Select Page

Stiže kraj još jedne školske godine, kupovat će se pokloni za one koji su dobro učili, ali poklone treba znati pravilno koristiti

 

Polaganje vozačkog ispita mnogima je jedan od najdražih događaja u životu. Kasnije dolaze nova zadovoljstva, nove kupnje – automobil, kuća, stan, vikendica, ali kad ste klinac onda vam je vaše prvo prijevozno sredstvo izuzetno bitno. To na neki način predstavlja ulazak u svijetu odraslih, ono čemu djeca streme.

Neki će za kraj školske godine dobiti novi bicikl, neki će dobiti nove slušalice, netko će možda dobiti kućnog ljubimca, a netko će dobiti električni romobil. Iako ga doživljavamo kao igračku, to je ozbiljno prijevozno sredstvo oko kojeg se lome koplja širom svijeta.

Pješaci su izrazito nesretni kad po pješačkoj stazi prema njima dolazi netko na romobilu brzinom od 25 km/h, a neki idu i puno brže. Vozači po prometnicama su u panici kad vide romobil kako se približava prema pješakom prijelazu. Nije im ugodno niti kada se po prometnici vozi romobil, iako se na prvi pogled čini da je to ista situacija kao kad se netko vozi na biciklu.

Međutim, razlike su velike – ne samo što će električni romobil daleko brže ubrzati nego vozač prosječan bicikla nego je daleko veći problem veličina kotača na romobilima. Težište na romobilu je potpuno nejasno; imate visok prednji dio na koji se naslanjate u vožnji, pri dnu romobila je baterija i mjesto na kojem se stoji, ali u praksi je to vrlo nestabilna situacija.

 

 

I dok se s biciklom bez problema vozite i bez obje ruke, na romobilu je to praktički nemoguće. Moguće je, ali je pitanje kako održati stabilnost. Problem je voziti romobil i s jednom rukom. To znači da je izuzetno teško voziti i telefonirati, s mobitelom na uhu.

Jedino rješenje su slušalice u uhu. Bežične, naravno. Tu će vam dobro doći najnoviji model na hrvatskom tržištu, meanIT TWS B100 koji ima kutijicu za nošenje i za punjenje baterija slušalica. Svidjet će vam se crni dizajn slušalica, ali i dugotrajna baterija te ekran koji prikazuje postotak kapaciteta. Na kvalitetan zvuk iz meanIT-ovih slušalica smo se već navikli.

Vratimo se na školarca koji za dobar uspjeh u školi želi romobil na poklon. Prije kupnje djetetu objasnite da je to prijevozno sredstvo s kojim ne samo što mogu sebe ozlijediti (pad pri 25 km/h može zaista kobno završiti ne samo za kosti nego i za izgled lica) nego i druge ljude koji će nespretno reagirati na dolazak romobila. Uz romobil svakako mu kupite i zaštitnu kacigu za glavu.

 

 

Najnoviji model na našem tržištu je meanIT romobil L1 koji može potegnuti do 25 km/h, uz motor snage 250 W, a snaga se na podlogu prenosi preko 6,5-inčnih kotača. Na ovom se romobilu komotno može voziti i odrasla osoba mase do 100 kilograma, a ugrađen je ekran za pokazivanje brzine vožnje i napunjenost baterije od 7,5 Ah.

L1 romobil ima prednje svjetlo i stražnje stop svjetlo pa će svi iza vas znati kada kočite, što je zaista zgodno ako se iza vas netko vozi poprilično brzo. Romobil uz elektroničko ubrzavanje i kočenje ima i nožno kočenje, a nakon što se dođe na cilj jednostavno se preklopi kako bi se lakše unio u kuću, u ured na poslu, u trgovinu, u tramvaj… Dodatna mogućnost romobila L1 je bežično povezivanje Bluetoothom s pametnim telefonom.

Nakon što djetetu kupite romobil i nagradite ga za uspjeh u školi, predložite mu savjete kako s romobilom prevaliti što više kilometara.

 

Pin It on Pinterest

Share This