Select Page

Donosimo praktične savjete kako jednostavno možete održavati svoje omiljene gadgete

 

Nekada se stvari nisu bacale nego su se popravljale ukoliko su pokazivale neku manjkavost u funkcionalnosti. Danas se stvari više ne popravljaju nego bacaju i kupuju nove. Ali, budućnost je sve neizvjesnija te ćemo na mnoge stvari morati dugo čekati. Recimo, ustreba li vam nova baterija za pametni telefon, pitanje je hoćete li ju samo tako moći nabaviti, odlaskom u servis. Možda ćete čekati tjednima pa i mjesecima.

Uz nekoliko praktičnih i jednostavnih savjeta svoj odlazak u servis ili trgovinu rezervnih dijelova odgodit ćete na duže vrijeme.

 

Punjenje baterije

Baterije biste trebali puniti pod nadzorom – to znači da biste ih trebali početi puniti čim kapacitet padne ispod 20 posto. Na taj ćete način bateriji u pametnom satu ili pametnom telefonu omogućiti više ciklusa i bolji kapacitet u donjem dijelu. Kod baterija koje su punjene nepravilno primjetno je da već pri 40 posto ubrzano gube kapacitet i od tog trenutka počinje ubrzano pražnjenje. U nekim se situacijama uređaj isključi nakon nekoliko desetaka minuta ili najduže sat vremena.

Treba paziti i na maksimum punjenja. Idealno bi bilo bateriju napuniti do 80 posto. Dakle, koristiti ju u području od 20 do 80 posto. Time će baterija ostati zdrava i omogućit će više ciklusa punjenja i pražnjenja. Vjerojatno ste primijetili da se kod većine telefona usporava punjenje kad se prijeđe granica od 80 odnosno 90 posto kapaciteta. U tim periodima punjenja dolazi do povećanog grijanja elektrolita te se snaga punjenja znatno usporava.

 

 

S obzirom da litijske baterije imaju oko 500 ciklusa prije nego li primjetno počnu gubiti kapacitet, pripazite i koliko često bateriju punite tijekom dana ili noći. Mnogi bateriju nadopunjavaju već na 50 posto jer se plaše da im neće izdržati do kraja dana. Na taj način samo ubrzavaju „smrt“ baterije jer povećavaju broj ciklusa. Punite li bateriju svaki dan po dva puta, već nakon 9 mjeseci mogli biste uočiti pad kapaciteta baterije.

 

Čišćenje kontakata sata

Stražnju stranu pametnog sata povremeno bi trebalo očistiti alkoholom jer znoj može dovesti do korozije metalnih kontakata putem kojih se sat puni. Na donjoj strani sata nalaze se i razni senzori kojima štete znoj, prašina i prljavština te masnoće. Sve to može dovesti do netočnog mjerenja i zbunjujućih rezultata uz koje ćete pomisliti kako s vašim zdravljem nešto nije u redu. Mnogi pametne satove koriste za praćenje broja otkucaja srca, krvnog tlaka, zasićenosti krvi kisikom.

Na tržištu su dostupni modeli meanIT Smartwatch M10 termo i meanIT Smartwatch M20 termo koji imaju i senzore za temperaturu uz koje se mjeri temperatura tijela odnosno epidermalna temperatura. Ukoliko se senzori zaprljaju sigurno nećete imati prikazanu točnu temperaturu vašeg tijela.

 

meanIT Smartwatch M20 termo

meanIT Smartwatch M20 termo

 

 

Memorija telefona

Znate li da pametni telefon može prestati raditi (i to će se sigurno i dogoditi) ukoliko vam je memorija blizu 100 posto? Da, telefon se u nekom trenutku više neće moći koristiti jer nema dovoljno slobodne memorije za rad operativnog sustava. Upitno je hoće li se takav telefon uopće moći i popraviti u servisu, ali u većini situacija ćete zasigurno izgubiti sve podatke koje imate u memoriji telefona, a nemate spremljene u backupu odnosno u cloudu. Stoga, s vremena na vrijeme pogledajte koliko je memorija napunjena te očistite uređaj od suvišnih stvari.

Pin It on Pinterest

Share This