Select Page

Prilikom punjenja baterije pametnog telefona, pametnog sata ili nekog drugog uređaja vrlo je bitno znati kolika je potrebna snaga punjenja

 

Dobar dan, molim vas jedan punjač za pametni telefon, rečenica je koju većina ljudi izgovara prilikom kupnje novog punjača. Nakon što je originalni prestao raditi ili je pak potreban rezervni punjač za ured ili vikendicu. Prodavač bi vas trebao pitati: Kakav punjač trebate? Ako je vaš odgovor “za meanIT pametni telefon”, onda to nije potpun odgovor.

Pogledate li strujni adapter odnosno punjač na njemu ćete vidjeti nekoliko različitih vrijednosti što se tiče struje i napona. INPUT se odnosi na ulazni napon koji se kreće u rasponu od 100 do 240 V. U našoj se zemlji koristi 240 volti. Oznaka OUTPUT odnosi se na napon i struju koja izlazi iz punjača, kroz kabel, do samog sklopa za punjenje baterije uređaja kojeg ćete puniti.

Sad tu postaje bitna snaga. Ako ste zaboravili formulu za snagu, ona je:
P = U x I
Drugim riječima, snaga je umnožak napona i jakosti struje.

 

 

Ako je izlazni napon 5 V, a struja jakosti 3 A, to znači da je izlazna snaga 15 W. Za snagu veću od nekoliko vata trebali biste paziti ne samo na jakost strujnog adaptera koji ćete kupiti u trgovini, ili pak naručiti preko interneta, nego i na debljinu kabela.

Odaberete li tanak kabel, koji uz to ima i tanku žičanu nit, možete očekivati da će se kabel pregrijavati i vrlo će brzo doći do prekida u spoju unutar kabela. Naravno, niti predebel kabel ne smijete kupiti jer će stvarati strujni otpor pa nećete dobiti dovoljnu jakost struje na izlazu. Dakle, sa sobom u trgovinu ponesite originalni punjač i zatražite iste karakteristike za novi punjač koji ćete kupiti. I provjerite debljinu kabela.

 

 

Ako vaš pametni telefon koristi microUSB konektor, zašto ne biste uštedjeli vrijeme koje svaki put trošite dok provjeravate ispravnu stranu konektora prilikom spoja u utor pametnog telefona. Naime, meanIT nudi USB kabel s obostranim microUSB konektorom tako da nećete morati paziti koja je strana ispravna. Odlično kada u mračnoj prostoriji želite spojiti punjač, bez da uključujete rasvjetu.

Kupujete li USB Type-C kabel tada nećete morati razmišljati o pravoj ili krivoj strani konektora jer toga kod ovog tipa konektora nema. Okrenete kako god želite. Kao kod Appleovih Lightning kabela koje također možete pronaći u web shopu www.meanit.hr

 

 

Standardno, u pakiranju s pametnim telefonom dobit ćete kabel dužine od najviše jednog metra. Jeste li razmišljali o microUSB kabelu dužine od čak 3 metra? Pronašli smo ga u meanIT ponudi kao i dvometarske kabele za iPhone te microUSB.

Znate li da postoji kabel s konektorom koji se može spojiti i na Android telefone s microUSB utorom i na iPhone utor? I još je uz to dužine od dva metra! Da, meanIT obostrani kabel upravo to omogućuje, što je zgodno ako na put idete s dva različita telefona. Trebat će vam samo jedan punjač.

Za kraj smo ostavili metalni obostrani kabel za microUSB utor i iPhone 5, 6, 7, 8, X modele s kojim nećete imati problema jer se neće zapetljati. Kabel je istovremeno i odličnog dizajna koji neće ostati neprimjećen.

 

Pin It on Pinterest

Share This