Select Page

Prije polaska na put meanIT-ov solarni power bank je testiran u hladnjaku kako bi planinari bili sigurni u njegovu učinkovitost i efikasnost

 

Već se na prvi pogled na meanIT solarni prijenosni punjač može zaključiti da je riječ o uređaju spremnom i za ekstremne uvjete. Njegov robusni izgled i kućište asociraju na izdržljivost, ali vjerojatno nitko nije planirao s ovim uređajem popeti se na Himalaju.

Palo je to na pamet jednom hrvatskom planinaru koji se upravo vratio s najpoznatijeg planinskog lanca Himalaja. Slavko Ćosić se na putovanje života odlučio ne samo iz izazova može li on to ostvariti nego i iz same znatiželje. Cilj je, nakon 14 dana hodanja po stjenovitim terenima, ponekada povezanim visećim mostovima od kojih bi se mnogima zaledila krv u žilama, bio doći do podno Mont Everesta, najviše točke na našem planetu.

 

 

Prije samog putovanja na Himalaju trebalo je osigurati ne samo kvalitetnu vreću za spavanje, garderobu i gojzerice nego i tehnološku potporu – robusni pametni telefon sposoban za ekstremne temperature koje idu do -20°C te kojem ništa neće biti ako padne na stijenu te dodatnu power bank.

MeanIT-ova napunjena prijenosna baterija testirana je cijelu noć u hladnjaku kako bi se provjerilo gubi li kapacitet pri nižim temperaturama. Namijenjena je radu u temperaturnom području od 0 i 45 stupnjeva Celzijusa tako da je to bio dodatni izazov. Ujutro je baterija imala isti kapacitet, pokazale su četiri LED-ice. Dakle, spremna je za daleki put.

Avantura na Himalaju je počela letom iz glavnog grada Nepala, Kathmandu, u kojem se Slavko s kolegama privikao na novo okruženje. U interesantnom velikom gradu je na struju napunio svoj meanIT solarni prijenosni punjač kapaciteta 8000 mAh. Dovoljan za dva do tri punjenja baterije pametnog telefona.

Zrakoplov je sletio na pistu u mjestu Lukla koja se simpatičnom može činiti samo na fotografijama, kao i viseći mostovi preko kojih je prelazio. Nekada sa strahom u očima jer su mostovi bili poprilično visoki. Aerodromska pista specifična je: avioni se na nju spuštaju uzbrdo, a polijeću nizbrdo. Razlog je skučenost prostora okruženog visokim planinama.

 

 

 

Uslijedilo je hodanje, a dnevno su tijekom dva tjedna Slavko i kolege prelazili pješice između 10 i 20 kilometara. Ukupno su tijekom 14 dana prešli oko 160 kilometara. Cijelo vrijeme pratio ih je i meanIT solarni prijenosni punjač opremljen LED svjetiljkom (uz dva nivoa jakosti svjetla ima i SOS svjetlo). Ovaj gadget na sebi ima i kompas koji također može dobro doći u prirodi, a uz priloženi karabiner može se zakvačiti za ruksak.

Od tog se trenutka meanIT-ov solarni punjač stalno nadopunjava, sve dok je izložen dnevnom svjetlu i sunčevim zrakama. Zahvaljujući polikristalnom solarnom panelu baterija se unutar kućišta otpornog na prašinu i prskanje vode stalno nadopunjava.

 

 

Solarni panel nije dovoljan da se baterija napuni potpuno tako da ju je prethodno obavezno potrebno napuniti na električnu energiju, a zatim se ona nadopunjava. Iako u uputama piše da je za punjenje potrebno i više od 50 sati, treba paziti da se baterija ne isprazni u potpunosti, prije nego se počne nadopunjavati pri izloženosti svjetlu. Solarni panel radi na 5V, uz jakost struje od 200 mA.

Dakle, radi se o maloj struji jer je solarni panel male površine, ali njegova namjena je konstantno nadopunjavanje baterije kako biste u slučaju iznenadne situacije imali dovoljno struje za obaviti hitni poziv.

MeanIT-ov solarni prijenosni punjač, svjetiljka i kompas sretno su stigli do grada Namche Bazaar na visini od 3445 metara, do podno jednog od najljepših vrhova na svijetu Ama Dablam (visina 6.812 mnv). Posjetili su i bazni kamp (Everest base camp) s kojeg počinje penjanje na Everest, a kamp se nalazi na 5364 mnv.

 

 

Najviša točka na koju su se Slavko Ćosić i meanIT solarni punjač popeli je Kala Patthar (5644 m), a na samo 9,2 kilometara udaljenosti gledali su u Mont Everest s najvišom točkom od 8848 metara nadmorske visine. To se zove ljepota kojoj ne svjedoče mnogi. Slavko je to uspio i sretno se vratio natrag u Hrvatsku, zajedno s ovim odličnim fotografijama. Na žalost, ne vrate se svi. A dok pišemo ovaj članak meanIT-ov solarni punjač nadopunjava se na našem stolu, spreman za nove avanture.

 

Pin It on Pinterest

Share This