Select Page

Ako vam netko kaže da je danas 35 stupnjeva, odmah ćete se oznojiti. Ali, drugima će odjednom biti hladno jer to u nekim dijelovima svijeta može značiti samo jedan stupanj

 

U našem svakodnevnom životu brojevi su neizbježan dio, bilo da je riječ o točnom vremenu, datumu, novcu, plaćanju usluga, pa čak i o “brojanju” (frazi koja govori o tome da netko previše priča). Nećemo se vraćati u prošlost kako su nastali brojevi, ali je zanimljivo pogledati neke brojeve koje svakodnevno čujemo, a nismo sigurni što znače.

Kažemo li da je vani 35 stupnjeva, odmah nam je jasno da je pakleno vruće. Ali, kažemo li to Amerikancu, on će se istog časa smrznuti. Naime, i dok se kod nas koriste stupnjevi Celzijusa, u nekim zemljama je u upotrebi Fahrenheit. Konkretno, 35 stupnjeva Fahrenheita je 1,666667 stupnjeva Celzijusa.

Njemački fizičar Gabriel Fahrenheit osmislio je 1724. godine temperaturnu ljestvicu koja koristi oznaku °F, a upotrebljavali su ju isključivo Englezi u cijelom svijetu. U 70-im godinama sve engleske zemlje (osim SAD-a i Jamajke) prihvatile su korištenje Celzijeve termometarske ljestvice. Led se topi na 32 °F (0 °C), a voda vrije na 212 °F (100 °C).

 

 

Nešto kasnije, 1742. godine Šveđanin Anders Celsius je definirao drugu temperaturnu ljestvicu u kojoj je odredio da se između ledišta i vrelišta vode nalazi sto jednakih dijelova (stupnjeva).

Treća mjerna jedinica za temperaturu je K odnosno Kelvin, a jednak je Celzijusovom stupnju. za razliku od prve jedinice (Fahrenheit i Celzius), jedinica Kelvin ne nosi naziv po osobi koja ju je osmislila – sir William Thomson je bio barun Kelvin Largsa u Belfastu, u Sjevernoj Irskoj. 1848. godine predložio je apsolutnu skalu temperature, a inače je držao katedru prirodne filozofije u Glasgowu.

Svakodnevno se družimo s mobitelima koji rade u određenom temperaturnom području. Zavirili smo u kutiju mobitela meanIT F26 i pronašli da je funkcionalan u području od 0 do +40 °C.

 

meanIT mobitel F26

meanIT mobitel F26 u elegantnom izdanju nudi velik kapacitet baterije od 1800 mAh

 

Ipak, glavna karakteristika mobitela meanIT F26 je izuzetno jaka baterija za dugotrajan rad, kapaciteta je 1800 mAh. Dolazi u dvije boje, u crvenoj i crnoj, a uz snažnu bateriju ističe se i jaka LED svjetiljka koja će vam dobro doći u mraku, kad idete u podrum, na tavan…

U F26 mogu se smjestiti dvije SIM kartice koje mogu primati pozive (dual standby), a za prikaz informacija koristi se ekran u boji dijagonale 2,4 inča odnosno 6,1 centimetara. Od ostalih mogućnosti F26 ima FM radio, kameru s bljeskalicom, Bluetooth i utor za memorijsku karticu.

 

meanIT F25

 

U ponudi hrvatskog branda u ponudi su još i meanIT F25 (u crvenoj i bijeloj boji) i meanIT F29 koji dolaz u tri boje – bijeloj, crvenoj i crnoj. Spomenimo i preklopni mobitel F21 Flip, a sva tri modela su dual SIM, što je mnogima vrlo bitna karakteristika.

U ovom tekstu pišemo o slovima F i C – u ponudi nalaze se i pametni telefoni meanIT Smartphone C1, meanIT Smartphone C2, meanIT Smartphone C4, meanIT Smartphone C12, meanIT Smartphone C22, meanIT Smartphone C41, a radi se o Android pametnim telefonima koji nude dobar omjer cijene, mogućnosti i kvalitete.

 

meanIT Smartphone C2 i meanIT Smartphone C22

Pin It on Pinterest

Share This