Select Page

Mnogi će lubenicu smjestiti u voće, ali ovo povrće uglavnom sastavljeno od vode ne iskorištava se maksimalno. Sjemenke vjerojatno bacate

 

Naziv lubenica dolazi od latinske riječi Citrullus, a radi se o jednogodišnjoj biljci iz porodice tikvoki koja dolazi u 39 sorti, u duguljastom ili okruglom obliku sa zelenom bojom kore. Botanički, pripada u povrće, iako će ju zbog slatkastog okusa mnogi doživjeti kao voće. To je rijetko povrće koje se vrlo često smatra voćem.

Porijeklo lubenice je sjeverna Afrika, a uzgaja se u mnogim toplim krajevima. U Europi se lubenice najviše uzgajaju u Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Sazrijevanje lubenice traje od 80 do 95 dana, bere se u jutarnjim satima.

92 posto sastava lubenice je voda, 8 posto su hranjive tvari (vitamin C, vitamin A, vitamin B6, kalcij, magnezij, kalij, mangan, a sastoji se i od vlakana i proteina). Izuzetno je zdrava za bubrege jer potiče mokrenje, ali ljekovite su i njezine sjemenke koje se mogu koristiti za čaj te tako biti izuzetno sredstvo za blaže i kronične infekcije mokraćnog mjehura.

 

 

Kalij u lubenici sprječava srčani i moždani udar, lubenica smanjuje stres i kolesterol dok aminokiselina liječi impotenciju. Konzumacijom lubenica ćete smršavjeti (ima 30 kcal na 100 g), a ovo povrće olakšava probavu i smanjuje krvni tlak dok se u vrućim danima potiče znojenje i na taj način hladi tijelo. Spomenimo i kako vitamin B6 potiče rad naših sivih (moždanih) ćelija.

Prilikom kupnje mnogi se pitaju kako odabrati zrelu i slatku lubenicu, a ovo su neki od znakova: zreli plodovi imaju glađu koru, pri kucanju prstima po plodu čut ćete mukli i gluhi zvuk dok će „metalni“ zvuk ukazati kako lubenica nije zrela. Ukoliko lubenicu pritisnete koljenima, zrela lubenica će pucketati, a bit će i lakša masom dok će pak prezrela lubenica biti još lakša od zrele jer ima šupljinu u sredini.

Sad kad smo educirali one koji nisu znali da su lubenice povrće, vrijeme je da prijeđemo i u područje tehnologija. Mnogi će uređaj za telefoniranje nazvati mobitelom, sve više koristimo pametne telefone, ali se i pitamo zašto ih zovemo pametnima. Jesu li zaista pametni ili i kod njih griješimo kao kod lubenica?

 

 

Prvi pametni telefon IBM Simon predstavljen je krajem 1992. godine u Las Vegasu, a bio je poznat po tome što je u jednom uređaju kombinirao mobitelske i PDA mogućnosti. Proizvodnja je počela dvije godine kasnije, u pogonima Mitsubishija, a masa mu je bila 500 grama. Imao je 1 MB memorije, monokromatski ekran osjetljiv na dodir dijagonale je 4,5 inča, a baterija mu je trajala jedan sat. Inače, touch screen odnosno ekran osjetljiv na dodir izumljen je 1971. godine u Švicarskoj na CERN-u.

Dakle, pametni telefoni se nazivaju upravo tako jer kombiniraju više mogućnosti, a prije 20-ak godina se pojavila prava definicija: to su uređaji koji istovremeno mogu obavljati više različitih funkcija. Na primjer, možete istovremeno koristiti kalendar i pisati poruke.

Na našem se tržištu već dugi niz godina koriste pametni telefoni hrvatskog branda meanIT, a tri modela se posebno ističu u posljednje vrijeme, ne samo svojim dizajnom, mogućnostima nego i povoljnom cijenom.

Dual SIM meanIT Smartphone X1 dolazi s verzijom Android 8 Go, što automatski znači daleko bolje performanse uz ugrađeni hardver, ali uz primjetno nižu cijenu telefona. X1 ima 1 GB radne memorije, 8 GB interne proširive s dodatnom karticom od 32 GB, a baterija je kapaciteta 2000 mAh. U pakiranju ćete dobiti gratis zaštitnu maskicu.

 

meanIT Smartphone X1 i meanIT Smartphone X2 najnoviji su modeli na hrvatskom tržištu

 

Model meanIT Smartphone X2 ima za pola inča veću dijagonalu ekrana nego X1 (5,5 inča), dok je ugrađeni hardver identičan manjem modelu. To znači prednju kameru od 5 megapiksela, a stražnju od 8 te bateriju od 2000 mAh.

meanIT Smartphone X6 je dostupan u zlatnoj i crnoj boji kućišta od aluminija, ugrađena je baterija od 3200 mAh s podržanim brzim punjenjem, a s prednjom kamerom od 8 megapiksela može se otključati ekran prepoznavanjem lica vlasnika telefona. Na stražnjoj se strani nalazi dvostruka kamera (Sonyjev senzor od 13 + 2 megapiksela) kao i čitač otiska prsta koji radi pod 360 stupnjeva. Sad je vrijeme za rashladiti se s nekoliko kriški lubenice koja je bila omiljena i u staroj Grčkoj i u starom Rimu.

 

meanIT Smartphone X6 u crnoj i zlatnoj boji s dvostrukom Sony stražnjom kamerom ima ekran od 5,99” uz vrlo mali rub i omjer 18:9. Uz senzor otiska prsta nudi i otključavanje prepoznavanjem lica. U pakiranju ćete dobiti silikonsku zaštitu, kaljeno staklo i visokokvalitetne slušalice

Pin It on Pinterest

Share This