Select Page

Najgore zemlje u Europskoj uniji, prema broju smrtnih slučajeva u cestovnom prometu su Rumunjska, Bugarska i Latvija, a Hrvatska je na četvrtom neslavnom mjestu

 

U Europskoj uniji prosjek smrtnih slučajeva na milijun stanovnika u 2018. godini bio je 49 osoba dok je u godini prije bilo za 1 posto više. Prema tom podatku, europske su prometnice najsigurnije na svijetu.

Najlošije u EU su zemlje Istočne Europe – Rumunjska drži prvo mjesto s 96 osoba. Slijedi Bugarska s 88 poginulih u prometnim nesrećama na milijun stanovnika, a na trećem mjestu je Latvija.

 

 

Hrvatska sa 77 poginulih nalazi se na četvrtom mjestu, a slijede Poljska (76 osoba), Mađarska i Grčka (64 osobe), Češka Republika (62), Litva (61), Luksemburg (60). Austrija s 45 i Slovenija s 44 poginule osobe. Iako u Njemačkoj čak 70,4 posto autocesta nema ograničenje brzine vožnje te se i dalje provodi “Freie Fahrt für freie Bürger” odnosno neograničena vožnja za slobodne građane, termin uveden 70-ih godina, ova se zemlja s 39 poginulih nalazi u donjem dijelu liste.

Najmanje poginulih je na prometnicama Velike Britanije (28 osoba), slijedi Danska s 30 osoba te Irska i Nizozemska s 31 poginulom osobom. Inače, u Hrvatskoj je u 2010. godini bilo čak 99 poginulih u cestovnom prometu na milijun osoba tako da je prošlogodišnjih 77 osoba ipak pad za 26 posto.

U Hrvatskoj je u 2018. u cestovnom prometu poginulo 317 osoba (policija je zabilježila 10.450 cestovnih prometnih nesreća), u odnosu na godinu prije pad je 4,2 posto. U cijeloj EU poginulo je 25.100 osoba (pad od 21 posto u odnosu na 2010. godinu). Recimo i kako je u Hrvatskoj u 2018. godini bilo 2,19 milijuna registriranih cestovnih vozila.

Sigurnosti u prometu pridonosi i dodatna oprema namijenjena telefoniranju u vožnji, iako je mobitel postao četvrti ubojica u prometu, nakon brzine i alkohola te nekorištenja sigurnosnog pojasa. Istražili smo što se od dodatne opreme nudi na hrvatskom tržištu – uz nosače za mobitele, obavezno koristite žičane i Bluetooth slušalice, ukoliko nemate instaliran hands-free u svojem vozilu.

Sigurno će vam dobro doći i auto punjači. Crni meanIT USB auto punjač Android mobitele i druge vrste uređaja napunit će preko priključka upaljača u automobilu i drugim vrstama vozila, a namijenjen je uređajima s microUSB konektorom.

 

Crni meanIT USB auto punjač

 

Za iPhone pametne telefone, starije iPhone 4 i novije iPhone 5, 6, 7 i novije te iPad modele puni također meanIT auto punjač koji kao dodatak ima i USB priključak tako da je moguće istovremeno punjenje dva pametna telefona.

 

meanIT auto punjač za iPhone i USB

 

Punjenje dva mobitela preko upaljača omogućuje univerzalni meanIT USB auto punjač s dva priključka – potreban vam je vaš kućni kabel za punjenje tako da istovremeno možete puniti i Android i iOS uređaje.

 

meanIT USB auto punjač s dva priključka

 

Auto punjač s USB-C utikačem i USB priključkom namijenjen je novijim modelima Android telefona kojima je potrebna veća snaga, a ovaj meanIT punjač ima izlaznu snagu od 2,1 A.

 

Auto punjač s USB-C utikačem i USB priključkom

 

Poseban raritet na hrvatskom tržištu svakako je auto punjač s obostranim microUSB i iPhone utikačem izlazne snage 2,1 ampera. MicroUSB ćete koristiti za razne Android uređaje, a podržani su modeli Apple iPhone 5, 6, 7 i noviji. Zaista unikatan univerzalni auto punjač s meanIT potpisom.

 

Auto punjač s obostranim microUSB i iPhone utikačem

 

Još jedan poseban uređaj pronašli smo u hrvatskim trgovinama – meanIT kućni i auto punjač 2u1 može se koristiti i preko kućne utičnice i u vozilima preko upaljača, što je idealno za odlazak na putovanje s manje prtljage.

 

meanIT kućni i auto punjač 2u1

Pin It on Pinterest

Share This