Select Page

U vrijeme pandemije koronavirusa mnogi su po prvi put čuli za zasićenost ili saturaciju, a mjerenje omogućuju i mnogi meanIT uređaji

 

Pulsni oksimetar je mjerni instrument poznat određenim skupinama bolesnika (kronični plućni pacijenti) – omogućuje mjerenje razine kisika u krvi (SpO2), a najčešće se postavlja na prst. Samo mjerenje je bezbolno i kratko, a mjeri se postotak zasićenosti arterijske krvi kisikom. Ukoliko je zasićenje (saturacija) kisikom ispod 94% dolazi do hipoksemije odnosno manjka kisika u krvi. Hipoksija je manjak kisika u plućima.

 

 

Pulsna oksimetrija (pulse oximetry) je neinvazivna metoda mjerenja oksigenacije ili postotka hemoglobina koji je zasićen kisikom, a mjeri se u postotcima, pri čemu 100% predstavlja najvišu vrijednost. Sjedimo li dugo u zatvorenom prostoru osjetit ćemo nedostatak kisika, a provjetravanjem prostorije ili šetnjom po otvorenom primijetit ćemo kako odmah „živnemo“.

Pametni satovi i pametne narukvice mogu mjeriti zasićenost kisikom u krvi, a to je samo jedna od funkcionalnosti koje se nude. Mjerenje zasićenosti krvi kisikom obavlja se na dijelovima tijela koji nude dobru prokrvljenost. To je bitan preduvjet.

Emitiranjem dviju različitih valnih duljina svjetlosti dolazi do apsorpcije u ovisnosti o zasićenosti hemoglobina kisikom u krvi koja cirkulira kroz prst ili venu na ruci. Postavljanjem pametnog sata ili pametne narukvice na zapešće ruke možemo mjeriti različite parametre – broj otkucaja srca, zasićenost krvi kisikom, razinu stresa itd.

Ukoliko obolite od COVID-19 bolesti izuzetno je bitno pratiti razinu kisika u krvi koja ne bi smjela pasti ispod 92 posto. Napadne li virus pluća, može doći do manjka kisika u krvi, a pacijentu se mora omogućiti dodatni kisik. Izuzetno je bitno u noćnim satima pratiti razinu kisika u krvi te pravovremeno reagirati pozivom hitnoj službi. Bavite li se penjanjem na veće nadmorske visine (na primjer planinari) obavezno pratite razinu kisika u svojoj krvi.

Pametni sat meanIT Smartwatch M40 Call omogućuje mjerenje razine kisika u krvi. Iako se ne radi o medicinskom instrumentu, može poslužiti kao indikator stanja. Nakon što smjestite M40 Call na ruku obavezno pritegnite narukvicu tako da prianja kako bi donji dio sata direktno bio povezan s vašom arterijom. Sat vas ne smije previše stiskati.

 

 

Morate biti mirni (preporuka je sjediti barem 5 minuta prije početka mjerenja), koža mora biti čista i suha pa ako ste znojni u tom slučaju nećete dobiti ispravne rezultate. Ne pomaže niti tetovaža, lakirani nokti su također minus, a niti niska temperatura nije dobra. Preporuka je ruku položiti na stol ili u krilo prilikom mjerenja. Zasićenost krvi kisikom kod većine ljudi iznosi 95 – 100%.

Slična je procedura i za mjerenje drugih funkcija koje meanIT Smartwatch M40 Call omogućuje, poput krvnog tlaka i broja otkucaja srca. Morate biti mirni, a na mjerenje otkucaja srca može utjecati i buka u prostoru u kojem obavljate mjerenje.

U svim drugim situacijama možete koristiti M40 Call, što je i poželjno – za mjerenje prijeđenih koraka i udaljenosti, za razne sportske aktivnosti (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, preskakanje, badminton, košarka, nogomet). Smartwatch iz meanIT-a namijenjen je i telefonskim pozivima tako da se u vožnji možete javiti direktno na sat jer su ugrađeni zvučnik i mikrofon. Preko sata možete slušati i glazbu s vašeg pametnog telefona. Dodatni bonus je da ćete pri kupnji dobiti gratis crveni remen, uz standardni crni.

 

Pin It on Pinterest

Share This