Select Page

Hoće li i mogu li pametni satovi „ubiti“ pametne telefone? Moglo bi se to dogoditi u budućnosti

 

Prije 20-ak godina mobiteli su zamalo uništili industriju satova. U to vrijeme sat više nikome nije trebao jer smo točno vrijeme u bilo kojem trenutku mogli provjeriti na uređaju koji je gotovo stalno s nama – na mobitelu odnosno pametnom telefonu.

Više nam nije trebala niti budilica jer smo s pametnim telefonom 24 sata na dan, pa i u krevetu. Uz to, možemo birati i melodiju koja će nas probuditi. Oni koji vole lagano buđenje mogu odabrati laganu melodiju, a oni s čvrstim snom mogu odabrati zvuk bušilice s kata iznad vas.

U međuvremenu, satovi su toliko postali pametni ili bolje rečeno korisni da u sve više situacija mogu zamijeniti pametni telefon. Već nekoliko godina na hrvatskom tržištu postoje modeli meanIT pametnih satova u koje se mogu staviti i SIM kartice.

Ekrani pametnih satova sve su veći i imaju sve bolju vidljivost te rezoluciju tako da niti čitanje poruka, e-mailova i raznih obavijesti više ne predstavlja nikakav problem. Jeste li isprobali meanIT Smartwatch M40 Call? Više ne morate imati orlov vid kako biste na minijaturnom ekranu pročitali tko vas je tagirao na Facebooku i što vam u Viberu piše vaša supruga.

 

 

Čak i ako ste na nekom bitnom sastanku na kojem gotovo cijelo vrijeme morate gledati u oči svojih nadređenih, a pogled na ekran mobitela bi značio „smrtnu kaznu“, na pametnom satu možete nakratko pogledati notifikaciju, bez da to netko primijeti. Ponekad morate i odmoriti oči, ne možete stalno gledati u šefa. I njemu će vjerojatno biti neugodno.

Pametni satovi imaju sve bolje procesore i optimizaciju operativnog sustava tako da ih ne morate svaki dan puniti kao pametne telefone. Jednom napunjen M40 Call ili ženski meanIT Smartwatch M30 Lady potrajat će pet do sedam dana s jednim punjenjem. Naravno, sve ovisi koliko ćete puta pogledati u sat i provjeriti neke od desetaka funkcionalnosti. Ili stotinjak.

 

 

Većina pametnih satova je vodootporna tako da se s njima možete tuširati, prati ruke, trčati po kiši ili znojnih ruku provjeriti tko vas upravo zove, a pametni telefon je smješten u ruksaku na leđima. Nema stajanja, nećete se ohladiti niti izgubiti svoj ritam. Dio prikupljenih informacija tijekom fitnesa i sportskih aktivnosti možete pratiti na ekranu sata, a veći dio njih je dostupan kroz mobilnu aplikaciju na pametnom telefonu. Vjerojatno će se i to ubrzo promijeniti jer satovi omogućuju sve veći broj dodatnih aplikacija.

Uz sve to, pametni satovi vam mogu predlagati način vježbanja, kad je vrijeme za pauzu, trebate li usporiti ili ubrzati ritam kako biste ostvarili svoj cilj što se tiče svakodnevnih vježbi. Postoje modeli koji će tijekom cijelog dana nadzirati rad vašeg srca, drugi će modeli pratiti temperaturu vašeg tijela.

 

 

MeanIT Smartwatch M20 Termo prvi je pametni sat na hrvatskom tržištu koji je ponudio mjerenje tjelesne temperature, na njemu možete pratiti informacije o dolaznim pozivima i porukama te mnoge druge informacije i aktivnosti. Uz M30 Lady imate mogućnost pratiti rezultate vaših prijateljica – koliko su one taj dan potrošile kalorija, koliku su udaljenost prevalile. Uz sve to, na ekranu modela M30 Lady možete staviti i bilo kakvu fotografiju (vašeg djeteta, vas s novom frizurom, vaših novih cipela).

Mjerenje tjelesne temperature i vibrirajući alarm za odstupanje od normalne temperature tijela nudi meanIT Smartwatch M10 Termo, uz dugotrajan rad baterije s jednim punjenjem. Precizni senzori koriste se za mjerenje broja otkucaja srca, postoji brojač prijeđenih koraka, udaljenosti i kalorija, a sat podržava i praćenje kvalitete sna. Što vam je još potrebno, a da to pametni satovi već ne nude? Ili će uskoro ponuditi…

 

Pin It on Pinterest

Share This