Select Page

Zimski solsticij ove je godine 21. prosinca – taj ćemo dan najkraće uživati u dnevnom svjetlu, a stiže nam i kalendarska zima

 

Za razliku od najdužeg dana u godini, najkraći dan se mnogima čini puno bitnijim jer su konačno dani duži, a noći kraće. Zimski solsticij znači da će Sunce zalaziti sve kasnije, a razlog je što je sjeverni pol najudaljeniji na taj dan, a južni je najbliži. Sjeverna polutka Zemlje priklanja se Suncu te na nju dolazi sve više svjetla.

Istovremeno, na donjoj polutki počinje ljeto. Naime, tijekom okretanja Zemlje oko Sunca jedan od polova uvijek je više nagnut prema Suncu od onog drugog pola. Vrijeme izlaska i zalaska Sunca odnosi se na trenutak kada se središte Sunca nađe na vidljivom horizontu uz iznos refrakcije od 36,6′.

Najkraći dan trajat će 8 sati i 48 minuta, a noć 15 sati i 12 minuta. U Zagrebu će na prvi dan zime Sunce izaći u 7:36 sati, a svakih nekoliko dana to će vrijeme za jednu minutu biti sve ranije. Nalazite li se istočnije, recimo u Vukovaru, Sunce ćete vidjeti 15-ak minuta ranije, već oko 7:21 sati.

Istovremeno, Sunce će sa zapadne strane Zagreba nestati s horizonta u 16:12, a sljedećeg dana već minutu kasnije. U Vukovaru će se zato i ranije smrknuti, oko 16:05 sati. Na Staru godinu sunce će u Zagrebu izaći u 7:39, a zaći u 16:19 sati.

 

 

Trenutak kad počinje zima ili koliko je točno sati pronaći ćete na svojoj ruci, ako nosite sat. Ili još bolje, pametni sat. Na listi najpoželjnijih tehnoloških poklona u ovoj godini pametni se satovi nalaze visoko na listi želja, uz postotak od 36 posto. Istražili smo ponudu pametnih satova koje odlikuju napredne mogućnosti, ali i povoljna i prihvatljiva cijena.

Čistu peticu zaslužuje meanIT Smartwatch M5+. U ovaj pametni sat možete smjestiti čak i svoju SIM karticu te preko sata obavljati telefonske pozive. Idealno za trčanje, šetnju bez mobitela, ali i vožnju automobilom. Sat prati vaše navike spavanja, a kad ste budni izračunat će koliku ste udaljenost prešli, koliko ste kalorija potrošili.

 

meanIT Smartwatch M5+

 

Od durgih mogućnosti, M5+ ima alarm koji će vas probuditi ili podsjetiti da je vrijeme za odlazak na Sljeme na skijanje, omogućuje slanje i primanje SMS poruka na okruglom ekranu od 1,3 inča. Sa satom ćete čak moći upravljati kamerom na vašem pametnom telefonu, a uz funkciju Anti-lost pronaći ćete mobitel (ili pak sat, ako ga potražite preko svojeg mobitela).

Jedan od najnovijih modela na hrvatskom tržištu, koji je postao pravi hit, meanIT Smart watch MX Sport omogućuje dugi vijek trajanje baterije – u korištenju do pet dana, a na čekanju do 30 dana. Detaljno prati podatke dok se bavite trčanjem, nogometom, košarkom, plivanjem, penjanjem, biciklizmom, stolnim tenisom, badmintonom.

 

Različiti početni ekrani sata karakteriziraju model meanIT MX Sport Smart watch

 

Uz mjerenje broja otkucaja srca, vodootporni MX Sport prati i kako spavate broji vaše prijeđene korake, a dodatni plus je promjenjiva narukvica. Na dodirnom ekranu od 1,22 inča mogu se pratiti obavijesti o pozivima i porukama.

Puno informacija tijekom najkraćeg dana i najduže noći pokazat će vam i pametna narukvica meanIT Smartwatch M8. Za cijenu koju nećete niti osjetiti dobit ćete dodirni TFT ekran, monitor otkucaja srca, brojač koraka i prijeđene udaljenosti, praćenje sna, a sjedite li predugo alarm će vas na to podsjetiti. Bonus pri kupnji je dodatna narukvica u pakiranju.

 

meanIT SmartWatch M8 je prava pametna narukvica

Pin It on Pinterest

Share This