Select Page

Uz Japan i Italiju, i Hrvatska spada među zemlje s najstarijim stanovništvom na svijetu

 

Azija i Europa dom su nekih od najstarijih populacija na svijetu. Pri tome ne mislimo na postojanje populacije na Zemlji nego na postotak osoba unutar države koji su stariji od 65 godina. Nevjerojatno, ali među prvih 30 zemalja na listi samo je jedna zemlja izvan Europe.

Na vrhu liste je Japan s više od 28 posto starijih od 65 godina, a slijedi Italija s gotovo 23 posto kojoj nikako u prilog ne ide drugo mjesto jer su upravo starije osobe najosjetljiviji dio populacije na koronavirus i COVID-19 bolest koju virus izaziva u gotovo cijelom svijetu. Slijedi niz zemalja s oko 21 posto starije populacije od 65 godina (Finska, Portugal, Grčka, Njemačka i Bugarska.

 

 

Na osmom mjestu nalazi se Hrvatska s 20,4 posto starijih osoba. Inače, Južna Europa u kojoj se nalaze Hrvatska, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Srbija, Slovenija i Španjolska najstarija je regija na svijetu s 21 posto stanovništva starijeg od 65 godina, podaci su za 2019. godinu objavljeni krajem ožujka 2020. godine (izvor: Odjel za stanovništvo Ujedinjenih naroda). Od nama susjednih zemalja, na 11. mjestu je Srbija s 20,2 posto starijih osoba, Slovenija je na 17. mjestu s 19,6 posto, Mađarska je 18. s 19,3 posto dok Bosna i Hercegovina na 34. mjestu sa 16,1 posto.

 

U nastavku donosimo kompletnu listu prvih 50 zemalja.

 

izvor: United Nations Population Division

 

166 milijuna Kineza odnosno 11,9 posto kineskog stanovništva starije je od 65 godina, čime je Kina zauzela prvo mjesto na listi zemalja s najvećim brojem starijih osoba. Slijedi Indija s 85 milijuna dok je na trećem mjestu SAD s 52 posto (16 posto stanovništva). Hrvatska se ne nalazi u prvih 50 zemalja na ovoj listi.

 

S obzirom da je ovdje riječ o seniorima i veteranima, usmjerit ćemo se na četiri mobitela s nazivima Veteran i Senior.

 

meanIT Veteran 1 u bijeloj, crnoj i crvenoj boji te s baterijom od 600 mAh

 

meanIT Veteran 1 uz crnu i crvenu boju od sada dolazi i u bijeloj boji kućišta na kojem se ističu veliki znakovi i velike ikone na ekranu dijagonale od 1,77 inča, ali i velike tipke. Sigurno ste ispod ekrana u boji primijetili tipke M1 i M2. Putem njih mogu se direktno pozvati dva predefinirana telefonska broja, što će dobro doći svima koji ne žele napredno koristiti mobitel. Dobro će doći LED svjetiljka i FM radio, ali i dual SIM funkcionalnost kako bi se istovremeno koristila dva telefonska broja. Istog ili različitih mobilnih operatora.

Sigurni smo da će vam se svidjeti meanIT Senior IV s također velikim tipkama i velikim znakovima za lakše čitanje, s još većim ekranom u boji dijagonale 2,31 inča odnosno 5,9 centimetara. Ovaj model ima kameru, Bluetooth, FM radio, bateriju većeg kapaciteta od 800 mAh te dodatni stalak za punjenje. Mnogima će i to biti razlog za kupnju jer će znati gdje će uvijek pronaći svoj mobitel.

 

meanIT Senior IV ispod ekrana ima M1 i M2 memorije za direktno biranje

 

Crni i crveni Senior 10 dijele većinu karakteristika s prethodna dva modela mobitela (dual SIM, velike tipke, veliki znakovi, FM radio, Bluetooth, LED svjetiljka, baterija od 800 mAh). Ali, ako dotaknete kućište Seniora osjetit ćete gumirani premaz koji je vrlo ugodan na dodir.

 

meanIT Senior 10 karakteriziraju kvalitetno kućište te velike tipke i jednostavnost korištenja

 

Novi model na hrvatskom tržištu je meanIT Senior Flip 1, također u crnoj i crvenoj boji kako biste mogli birati omiljenu boju. Ono što će se svidjeti starijim osobama je preklopno kućište, što znači da nema straha od slučajno biranih telefonskih brojeva. Istovremeno, dimenzije telefona su malene pa bez problema stane i u najmanji džep. A kad se telefon rasklopi, vidjet ćete velike tipke, velike znakove i velike ikone na ekranu. Pri kupnji ćete dobiti i dodatni stalak za punjenje.

 

meanIT Senior Flip 1 u crnoj i crvenoj boji

Pin It on Pinterest

Share This