Select Page

U petak 21. lipnja 2019. u 16 sati i 54 minute počinje kalendarsko ljeto, a istovremeno ćemo imati i najduži dan i najkraću noć

 

Ljetni solsticij označava trenutak od kojeg na sjevernoj Zemljinoj hemisferi počinje ljeto uz najdulji dan dok će istovremeno na južnoj hemisferi biti najkraći dan i početi zima. U Zagrebu na najduži dan sunce izlazi u 5 sati i 8 minuta, a zalazi u 20 sati i 48 minuta. Nalazite li se na istoku Hrvatske, Sunce će izlaziti nešto ranije – u Vukovaru izlazi u 4:59, a zalazi u 20:31.

Četiri dana kasnije dan će se početi skraćivati te će nakon svakih nekoliko dana Sunce izlaziti minutu kasnije, a isto tako će i zalaziti minutu ranije. Za mjesec dana, 21. srpnja 2019. Sunce će u Zagrebu izaći u 5:28 sati, a zaći će u 20:37 sati.

 

 

Uz solsticij (suncostaj) se veže Stonehenge, mistična građevina u okolini engleskog Amensburya koja svake godine okuplja velik broj ljudi koji dočekuju ljeto. Iako je sagrađen prije 5000 godina, još nitko ne zna njegovu pravu namjenu, ali jedna od mogućih opcija je da je korišten upravo za označavanje solsticija – tijekom ljetnog solsticija Sunce izlazi neposredno iznad kamena Heel Stone te udara u mrtvu točku Altar Stone.

Iako će mnoge zanimati kakva će biti vremenska prognoza na najduži dan u godini, nas zanima kako taj dan što bolje iskoristiti. Najbolji način je vrijeme provesti na otvorenom, u prirodi, u kretanju. Što kažete na vožnju s romobilom? Odgurivanjem ćemo se kretati, trošiti kalorije i činiti dobro svojem zdravlju, a kad se umorimo onda možemo jednostavno stati s obje noge na romobil i iskoristiti energiju pohranjenu u baterije.

Svakodnevno susrećemo sve više vozača električnih romobila koji za odlazak na posao koriste jednostavan i brz način kretanja, a nakon što stignu na cilj ne moraju razmišljati o slobodnom parking mjestu, gdje će zavezati svoj bicikl nego samo jednostavno preklope romobil i smjeste ga ispod radnog posla. Ukoliko je potrebno, baterija se može puniti. Romobil je odličan i za odlazak do trgovine, s prijateljem na piće…

 

meanIT Romobil e-85 mogu voziti i odrasli i djeca, a vožnja se savlada kroz samo nekoliko minuta

 

meanIT Romobil e-85 najnoviji je model na hrvatskom tržištu koji vozi maksimalnom brzinom do 25 km/h, uz odabir sport i eco načina vožnje kako bi se optimizirala potrošnja baterije. S jednim punjenjem baterije kapaciteta 6,2 Ah (36 V) moguće je prevaliti udaljenost od 10 do 20 kilometara. Naravno, brzina i autonomija ovise o masi vozača, stilu vožnje, čestim kretanjima ili kočenjima, cesti, nagibu, temperaturi, vjetru te su moguća odstupanja.

 

Ekran meanIT Romobila e-85 prikazuje brzinu vožnje te još neke dodatne informacije

 

Romobil je izrađen od čvrstog metala i aluminija te uz napuhane gume nudi više udobnosti i ugodnije prelaske preko neravnina. Na ekranu možete pratiti brzinu vožnje koja vrlo često bude veća od vozača bicikala. Testirajući prethodne modele scootera, poput meanIT Romobil e50, meanIT Romobil e65 i meanIT Romobil e80 više puta smo bili brži i od vozača bicikala koji se po suncu ipak sporije kreću kako se ne bi umorili.

 

Preklapanjem romobila e-85 jednostavnije je prenošenje nakon završetka vožnje

 

Za sigurno zaustavljanje nakon vožnje meanIT e-85 ima disk kočnicu

Pin It on Pinterest

Share This