Select Page

Luj XVIII, kralj Francuske od 1814.-1824. godine, zaslužan je što danas na rukama nosimo sportske satove. Otkrivamo kako je sve nekada počelo te kako danas izgledaju sportski satovi

 

Francuski kralj Luj XVIII (ili Louis XVIII) volio je jahati konje, konjske utrke i utrkivati se. Želio je znati koliko vremena traje svaka utrka kako bi ih mogao uspoređivati s prethodnim utrkama. A kako je bio kralj tražio je da mu se želja ispuni.

Nicolas Mathieu Rieussec bio je osobni kraljev izrađivač satova (danas bismo rekli urar). Od kralja je dobio zadatak da izumi uređaj koji bi se mogao pokrenuti i zaustaviti, kako bi se izmjerio određeni vremenski period. I tako je nastao kronograf, koji je u svojoj osnovi štoperica.

U zapisniku sa sastanka Francuske akademije znanosti zabilježen je 15. listopada 1821. godine Rieussecov način rada: kad brojčanik napravi jedan krug u minuti, unutar malog prozora postojeći broj se zamjenjuje sa sljedećim brojem nakon svakog punog kruga, a kronograf može napraviti oko tri četvrtine sata, bez zaustavljanja.

Do 2013. godine Rieussec se smatrao izumiteljem kronografa, ali tada se saznalo da je za taj izum ipak zaslužan Louis Moinet, također Francuz koji je prvi kronograf razvio za astronomska promatranja. Kraljevom uraru Rieussecu ipak se ne može oduzeti zasluga jer se ipak radi o prvom sportskom kronografu. Koji je ustvari preteča svih današnjih sportskih satova.

 

meanIT MX Sport Smart watch

 

Pametni satovi danas su mnogima zanimljivi i poželjni upravo radi kronografa, ali i drugih raznih mogućnosti koje se mjere tijekom vremena. Sportski satovi su u svojoj osnovi robusni kako bi bili prikladni za razne sportske i fizičke aktivnosti, izrađeni od čvrstih materijala kako bi izdržali udarce, ogrebotine i lomove. Pravi sportski sat mora biti i otporan na vodu pa se mogu koristiti i tijekom plivanja i ronjenja, tuširanja.

 

meanIT MX Sport Smart watch bez problema se nosi po kiši, s njim se pliva, peru ruke…

 

Pod nazivom sportski sat na hrvatskom se tržištu u prodaji upravo pojavio novi model meanIT MX Sport Smart watch. Uz moderan dizajn, ovaj pametni sat s okruglim ekranom je vodonepropustan te udovoljava certifikatu IP68, a to znači da je u potpunosti zaštićen od (slatke) vode do dubine oko 1,5 metara, u trajanju do pola sata. Označava to broj 8 u oznaci, dok se prvi broj 6 odnosi na otpornost ulaska stranih tijela; konkretno, na potpunu zaštitu od prašine.

Putem aplikacije prevedene na hrvatski jezik meanIT MX Sport Smartwatch, kao i na samom satu, omogućuje da se detaljno prate podaci o više sportova poput trčanja, šetnje, bicikliranja, plivanja, košarke, nogometa… Uz senzor broja otkucaja srca možete pratiti i taj podatak o svojem zdravlju.

 

Analiziranjem kretanja krvi ispod kože prati se broj otkucaja srca (meanIT MX Sport Smart watch)

 

Karakteristike sata su i svima bitna ultra dugotrajna baterija kapaciteta 320 mAh, a omogućeno je i mijenjanje narukvice sata s raznim bojama kako biste se prilagodili svojem stilu. Uz sve navedene karakteristike ide i pristupačna, povoljna cijena sata meanIT MX Sport Smartwatch te mogućnost izmjene izgleda sata na ekranu osjetljivom na dodir.

U ponudi meanIT pametnih satova i pametnih narukvica su dostupni i mnogi drugi modeli koji nude fitness mogućnosti, poput također novog modela meanIT Smartwatch M5+ s pedometrom za mjerenje prijeđene udaljenosti i potrošenih kalorija, a sat omogućuje i telefoniranje i SMS komunikaciju te praćenje kvalitete spavanja.

 

Različiti početni ekrani sata karakteriziraju model meanIT MX Sport Smart watch

Pin It on Pinterest

Share This