Select Page

Električni romobili spadaju u skupinu električnih skutera, sve ih više viđamo i na našim stazama, ali uz sve prednosti koje donose mogu biti i opasno prijevozno sredstvo

 

Oni su maleni, lagani, jednostavni za korištenje, omogućuju nam povoljnu vožnju od točke A do točke B i ne moramo razmišljati gdje ćemo ih parkirati nakon dolaska na odredište. To su električni romobili ili električni scooteri s kojima se ljudi sve češće voze na posao, do trgovine ili u posjetu prijateljima.

Prvenstveno su romobili zamišljeni za zabavu, iako se mogu koristiti i kao prijevozno sredstvo do škole, što i prakticiraju školska djeca, a kad im dodate električni pogon postaju ozbiljno prijevozno sredstvo s kojim se mogu postići brzine do 25 km/h. Nakon što dođete na odredište, jednostavno ih preklopite i ponesete sa sobom – u ured i na posao, u trgovinu, u školu. Možete ih kombinirati i s javnim prijevozom ako putujete na daljoj relaciji, a stanica na kojoj silazite poprilično je udaljena od vašeg odredišta.

 

Preklapanjem romobila e-85 jednostavnije je prenošenje nakon završetka vožnje

 

S jednim punjenjem baterije električni romobil može prevaliti i do 20 kilometara, uvjerili smo se u to osobno vožnjom nekoliko različitih modela poput meanIT Romobil e-85 ili meanIT električni romobil E80. Naravno, brzina vožnje i autonomija s jednim punjenjem ovise o masi vozača, stilu vožnje, broju kretanja ili kočenja, cesti, nagibu, temperaturi, vjetru.

Iako se mali električni skuteri čine kao vozilo iz snova, oni mogu biti i izuzetno opasni za neiskusne vozače. Iako ne postoje statistike o broju smrtnih slučajeva vezanih uz e-scootere, došli smo do podataka o ozljedama. Analizu je provelo Kalifornijsko sveučilište u Los Angelesu.

Od 249 osoba koje su sudjelovale u nesreći s e-skuterom i zatražili medicinsku pomoć, trećina njih je u kolima hitne pomoći odvezena u bolnicu. Najčešće su razlozi padovi tijekom vožnje (80,2 posto), sudari s drugim vozilima u pokretu (8,8 posto) i predmetima (11 posto) najčešći su razlozi nesreća. 40,2 posto njih imalo je prijelom kostiju, 31,7 posto traumu glave, a 27,7 posto posjekotine, uganuća i modrice, objavio je Statista.

Studija otkriva i kako je samo 4,4 posto ozlijeđenih vozača pri vožnji električnim romobilom imalo kacigu na glavi. Tvrtke koje proizvode e-scootere preporučuju nošenje kacige na glavi, ali na ulicama svakodnevno možemo vidjeti kako se rijetko tko toga pridržava.

 

 

Naš savjet je da se najvećom brzinom vozite samo po stazama koje dobro poznajete i kada nema gužve, ali bi u većini situacija trebalo koristiti brzinu između 10 i 15 km/h kako biste na vrijeme mogli uočiti opasnost i zaustaviti se – električnim skuterima odnosno romobilima ne smijete se kretati prometnicama za motorna vozila nego po pješačkim i biciklističkim stazama.

Električni romobili koje smo isprobali prilagođeni su i lošijim stazama, što je jako bitno jer ćete s većim promjerom kotača lakše prijeći preko udubina i ispupčenja nego s manjim promjerom kotača.

meanIT Romobil e-85 s veličinom kotača od 8,5 inča (21,5 cm) i baterijom od 6 Ah, koja se puni za oko 4 sata, omogućuje vožnju između 10 do 22 kilometra, maksimalnu masu vozača do 90 kilograma, može postići 25 km/h, a prikazuje i brzinu vožnje.

meanIT Romobil e-85 mogu voziti i odrasli i djeca, a vožnja se savlada kroz samo nekoliko minuta

Ima električko ubrzavanje i kočenje, ali i nožno kočenje ukoliko želite štedjeti bateriju odnosno vozite se odgurivanjem nogom. Ima prednje LED svjetlo tako da je vožnja moguća i u slabijim svjetlosnim uvjetima, a time će vozač i drugim sudionicima biti uočljiv. Ono po čemu se izdvaja je i zrak u gumama čime je romobil udobniji i ugodniji za vožnju.

meanIT romobil e50 više je namijenjen djeci zbog kotača promjera 5 inča (12,5 cm), vozi maksimalnom brzinom do 18 km/h, prelazi između 5 i 18 kilometara, vozač može biti težak do 90 kilograma, a ima ugrađeno prednje LED svjetlo te elektroničko ubrzavanje i kočenje ili nožno kočenje. Oba modela meanIT romobila imaju sklopivi sistem za lakši prijevoz i prijenos u rukama.

 

meanIT romobil e50

Pin It on Pinterest

Share This