Select Page

1909. godine po prvi je put obilježen Dan žena. Sve je ipak krenulo 8. ožujka 1857. godine u New Yorku kad su žene održale protest zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća.

 

Međunarodni dan žena svake se godine obilježava 8. ožujka, a neki ga zovu i 8. marta. U nekim je zemljama svijeta Dan žena državni praznik te se taj dan ne radi, a ženama se poklanjaju cvijeće i pokloni – u Bjelorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji, Rusiji, Tadžikistanu i Ukrajini. Mađari, iako službeno više ne obilježavaju ovaj dan, i dan-danas ženama poklanjaju cvijeće.

Ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola obilježavaju se u spomen na demonstracije koje su žene u New Yorku zaposlene u tekstilnoj industriji i industriji obuće organizirale 8. ožujka 1857. godine zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstrantice je rastjerala policija, ali one su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Žene su se i sljedećih godina i desetljeća na 8. ožujka borile za svoja prava, ali najpoznatija godina je 1908. kada se u demonstracije ponovo u gradu New Yorku uputilo 15.000 žena tražeći kraće radno vrijeme od 8 sati i bolje plaće. Tražile su i pravo glasa koje je pripadalo samo muškarcima. Dvije godine kasnije u Kopenhagenu je održana prva međunarodna ženska konvencija u organizaciji Socijalističke Internacionale, a tad je na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin ustanovljen Međunarodni dan žena.

 

 

Već sljedeće, 1911. godine u svijetu Dan žena obilježava više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Inače, u požaru u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine je poginulo više od 140 žena, što je također dalo poticaj većoj borbi za prava žena.

Kroz vrijeme je Dan žena bio osobito popularan u mnogim komunističkim zemljama dok se na zapadu sve rjeđe obilježava zbog povezivanja s komunizmom a naročito nakon 1930-ih godina. Istovremeno, u komunističkim zemljama praznik gubi ideološku osnovu borbe za ženska prava te se pretvara u poklanjanje poklona, iskazivanje poštovanja i ljubavi muškaraca prema ženama, što je bilo slično Valentinovu i Majčinom danu u zapadnim zemljama.

Inače, od 1975. godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjeni narodi službeno obilježavaju Međunarodni dan žena, ali i muškarci imaju svoj dan – 19. studenog te se obilježava od 1999. godine.

Vrijeme oko nas obilježavaju meanIT pametni satovi, pametne narukvice i pametni telefoni koji mogu biti odličan poklon za Dan žena. Model koji je obilježio 2018. godinu je meanIT Smartphone X6 dostupan u zlatnoj i crnoj boji metalne pozadine, uz 5,99-inčni ekran s vrlo malim rubom, dvostrukom stražnjom kamerom, otključavanjem ekrana prepoznavanjem lica, s otiskom prsta koji radi u 360° te podržanim brzim punjenjem baterije kapaciteta 3200 mAh.

 

meanIT Smartphone X6 u crnoj i zlatnoj boji s dvostrukom Sony stražnjom kamerom ima ekran od 5,99” uz vrlo mali rub i omjer 18:9. Uz senzor otiska prsta nudi i otključavanje prepoznavanjem lica. U pakiranju ćete dobiti silikonsku zaštitu, kaljeno staklo i visokokvalitetne slušalice

 

Pametni satovi meanIT, uz izrazito povoljne cijene, odličan dizajn, kvalitetnu izradu nude i mnogobrojne napredne mogućnosti. Najnoviji modeli na hrvatskom tržištu, meanIT Smartwatch M7 i meanIT Smartwatch M8 imaju brojač koraka i prijeđene udaljenosti, monitor otkucaja srca, praćenje sna, alarmiranje ako predugo sjedimo, upravljanje kamerom na smartphoneu, sat i alarm. M7 ima dodirni ekran od 1,44 inča u pravokutnom obliku dok je kod modela M7 ekran izdužen uz dijagonalu od 0,96 inča.

 

meanIT Smartwatch M7 omogućuje mnoge fitness funkcionalnosti

 

meanIT SmartWatch M8 je prava pametna narukvica

Pin It on Pinterest

Share This