Select Page

Nakon određenog vremena pametni telefoni se mogu znatno usporiti u radu te ćete ponekad morati čekati i nekoliko sekundi dok se aktivira ono što ste željeli. Može li se to izbjeći?

 

U izborniku pametnog telefona pritisnuli ste na kameru, a kamera se otvara dvije-tri sekunde? Otvarate web pretraživač (browser) kako biste saznali što je novo, a sve traje kao vječnost? To su samo neke od situacija u kojima se vrlo često nalaze vlasnici nešto starijih pametnih telefona.

Pa čak nije nužno da su telefoni stari; to se događa i na novim modelima, ali uz slabije hardverske karakteristike. Postoji li rješenje kako ubrzati takav mobitel?

Za razliku od prijenosnih računala, u mobitele i pametne telefone nije moguće naknadno dodati više radne memorije koja je jedan od najbitnijih dijelova uređaja, uz procesor odnosno čipset. Što više radne memorije imate, uređaj će brže i stabilnije raditi. Ako radite s više aplikacija istovremeno, onda su prohtjevi za radnom memorijom još i veći.

S druge strane, interna memorija namijenjena za spremanje različitih sadržaja (fotografije, video, dokumenti…) se može proširiti memorijskim karticama. Dakle, ako vam je memorija gotovo popunjena, mnogi kao rješenje koriste vanjske kartice. To je dobro rješenje, ali nije idealno jer brzina memorije telefona i memorijske kartice nije ista.

Kartice su sporije pa ako na njih spremite instalaciju neke aplikacije onda morate računati da će u praksi sve biti sporije. Isto tako, ako na vanjsku karticu spremate video filmove u visokoj rezoluciji, čitanje podataka s kartice neće biti jednako brzo kao kod flash memorije telefona.

To je jedan od razloga zašto su pametni telefoni s manje radne memorije i s manje interne memorije skup(lj)i. Ako planirate veću memoriju i zaključujete da vam je povoljnije kupiti mobitel s manje memorije i zatim nadokupiti memorijsku karticu, u praksi možda nećete biti najzadovoljniji.

 

 

Stoga, aplikacije koje su vam bitne odnosno često ih koristite obavezno instalirajte u memoriju telefona. Neke uobičajene aplikacije, poput Facebooka i Messengera, možete preuzeti u manjoj veličini pa u Trgovinu Play upišite Facebook Lite i Messenger Lite te ih preuzmite, a prethodne aplikacije deinstalirajte. Potražite i web pretraživače, na primjer Opera mini, koji će vam istovremeno i trošiti manje megabajta pri surfanju.

Igrice su grafički zahtjevne pa uzmite u obzir da je bitna i grafika koja je ugrađena u telefon. Ako vaš telefon nije procesorski, grafički i memorijski snažan, nemojte instaliravati zahtjevne igre jer ih nećete moći ugodno koristiti.

Ako često čitate informacije na različitim web portalima, a na telefonu koristite aplikacije za svaki od njih, najbolje rješenje je sve takve aplikacije deinstalirati te koristiti web pretraživač (browser) za surfanje.

 

 

Ne zaboravite na još jednu bitnu stvar: s vremena na vrijeme provjerite broj aktivnih tabova unutar pretraživača. Možda imate 10, 15 ili čak 20 korištenih tabova. Sve to zauzima procesorske i memorijske resurse te će izuzetno usporiti rad telefona. Ako linkove otvarate iz drugih aplikacija, najčešće će se u pretraživaču otvoriti novi tab. U pretraživaču Chrome, na ekranu u vrhu desno (pozicija desno, pored tri točkice) kliknite na broj koji označava broj aktivnih tabova, a zatim klikom na X isključite sve što vam više ne treba.

S vremena na vrijeme pritisnite tipku na dnu ekrana, koja je najčešće predočena s tri uspravne crte, a označava multitasking odnosno sve aplikacije koje rade u pozadini. Sve one zauzimaju radnu memoriju pa ih povlačenjem prstom prema vrhu ekrana jednostavno isključite.

Postoje i razni programi (aplikacije poput Ccleaner) s kojima ćete pročistiti memoriju u kojoj se nalaze nepotrebni podaci od deinstaliranih aplikacija i preuzetih dokumenata tako da je i to jedno od rješenja, ali ako napravite sve prethodno spomenute radnje telefon će vam se sigurno ubrzati.

Preuzimanje nove verzije Androida uglavnom donosi sitna poboljšanja i neke (sitne) novosti, a većinom se radi o sigurnosnim zakrpama. Ako na telefon ne instaliravate nepoznat softver, ne preuzimate sadržaje s nepouzdanih izvora, a želite da vam pametni telefon i dalje ugodno i brzo radi, onda je jedno od rješenja ne preuzimati nadogradnje. Preuzmete li novu verziju, povratak na prethodnu više nije moguć. U Postavkama telefona obavezno isključite automatsku nadogradnju.

 

meanIT Smartphone X1

 

Kupujete li cijenom povoljniji smartphone, što znači da će imati manje radne i interne memorije, razmislite o telefonima koji imaju Android Go verziju. Na primjer, meanIT Smartphone X1 ima 1 GB radne memorije, a isto toliko RAM-a ima i meanIT Smartphone X2.

Uz Android Go operativni sustav, koji je dodatno optimiziran za telefone sa slabijim hardverom, oba meanIT modela će ugodno raditi jer su Googleove aplikacije manje veličine i manje zahtjevne za procesor. Istovremeno, imat ćete puni komoditet koji nude Android telefoni, ali uz optimizirane procese.

Samim time ćete i 8 GB interne memorije, koliko nude meanIT X1 i meanIT X2, moći bolje iskoristiti za ostale sadržaje. Za dodatnu memoriju poslužit će microSD utor za microSD kartice kapaciteta do 32 GB. S vremena na vrijeme isključite i uključite svoj pametni telefon.

 

meanIT Smartphone X1 i meanIT Smartphone X2 najnoviji su modeli na hrvatskom tržištu

Pin It on Pinterest

Share This