Select Page

Svake godine Ujedinjeni narodi objavljuju indeks sreće za 156 zemalja svijeta. Provjerite koje je mjesto zauzela Hrvatska.

 

Indeks sreće temelji se na šest čimbenika: prema BDP-u po glavi stanovnika, zdravo očekivanom trajanju života, slobodama, velikodušnosti, socijalnoj pomoći te percepciji korupcije u vladinim strukturama ili pri poslovanju. Ovogodišnje izvješće o svjetskoj sreći usredotočuje se na sreću i zajednicu: kako se sreća razvijala tijekom proteklih desetak godina, s naglaskom na tehnologije, društvene norme, sukobe i vladine politike koje su dovele do tih promjena.

 

 

Na vrhu liste zemalja u kojima se ljudi osjećaju sretnima je Finska sa 7769 bodova, ali i sljedeće dvije zemlje (Danska i Norveška) na listi su nordijske tako da ta regija i dalje drži ugled kao jedna od najsretnijih na svijetu (Švedska se nalazi na sedmom mjestu). Među top 10 zemalja jedino su Novi Zeland i Kanada vaneuropske zemlje.

Tijekom protekle dvije godine Velika Britanija i Sjedinjene Države zauzele su 15. odnosno 19. mjesto. Velika Britanija je skočila četiri mjesta u odnosu na prošlo razdoblje istraživanja dok je SAD pao za pet mjesta na ljestvici. Inače, SAD i Velika Biranija zamijenile su mjesta u rangiranju između razdoblja 2014. i 2016. te razdoblja 2016. i 2018. godine.

Od nama susjednih zemalja Italija se nalazi 36. mjestu sa 6623 bodova, Slovenija je na 44. mjestu sa 6118 bodova, Mađarska na 62. mjestu (5758 bodova), Srbija zauzima 70. mjesto (5603 bodova), Crna Gora 73. mjesto (5523 bodova).

 

 

Hrvatska je zauzela 75. mjesto, dakle nalazi se na polovici liste, s 5432 bodova dok je tri mjesta dalje pozicionirana Bosna i Hercegovina s 5386 bodova. Na dnu liste nalaze se Tanzanija, Afganistan, Centralna Afrička Republika i posljednji Južni Sudan s 2853 bodova. Hrvatska na listi napreduje – prije godinu dana zauzimali smo 82. mjesto s 5321 bodova.

 

 

Spomenuli smo kako se ovogodišnje izvješće o svjetskoj sreći usredotočuje i na tehnologije. Mnoge usrećuje novi pametni telefon, ali nije nužno da se radi o skupom uređaju. Korisnik je uvijek najsretniji ako pri kupnji mobitela povoljno obavi kupnju. Uzmemo li dva parametra u obzir – povoljnu cijenu i da se radi o najnovijem modelu smartphonea, u uži izbor ulazi novi model na hrvatskom tržištu meanIT Smartphone X1 koji pokreće Android 8.1 Go verzija operativnog sustava.

Android Go omogućuje moćno iskustvo i na povoljnijim pametnim telefonima, nudeći najbolje od Androida s optimiziranim mobilnim aplilacijama za ugodniji i brži rad. Uz manje aplikacije korisnicima ostaje više prostora za spremanje njihovih sadržaja. Na primjer, meanIT Smartphone X1 uz 8 GB interne memorije nudi dvostruko više iskoristive memorije za korisnika nego drugi Android uređaji s također 8 GB.

 

meanIT Smartphone X1 dolazi s baterijom kapaciteta 2000 mAh

 

X1 je dual SIM pametni telefon, član X obitelji kao i model meanIT Smartphone X6, a uz ekran od 5 inča te kamere od 8 i 5 megapiksela pruža puno Android iskustvo. U pakiranju ćete uz telefon dobiti gratis zaštitnu masku u pakiranju. Hrvatska bi sljedeće godine mogla zauzeti još bolju poziciju, prema indeksu sreće.

 

Pin It on Pinterest

Share This