Select Page

Među zemljama s najvećim brojem profesionalnih nogometaša koji igraju u inozemstvu je i Hrvatska

 

Nekada je izraz „idemo igrati nogomet“ značio odlazak na igralište na kojem se igralo s loptom. U novije vrijeme taj je izraz promijenio mjesto igranja. Uz razne igraće konzole i pametne telefone, tableti su čest odabir za igranje nogometa, ali u virtualnom svijetu. Tamo igraju i hrvatski igraći, ali oni najprije dolaze iz stvarnog svijeta.

Najvažnija sporedna stvar na svijetu vrlo je popularna širom Europe i Latinske Amerike, a natjecanja poput FIFA svjetskog i europskog prvenstva te UEFA lige prvaka privlače milijune gledatelja. U svim tim utakmicama prisutan je i velik broj hrvatskih igraća koji svoje znanje i umijeće pokazuju i izvan granica svoje zemlje.

26 posto svih profesionalnih igrača nogometa koji igraju u Europi su emigranti. Na globalnoj razini taj je postotak 21,4 posto. Očekivano, na prvom je mjestu Brazil koji ima najveću nogometnu dijasporu s 1330 Brazilaca koji igraju izvan svoje matične zemlje. Oni najčešće igraju u Portugalu (261 brazilski igrač), a jedan od razloga je i što se u obje zemlje priča portugalski jezik pa ne postoji jezična barijera.

 

 

Argentina, zemlja iz koje dolazi najbolji nogometaš svijeta Messi, nalazi se na trećem mjestu s 820 igrača dok je na poziciji prije njih Francuska s 867 igrača, pokazuju podaci CIES Football Observatoryja koje je objavio Statista.

Iako biste očekivali da je Hrvatska visoko na vrhu, naši se igrači nalaze na devetom mjestu ove liste, a ispred njih su igrači iz Srbije na četvrtom mjestu (458 igrača), Englezi (431 igrač), Španjolci (427 igrača), Nijemci (394 igrača), Kolumbijci na osmom mjestu s 382 igrača dok iz Hrvatske u dijaspori igraju 374 igrača.

 

 

Istovremeno, s obzirom na broj stanovnika i broj registriranih igrača, Hrvatska je na vrhu liste po broju nogometaša koji igraju izvan granica.

Spomenimo i kako se od 1956. godine, na listi igrača koji su osvojili nagradu za najboljeg nogometaša svijeta, Lionel Messi najviše puta pojavio, čak šest puta (2009, 2010, 2011, 2012, 2015 i 2019), slijedi ga Cristiano Ronaldo s pet osvojenih titula (2008, 2013, 2014, 2016 i 2017). Na trećem su mjestu Michel Platini, Johan Cruyff i Marco van Basten, a Luka Modrić iz Real Madrida je tu prestižnu titulu Ballon d’Or osvojio u prošloj, 2018. godini.

Kroz razne video igre na Android tabletima i sami možete odigrati utakmicu protiv Modrića, Messija, Ronalda ili nekog drugog nogometaša. Donosimo ponudu zanimljivih tableta na hrvatskom tržištu.

 

MeanIT Tablet X10 uz dva SIM utora ima i microSD utor za proširenje interne memorije

 

Tražite li tablet s većim ekranom od 10,1 inča, kao dobar izbor nameće se meanIT Tablet X10 s kvalitetnim IPS ekranom. Baterija kapaciteta 4500 mAh osigurat će sate i sate igranja, a kad se pojavi upozorenje da je baterija pri kraju, igra ne mora prestati jer vam je utičnica predaleko za komforno igranje. Naime, uz tablet ćete dobiti kabel za punjenje dužine čak 2 metra s flip završetkom za komotnije punjenje i igranje.

Igra neće prestati izlaskom iz dometa Wi-Fi signala jer meanIT Tablet X10 ima dva utora za SIM kartice tako da se može koristiti bilo gdje – u vožnji automobilom na stražnjem sjedalu, u tramvaju, kod bake koja nema wireless… Naravno, tablet ima i dvije kamere, i prednju i stražnju tako da s prijateljima možete komunicirati i putem video poziva.

 

meanIT Tablet C10 dolazi u pakiranju s microUSB flip kabelom dužine 2 metra

 

Još veću bateriju nudi meanIT Tablet C10 – 5000 mAh kapacitet je ugrađene baterije, tablet također ima ekran od 10,1 inča, a memoriju od 8 GB možete proširiti putem microSD kartica. I uz C10 dolazi kabel za punjenje od 2 metra, a također ga možete koristiti pod wireless i 3G mobilnih mrežama.

Pin It on Pinterest

Share This