Select Page

Od kad uređaje koristimo bez žice briga nam je koliko će baterija potrajati između dva punjenja. Ovo su savjeti uz koje vrlo jednostavno možete smanjiti potrošnju baterije vašeg tableta

 

Veliki ekran tableta troši više električne energije nego manji ekran, to je logično. Ukoliko vaš tablet / pametni telefon ima ekran visoke rezolucije tada će potrošnja energije biti još i veća. Veća brzina osvježavanja, koja je stigla na nove pametne telefone, još više troši bateriju. Može li se optimizirati potrošnja?

 

MeanIT Tablet X10 uz dva SIM utora ima i microSD utor za proširenje interne memorije

 

Ako tražite tablet i pametni telefon s kojim ćete bateriju vrlo rijetko puniti onda birajte uređaje s HD ekranima. Uz HD rezoluciju se čipset i procesori manje opterećuju, a samim time se manje opterećuje i baterija koja bi trebala izdržati i do nekoliko dana rada.

U postavkama uređaja obavezno uključite srednje osvjetljenje, a ukoliko uređaj nudi adaptivno osvjetljenje onda koristite tu opciju koja automatski prilagođava osvjetljenje ekrana prema vašem okolišu. Ne morate svakodnevno podešavati razinu osvjetljenja. Koristite li uređaj s višom rezolucijom, potražite opciju manje rezolucije. Bit će vam dovoljna za većinu funkcionalnosti. Osim za korištenje VR naočala, poput modela meanIT VR1 i VR2.

Pozornost obratite i na vrijeme punjenja baterije – ukoliko ne planirate koristiti tablet u skoro vrijeme, onda bateriju nemojte nadopunjavati iznad 90 posto. Punjenje iznad 90 posto šteti bateriji, kao što joj šteti i pretjerano pražnjenje, ispod 10 posto. Dakle, idealno je uređaje puniti u području između 10 (eventualno 15 posto) pa do 80 (eventualno 90 posto).

 

 

Uz hladnije dane baterije će kraće trajati pa tablete i druge uređaje nemojte ostavljati u vozilu, naročito kad su temperature preniske, a ne odgovara im niti previsoka temperatura. Sve ispod -5° i iznad 50°C šteti bateriji. Postoji mogućnost od gubitka elektrolita iz baterije, čime se i sam uređaj može oštetiti. Ako ste u mogućnosti, provjerite napuhavanje baterije. Napuše li se, potrebno ju je što prije zamijeniti.

Ukoliko se tablet neće koristiti neko vrijeme, obavezno bateriju napunite na 60 do 80 posto kapaciteta. Nakon četiri do pet tjedana bateriju ponovo nadopunite, kako biste ju održali u što boljem kapacitetu.

Litij-ionske baterije u tabletima i mobitelima omogućuju oko 500 ciklusa punjenja. Stoga nemojte prečesto niti nadopunjavati baterije – postoje korisnici koji već na 50 ili 60 posto bateriju nadopunjavaju, iz straha da im neće izdržati cijeli dan. Upravo na takav način smanjuju kapacitet, kroz vrlo kratko vrijeme.

Spajate li tablet i pametni telefon vrlo često na računalo kako biste prenije podatke, i u tom se slučaju baterija nadopunjava, a svako takvo spajanje je jedno punjenje. Ukoliko bateriju punite na auto punjaču, takvo punjenje bi bilo preporučljivo ipak izbjegavati jer električna struja iz motornih vozila nije stabilna te može utjecati na zdravlje baterije.

 

 

Pojedinci tijekom svake noći na punjaču drže uređaje kako bi ujutro imali 100 posto napunjenu bateriju. Osim što nije zdravo za bateriju često punjenje baterije do maksimuma, s obzirom na baterijske management sustave (sustave upravljanjem punjenjem), na ovaj se način baterija tijekom noći nekoliko puta nadopunjava, čim kapacitet padne.

Znamo da baterija kapacitet gubi čak i kad ju ne koristimo, a s obzirom da su nam tableti spojeni na wireless mreže ili pak na mobilne mreže, jasno je da se baterija po noći vrlo često nadopunjava. Pomnožimo li nekoliko takvih punjenja tijekom noći s recimo brojem dana u šest mjeseci, lako dolazimo do brojke od 540 punjenja. U tom slučaju možemo očekivati da baterija već nakon šest mjeseci počinje znatno gubiti kapacitet.

Tražite li tablet s velikim ekranom i s HD rezolucijom te većim kapacitetom baterije, meanIT Tablet X10 je odlično rješenje. Ekran od 10,1 inča u IPS tehnologiji pruža odličnu vidljivost iz različitih kutova, na direktnom suncu te je praktičan i kad sadržaje na tabletu gleda više osoba. Baterija od 4500 mAh i dugački kabel za punjenje od čak 2 metra, uz microUSB flip konektor za obostrano korištenje bit će idealan izbor.

 

MeanIT Tablet X10

 

Najnoviji tablet na hrvatskom tržištu je meanIT Tablet K10 Bluecat Kids – i ovaj model ima HD ekran od 7 inča, a uz integrirani stalak za vertikalnu poziciju bit će idealan za gledanje sadržaja, uz komotnu poziciju pri sjedenju ili ležanju. Android 10 Go dolazi sa softverom iWawa koji je posebno prilagođen za djecu te unutar više od 20 aplikacija možete svojem djetetu ponuditi bogat izbor zabave, ali i edukacije kroz razne igre.

 

meanIT Tablet K10 Bluecat Kids

meanIT Tablet K10 Bluecat Kids

Pin It on Pinterest

Share This