalili, sat će nam napisati i koliko smo kalorija potrošili te prati kvalitetu našeg sna. Uz povezanu aplikaciju na pametnom telefonu moguće je pratiti svakodnevno korištenje i statističke podatke, a sat je „oboružan“ i opcijom protiv gubljenja. Ono što fascinira jeste da se sa satom može i telefonirati jer ima utor za SIM karticu, ali i utor za memorijsku karticu. Dakle, ovo je punokrvni mobitel na ruci s kojim je daljinski moguće čak i upravljati kamerom pametnog telefona. Na okruglom ekranu možete birati dizajn prikaza točnog vremena, birati telefonski broj i nazvati ga preko speakerphonea itd. Uz mobitel i sat na ruci naš posjet Londonu je prošao ugodno, a pratilo nas je i lijepo vrijeme, bez uobičajene kiše po kojoj je London poznat.

 

meanIT Smartwatch M5 dostupan je u crnoj i bijeloj boji, uz atraktivan dizajn, kvalitetno kućište i povoljnu cijenu

 

U našoj galeriji možete vidjeti još neke londonske zanimljivosti, fotografirane s meanIT C41:

Jedna od glavnih atrakcija u Londonu svakako su double-decker autobusi koji se koriste za javni gradski prijevoz i za turističko razgledavanje.
Na Temzi smo s meanIT C41 u zlatnoj boji kućišta ulovili i Cruiser HMS Belfast iz 1938. na kojem se mogu vidjeti mnogobrojni topovi.
U podnožju londonskog mosta ulovili smo i škotskog svirača na gajdama koji je privlačio pozornost prolaznika ne samo sa svojim instrumentom nego i s odjećom.

Pin It on Pinterest

Share This