Select Page

Slušate li svoju ljepšu polovicu kao što slušate glazbu? Liječnici pri korištenju slušalica savjetuju da se držimo pravila 60/60

 

8. ožujka 1857. godine u New Yorku su žene zaposlene u tekstilnoj industriji i industriji obuće održale protest zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstrantice je rastjerala policija, ali one su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

U sljedećim godinama ponovo su uslijedili protesti kako bi se žene izborile za svoja prava, a 8. ožujka 1909. u New Yorku se na demonstracijama okupilo 15.000 žena tražeći kraće radno vrijeme od 8 sati i bolje plaće. Dvije godine kasnije u Kopenhagenu je održana prva međunarodna ženska konvencija u organizaciji Socijalističke Internacionale, a tad je na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin ustanovljen Međunarodni dan žena. 8. ožujak ili 8. mart je Međunarodni dan žena koji se od 1909. godine obilježava u cijelom svijetu.

U mnogim zemljama praznik gubi ideološku osnovu borbe za ženska prava te se pretvara u poklanjanje poklona, iskazivanje poštovanja i ljubavi muškaraca prema ženama. Na žalost, neki muškarci samo na taj dan iskazuju poštovanje prema ženama i slušaju njihove želje.

 

 

Uz slušanje se povezuje i slušanje glazbe – mnogi ga preglasno prakticiraju, što može donijeti i određene opasnosti za sluh i za naš organizam. Ali i za bateriju slušalica, ako koristite bežične slušalice. Naime, što je zvuk u slušalicama glasniji, baterija se više troši.

S većom glasnoćom zvuka stradat će ne samo baterija nego i naš sluh. Naime, već nakon sat vremena slušanja glazbe može doći do trajnog oštećenja našeg sluha, pokazuju istraživanja. Stoga liječnici savjetuju pravilo 60/60 odnosno da se glazba sluša najduže 60 minuta pri najviše 60 posto jakosti zvuka.

Dnevna preporučena razina sigurne glasnoće je ispod 85 dB, u trajanju od najviše osam sati. U diskoklubovima razina buke je od 104 do 112 dB, a na koncertima može biti i veća. Prema nekim ispitivanjima, osobe koje slušaju rock glazbu pripadaju skupini koja glasnije sluša glazbu nego skupina koja sluša pop glazbu.

Inače, Europska komisija je 2009. godine kao standard postavila razinu buke od 85 dB za nove audio uređaje, a ukoliko korisnici glasnoću povećaju na najviše 100 dB, trebala bi im se u slušalicama pojaviti poruka koja ih upozorava na mogućnost gubitka sluha.

 

 

Do 4,5 sati slušanja glazbe ili sugovornika u telefonskom razgovoru omogućuje najnoviji model bežičnih stereo slušalica meanIT TWS B50. Dakle, s jednim punjenjem baterije kapaciteta 40 mAh slušalice se, ako se držimo direktive Europske komisije, mogu koristiti više od četiri dana.

U pakiranju ćete dobiti postolje za punjenje i nošenje koje s punjivom baterijom kapaciteta 300 mAh omogućuje do četiri punjenja slušalica. Nakon što se baterija u Bluetooth slušalicama istroši treba ih smjestiti u postolje i napuniti. Zaključujemo kako s jednim punjenjem postolja imamo do 18 sati slušanja glazbe i telefonskih razgovora. Ako ih dnevno koristimo do 60 minuta, moći ćemo glazbu slušati i do 18 dana. Jasno, ovisno o postavljenoj glasnoći.

 

 

Slušalice  koriste TWS Bluetooth 5.0 vezu koja omogućuje vrlo malu potrošnju energije, uz istovremeno kvalitetan stereo zvuk i podržane profile HSP/HFP/A2DP/AVRCP. Naravno, uz kvalitetan zvuk ide i prihvatljiva cijena.

 

Pin It on Pinterest

Share This