Select Page

Jedna od hrvatskim građanima vjerojatno najdražih životinja s nama je poprilično dugo, a ovih dana kuna obilježava i svoju obljetnicu

 

Hrvatska kuna označava životinju koju vrlo često možemo susresti u prirodi, ali i novčanicu s kojom, kao i nekada s pravim krznom od kune, možemo kupiti praktički bilo što.

Zašto je kuna svima draga? Kunina dlaka je ugodna pod prstima, lijepo izgleda i to je jedan od razloga zašto se nekada kunino krzno koristilo kao sredstvo naturalnog plaćanja. To “nekada” po prvi je put zabilježeno 1018. godine, kao danak koji je uzimao Venecijanski dužd Ottone Orseolo. Nastavilo se u srednjovjekovnoj Slavoniji, Primorju i Dalmaciji, kad se krznom plaćao tadašnji porez odnosno kunovina.

Kuna se od u 13. i 14. stoljeću nalazila na hrvatskom kovanom novcu koji je imao naziv banovac (poveznica s Banovinom Hrvatskom). Dugi niz godina kuna se više nije koristila niti kao kožica niti kao kovani novac, sve do perioda od 1941. do 1945. godine, na području tadašnje Nezavisne Države Hrvatske.

30. svibnja 1994. godine, na Dan državnosti, kuna zamjenjuje hrvatski dinar te tako postaje novčana jedinica Republike Hrvatske. 1000 hrvatskih dinara mijenjano je za jednu kunu, a jedna kuna ima 100 lipa. Kuna u međunarodnom prometu koristi kraticu HRK dok se u platnom prometu u Hrvatskoj koristi kratica kn.

 

 

Novčanice kune koriste denominacije od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 kn. Iako su novčanice od 5 kn i dalje zakonsko sredstvo plaćanja, spomenute novčanice s portretima Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog na licu te tvrđave Staroga grada u Varaždinu i tlocrta Staroga grada na naličju ne puštaju se u opticaj.

Na novčanicama se nalaze portreti Jurja Dobrile (10 kn), Josipa Jelačića (20 kn), Ivana Gundulića (50 kn), Ivana Mažuranića (100 kn), Stjepana Radića (200 kn), Marka Marulića (500 kn) i Ante Starčevića (1000 kn). Kovanice se izdaju u sljedećim denominacijama: 1, 2, 5 i 25 kuna te 1, 2, 5, 10, 20 i 50 lipa. Inače, ako na dvije kovanice iste denominacije primijetite i hrvatske i latinske nazive, razlog je sljedeći: kovanice izdane neparnih godina imaju hrvatske nazive biljaka i životinja, a parnih latinske (znanstvene).

 

 

Trebate li novi mobitel ili pametni telefon, ne trebate ići u lov na kune i njihovo lijepo krzno. Kupnju možete obaviti u web shopu ili pak odlaskom u trgovinu, a tamo će vas dočekati X1, X2, X6. To su samo neki od modela pametnih telefona meanIT kod kojih ćete pod prstima osjetiti ugodno, lijepo kućište.

meanIT Smartphone X1 je dual SIM Android Go pametni telefon kod kojeg je naglasak na čistom Android iskustvu, uz dodatno optimiziran operativni sustav. Ekran od 5 inča dijagonale, uz 2.5D dizajn te prednja i stražnja kamera pružaju ugodno iskustvo korištenja. U pakiranju ćete dobiti gratis zaštitnu maskicu.

 

meanIT Smartphone X1 i meanIT Smartphone X2 najnoviji su modeli na hrvatskom tržištu

 

I model meanIT Smartphone X2 koristi dodatno optimiziranu verziju Androida, također ima bateriju od 2000 mAh, prednju od 5 i stražnju kameru od 8 megapiksela, uz također dual standby način rada koji podrazumijeva istovremeni rad obje SIM kartice.

 

meanIT Smartphone X6

meanIT Smartphone X6

 

4G model s ekranom dijagonale od 5,99 inča, meanIT Smartphone X6, dostupan je u dvije boje kvalitetnog aluminijskog kućišta (zlatnoj i crnoj) na kojem se ističe senzor otiska prsta smješten ispod dvostruke Sony stražnje kamere od 13 + 2 megapiksela. Uz pomoć prednje kamere od 8 megapiksela, smještene u donjem dijelu kućišta, koristi se otključavanje ekrana prepoznavanjem lica. Baterija od 3200 mAh koristi brzo punjenje putem USB Type-C priključka. U pakiranju ćete dobiti gratis silikonsku zaštitu, kaljeno staklo i visokokvalitetne slušalice.

Sretan vam Dan državnosti!

Pin It on Pinterest

Share This