Select Page

Iako se fiksni telefoni u Hrvatskoj sve manje koriste, broj korisnika je i dalje velik, a ostvaruju se i stotine milijuna minuta razgovora

 

Prema podacima HAKOM-a, u Hrvatskoj je iz nepokretnih komunikacijskih mreža u četvrtom tromjesečju 2019. godine ostvaren ukupni odlazni promet veći od 407 milijuna minuta. Zanimljivo, ali to je za 5,15 posto više nego u trećem tromjesečju 2019. godine, ali je i 10,12 posto manje nego u četvrtom tromjesečju 2018. godine.

Fiksni telefonski priključak u Hrvatskoj koristi 1.326.702 korisnika, što je za 1,48 posto manje nego u istom razdoblju u godini prije. Ostvaren je ukupni prihod od 297.421.039 kuna, što je pad od 6,22 posto u odnosu na isti kvartal 2018. godine.

Istovremeno, u pokretnoj (mobilnoj) mreži ukupni prihod iznosi nešto više od milijarde kuna, a ostvarilo ga je 4,4 milijuna korisnika (od toga, oko 3,6 milijuna privatnih i nešto više od 745.000 poslovnih korisnika). Hrvatski korisnici mobitela ostvarili su 2,4 milijardi minuta odlaznih razgovora, što je rast od 2,83 posto u odnosu na četvrti kvartal 2018. godine, ali i pad od 1,02 posto u odnosu na treći kvartal 2019. godine.

SMS poruke se sve manje šalju – tijekom tri mjeseca poslano je 10,49 posto manje poruka (455 milijuna), a broj poslanih MMS poruka manji je za 10,49 posto.

Statistika pokazuje da je govorni promet u hrvatskim mobilnim mrežama tijekom prvog tjedna rada od kuće zbog koronavirusa konstantno rastao te je na kraju tjedna dosegnuo porast od 60 posto. No, u nedjelju ujutro, neposredno nakon potresa u Zagrebu 22. ožujka 2020., oboreni su svi rekordi opterećenja jer se govorni promet više nego udvostručio. Pojedini hrvatski mobilni operatori bilježe znatno povećanje internetskog prometa na fiksnim i mobilnim mrežama, čak i 50% više.

Do sada je najveći promet bio u večernjim satima i vikendom, a od sada su korisnici na internetu tijekom cijelog dana što se poklapa s radom od kuće i online nastavom. U večernjim satima je povećano korištenje interneta primarno za zabavu odnosno za streaming servise i gaming.

Kako biste se koristili fiksnim telefonom potreban vam je i fiksni (stolni) telefon. Iako se i za fiksnu liniju koriste prijenosni telefoni, mnogi i dalje koriste stolni telefon uz koji nema potrebe za punjenjem baterije. I uvijek znate gdje vam se telefon nalazi, nećete ga nigdje izgubiti.

meanIT ST100 je stolni telefon dostupan u bijeloj i crnoj boji te se može po potrebi montirati i na zid. Od funkcija omogućuje ponovno biranje prethodnog broja telefona, isključivanje mikrofona tijekom razgovora (mute), te tonsko i pulsno biranje.

 

meanIT ST100

 

meanIT ST200 također dostupan u bijeloj i crnoj boji. Uz prikaz broja, datuma i vremena poziva, omogućuje i biranje do 11 različitih telefonskih brojeva pritiskom na samo jednu tipku. Dodirom na dvije tipke moguće je spremiti dodatnih 10 brojeva telefona. Podržava funkcije zadržavanja poziva, pauze, tonsko i pulsno biranje.

Ovaj stolni telefon ima handsfree zvučnik uz koji možemo telefonirati i nešto drugo raditi. Na osvijetljenom LCD ekranu mogu se koristiti još neke funkcije poput automatskog ponovnog biranja, a meanIT ST200 sprema 50 dolaznih i 15 odlaznih poziva.

 

meanIT ST200

Pin It on Pinterest

Share This