Select Page

Vrijeme se pomiče za jedan sat unatrag pa u sljedećim danima nećemo baš imati osjećaj koliko je točno sati, ali jedan sat duže od 600 godina zna točno vrijeme i još štošta.

 

Posjetite li Prag, nemojte niti slučajno propustiti zanimljivu mehaničku predstavu koja na staroj gradskoj vijećnici u Pragu traje još od 1410. godine. Tada su urar Mikuláš z Kadaně i Jan Šindel, profesor matematike i astronomije izradili astronomski sat koji se u to vrijeme smatrao pravim svjetskim čudom. Prema legendi, dvojac su zatim oslijepili kako više ne bi ponovili ovo djelo.

Praški Astronomski Sat (Pražský orloj), inače jedan od tri najstarija astronomska sata na svijetu, najstariji je sat na svijetu koji još uvijek radi. Mehanički sat i astronomski brojčanik koji prati astronomsko vrijeme naknadno su nadograđeni kalendarom i pokretnim kipovima te s 12 apostola. Na svaki puni sat Pražský orloj ispred mnogobrojnih promatrača započinje lutkarsku predstavu u kojoj sudjeluju još i kostur koji zvoni (predstavlja smrt), škrtac s torbom punom novca, taština koja se gleda u ogledalu (narcis) i Turčin koji odmahuje glavom.

 

 

Sat mjeri sate, dane, mjesece, mjesečeve mijene, pokazuje položaj Sunca i Mjeseca te horoskop; dakle sve ono što i danas ljudi svakodnevno prate, bilo na satovima ili svojim mobitelima. Praški sat nema ljetno računanje vremena tako da od posljednje nedjelje u listopadu pa do posljednje nedjelje u ožujku sljedeće godine pokazuje točno vrijeme. Promjena vremena, pri kojoj se krajem listopada svake godine kazaljke satova pomiču unatrag za 60 minuta, zbunit će mnoge u prvim danima privikavanja, ali ne i vaš pametni sat.

Isprobali smo meanIT SmartWatch M5 koji na okruglom ekranu osjetljivom na dodir omogućuje promjenu izgleda sata pa možete birati između više različitih dizajna. I dok sat u Pragu mjeri samo nekoliko stvari, meanIT sat će mjeriti daleko više toga – udaljenost koju prelazite dok se šetate, potrošene kalorije, pratit će kvalitetu sna.

 

Plavi MeanIT SmartWatch M5 uz odličan dizajn nudi i mnoge korisne informacije tijekom korištenja kao što je broj prijeđenih koraka

 

S pametnim satom M5 moguće je i telefonirati jer ima utor za SIM karticu, a spojimo li ga s pametnim telefonom kao što je najnoviji model na hrvatskom tržištu meanIT Smartphone X6 s velikim ekranom od 5,99 inča s omjerom 18:9 (dakle, s vrlo malim rubom na kvalitetnom kućištu) moći ćemo primati razne notifikacije direktno na naše zapešće, bez pogleda na ekran telefona. Ima i štopericu, daljinsko upravljanje kamerom, reprodukciju audio zapisa spremljenih na microSD kartici kapaciteta do 32 GB.

 

MeanIT Smart Watch M5 u crnoj i bijeloj boji

 

Uz Anti-lost funkciju sat ćete naknadno moći pronaći, a putem sata moguće je tražiti i pametni telefon koji ste zagubili negdje u svojoj sobi ili uredu. Ne znamo koliko je koštao sat u Pragu, ali znamo da je cijena za meanIT SmartWatch M5 izrazito povoljna, a u tijeku je i akcija s velikim popustom. Trebate samo odabrati svoju omiljenu boju – prekrasnu plavu, bijelu ili crnu. Ukoliko se nakon listopadske redovite promjene vremena ujutro sami ne probudite, tu je pametni sat s alarmom koji nikad ne spava.

 

meanIT Smartphone X6 u crnoj i zlatnoj boji s dvostrukom Sony stražnjom kamerom ima ekran od 5,99” uz vrlo mali rub i omjer 18:9. Uz senzor otiska prsta nudi i otključavanje prepoznavanjem lica. U pakiranju ćete dobiti silikonsku zaštitu, kaljeno staklo i visokokvalitetne slušalice

Pin It on Pinterest

Share This