Select Page

Hrvatska je po čistoći zraka na 35. mjestu u svijetu, a najlošiju kvalitetu zraka imaju stanovnici Azije. Vrijeme je za šetnju

 

Zimi je zrak zagađeniji nego ljeti, a razlog za to je grijanje malih kućanstava na drva, kroz toplanu te zadržavanje magle i vlage koji zadržavaju čestice pri tlu. Covid-19 je donio čišći zrak u određene dijelove našeg planeta, smanjenje prometnih gužvi pozitivno su utjecali, ali u pojedinim dijelovima svijeta industrija je nastavila s radom.

U sljedeća tri ili četiri mjeseca imat ćemo čišći zrak u Hrvatskoj, ali ne treba zaboraviti na cestovni promet koji je značajan uzročnik onečišćenja zraka. Ipak, odlazak ljudi na godišnje odmore doprinosi manjem zagađenju gradova, ali na zrak utječu još neki faktori poput šumskih požara i saharskog pijeska.

Ne smijemo zaboraviti niti na susjedne zemlje. Prema dostupnim podacima za 2020. godinu, Hrvatska je po zagađenju zraka na 35. mjestu, ali nama susjedne zemlje su daleko zagađenije te utječu i na zrak na području Hrvatske – Bosna i Hercegovina je na visokom 10. mjestu, Crna Gora na 25. mjestu, Srbija na 28. mjestu.

 

 

Istovremeno, Mađarska je na 65. mjestu, Austrija na 78, Njemačka na 81. Kina je tek na 14. mjestu, a neslavnu prvu poziciju zauzima Bangladeš. Slijede Pakistan, Indija, Mongolija, Afganistan, Oman, Katar.

Najzagađeniji grad na svijetu u 2020. godini bio je Hotan u Kini, a sljedeća mjesta zauzimaju indijski gradovi – tek se na 15. mjestu nalazi sljedeći kineski grad Hashgar, a u nastavku liste su indijski, pakistanski i bangaladeški gradovi. Nama najbliži grad Sarajevo je na 167. mjestu, koji je u siječnju prošle godine označen izrazito nezdravim. U Sarajevu situacija nije baš puno bolja niti u studenom i prosincu. Banja Luka je sljedeći grad koji se ne može pohvaliti kvalitetnim zrakom zimi.

Slavonski Brod zauzima 744. mjesto po zagađenju zraka u svijetu u 2020. godini te je u siječnju i prosincu označen nezdravim za određene skupine ljudi, ali niti jednom nezdravim, kao Banja Luka i Sarajevo. Primjetno je kako se u Slavonskom Brodu, u odnosu na 2017., 2018., i 2019. godinu, prosjek ipak popravlja.

Istovremeno, Plitvička jezera su se u većem broju mjeseci prošle godine mogla pohvaliti kvalitetnim zrakom, u ožujku i travnju prošle godine zrak je bio na granici zdravstvene ispravnosti, u siječnju je bio dobar. Svjetski dan zaštite okoliša svake se godine obilježava 5. lipnja, na godišnjicu usvajanja Programa zaštite okoliša Ujedinjenih naroda, tijekom održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda posvećene okolišu 1972. godine u Stockholmu.

 

meanIT bežične stereo slušalice TWS B100

meanIT bežične stereo slušalice TWS B100

 

Vrijeme je za šetnju, a šetnja, vožnja biciklom ili romobilom bit će ugodnija uz slušanje glazbe. Naša su preporuka bežične stereo slušalice meanIT TWS B100, najnoviji model na hrvatskom tržištu uz koji ćete uživati ne samo u dobrom zvuku nego i u dugotrajnoj bateriji te ergonomskom dizajnu.

Dobit ćete dodatnu kutijicu za nošenje i punjenje, a slušalice jednostavno možete spojiti na svoj pametni telefon, tablet, laptop i drugi uređaj s Bluetoothom. Kutija ima magnetski mehanizam zatvaranja, a i slušalice se u kućištu zadržavaju na isti način tako da ih nećete izgubiti. Znat ćete i koliki je preostali kapacitet (postotak) baterije ugrađene u punjač jer se između lijepo dizajniranih crnih slušalica na ekranu kutije prikazuje napunjenost baterije.

Zrak je čist, zvuk u slušalicama je čist, a šetnjom ćete „očistiti“ i svoje misli.

 

Pin It on Pinterest

Share This