Select Page

Uz mjesečnu pretplatu i 2-godišnji ugovor kod mobilnih operatora možete odabrati i kupnju novog mobitela. Jesu li uvjeti zaista povoljniji ili je bolje rješenje kupnja u slobodnoj prodaji?

 

Svoj mobitel možete koristiti preko pretplatničkog načina ili pak putem bonova (prepaid). I dok jedni vole mjesečnu pretplatu, drugi promišljaju o svakoj kuni i ipak odabiru kupnju bonova. Uz mjesečnu pretplatu možete odabrati i novi mobitel, ali budite oprezni jer su cijene po kojima ugovarate novi mobitel u većini situacija više nego u slobodnoj prodaji.

Na taj vas način mobilni operator zadržava da ne napustite njegovu mobilnu mrežu prije isteka dvogodišnjeg pretplatničkog ugovora. Naime, prilikom napuštanja mobilne mreže, što je moguće, morat ćete platiti penale ukoliko ranije želite prekinuti vaš ugovor. Ali, možda ste mobitel već i otplatili kroz mjesečne rate.

 

 

Recimo da vam je do kraja ugovora preostalo još šest mjeseci, a vi ste bacili pogled prema ponudi drugog mobilnog operatora. Nazovite službu za korisnike vašeg operatora i tražite izračun preostalog iznosa koji biste morali platiti za preuzeti mobitel. U tom slučaju, mobilni operator mora koristiti izračun koji je povoljniji za vas, pretplatnika, pa se u tom slučaju ne gleda preostali broj mjesečnih rada nego iznos koji ste kroz 24 mjeseca trebali platiti za mobitel.

Što je bolje, pretplata ili bonovi?

Probajte staviti na papir iznos koji ćete za 24 mjeseca platiti kroz mjesečne pretplate te dodajte iznos koji morate jednokratno platiti za mobitel i za otplatu mobitela kroz 24 mjeseca. Obično to izgleda ovako: 100 kuna za mjesečnu pretplatu, 99 kuna jednokratno za mobitel plus 70 kuna mjesečno za otplatu mobitela.

Pogledajte zatim ponudu na bonove, izračunajte koliko ćete platiti kroz 24 mjeseca i zatim provjerite najnižu cijenu mobitela koji želite kupiti. Primijetit ćete sigurno razliku. Na žalost, vrijeme povoljnih mobitela je iza nas jer korisnici više ne troše kao nekada – prije desetak godina prosječni iznos po korisniku je bio oko 150 kuna, a danas se kreće između 70 do 90 kuna te u tom iznosu mobilni operatori jednostavno nemaju prostora da vam dadnu mobitel za jednu kunu. Ili za nekoliko stotina kuna.

Ali, za nekoliko stotina kuna možete kupiti novi mobitel bez dvogodišnjeg ugovora, a svoju tarifu možete promijeniti bilo kad. Naime, kad potpišete novi pretplatnički ugovor, morat ćete na toj tarifi ostati sljedeće dvije godine, a ponuda na tržištu će se sigurno mijenjati. Kad imate slobodne ruke, svoju tarifu i mobilnog operatora možete mijenjati kad god poželite, a to vas neće ništa koštati.

U ponudi mobitela koji koštaju nekoliko stotina kuna na hrvatskom tržištu smo pronašli nekoliko zanimljivih modela Android uređaja.

meanIT Smartphone C1 u crnoj boji je dual SIM uređaj tako da ćete u njemu moći koristiti istovremeno dvije različite SIM kartice, čime također možete profitirati, a zgodno je rješenje ako koristiti i privatni i poslovni telefonski broj. Pokreće ga četverojezgreni čipset, uz 1 GB RAM memorije i 8 GB interne koja je proširiva microSD karticama do 32 GB.

 

meanIT Smartphone C1 je dual SIM Android telefon, a prednja i stražnja kamera imaju LED bljeskalicu

 

S prednje se strane nalazi 5-inčni IPS ekran odlične kvalitete i vidljivosti na suncu, na vrhu je 2-megapikselna kamera s LED-icom, a na stražnjoj strani je smještena 5-megapikselna kamera s LED bljeskalicom. C1 koristi bateriju kapaciteta 2000 mAh, a u pakiranju ćete dobiti gratis zaštitnu masku.

Sivi meanIT Smartphone C12 također se može pohvaliti s dvije kamere i s dvije LED bljeskalice kako biste u svim uvjetima mogli snimati s kamerama od 5 i 2 megapiksela, a rezultat ćete pogledati na ekranu od 5 inča. Obje SIM kartice u C12 modelu rade istovremeno, a također ćete u pakiranju dobiti gratis zaštitnu masku te tako izbjeći dodatni trošak nakon kupnje mobitela.

 

meanIT Smartphone C12

 

Za nekoliko stotina kuna može biti vaš i meanIT Smartphone X1 koji radi na Android 8.1 Go operativnom sustavu kod kojeg su mobilne aplikacije poput Gmaila, Google Mapa optimizirane i smanjene za 50 posto, a memorija uređaja omogućuje dvostruko više mjesta za pohranu vaših sadržaja, u odnosu na klasične Android mobitele.

 

 

meanIT Smartphone X1

 

X1 ima 1 GB radne memorije koja je u tom slučaju dovoljna za ugodan rad aplikacija, podržava rad s dvije SIM kartice istovremeno, a memorija od 8 GB proširiva je za dodatnih 32 GB. Ekran je 5-inčni, a kamere su u kombinaciji 8 megapiksela straga i 5 megapiksela naprijed. Kao i kod prethodna dva meanIT pametna telefona, i uz X1 ćete u pakiranju dobiti besplatnu zaštitnu masku.

Pin It on Pinterest

Share This