Select Page

U kojim situacijama mobiteli troše više energije, a u kojim manje? Kako spriječiti bespotrebnu potrošnju i može li se utjecati na sve to

 

Bez obzira koliko velik kapacitet baterije ima vaš pametni telefon, ako se energija pretjerano troši u pozadini, baterija će vam uvijek predstavljati problem. Kao i uvijek u životu, potrebno je potražiti uzrok potrošnje. Može to biti određena aplikacija, proces u pozadini, nadogradnja softvera…

 

 

Za početak, u postavkama vašeg meanIT ili bilo kojeg drugog smartphonea potražite podizbornik s baterijom te otvorite Potrošnju baterije. Vjerojatno ćete se iznenaditi nakon što pogledate koje aplikacije najviše troše energiju. Možda je to neka aplikacija koja vam nije više niti potrebna. Deinstalirajte tu aplikaciju.

Neke aplikacije uopće nisu aktivne, ali cijelo vrijeme rade u pozadini i mogu imati i više od 20 posto udjela u ukupnoj potrošnji telefona. Android nudi mogućnost da se takve aplikacije, ako ih ne želite deinstalirati, stave u stanje mirovanja čim ju prestanete upotrebljavati.

 

 

Provjerite u postavkama baterije i na koji se način baterija troši – možda ste aktivirali visoke performanse što omogućuje veću brzinu sustava, maksimalnu svjetlinu ekrana i razlučivost (pojedini telefoni omogućuju promjenu rezolucije). Moguće je podesiti optimizirano trošenje, ali i produžiti trajanje baterije ograničavanjem nekih funkcija. Ako neke aplikacije zaista rijetko trebate, najbolje je staviti ih u stanje dugog mirovanja tako da one uopće neće raditi u pozadini, ali će raditi od onog trenutka kad ih otvorite.

Sve više telefona podržava bežično punjenje. Ako ne koristite tu mogućnost, obavezno ju isključite, a to je potrebno napraviti na dva mjesta u postavkama telefona – u samom bežičnom punjenju te u dijelu koji se zove Punjenje.

 

 

Otvarate li veći broj aplikacija tijekom dana, u pozadini će sve te aplikacije i dalje biti otvorene, čak i ako ih ne koristite. Recimo da jutro počinjete čitanjem novosti na Facebooku i Instagramu te ih ne koristite sve do navečer. S vremena na vrijeme na dnu ekrana pritisnite soft tipku kojom se ulazi u multitasking (u novijim verzijama Androida to je tipka s tri uspravne crtice). I pritisnite na Zatvori sve. Radna memorija će se istog časa očistiti, aplikacije će biti zatvorene i vaš uređaj je i brže raditi.

Koliko često radite sigurnosne kopije aplikacija poput Viber i WhatsApp? Možda ste podesili da se to obavlja svaki dan, a bit će dovoljno jednom tjedno. Ako već i obavljate svakodnevno, možda ne morate spremati kopiju video filmova te se sve to može podesiti da se obavlja putem wireless mreže. Možda ne snimate puno video filmova, ali ih dobijete putem poruka.

Provjerite i Googleovu aplikaciju Fotografije u kojoj se također (u oblak) backupiraju vaše fotografije i video zapisi, i to ne samo oni koje vi snimate nego sve što vam dolazi na telefon putem messaging servisa (WhatsApp, Viber) te Download dokumenti. Nevjerojatna je količina toga što naši pametni telefoni tijekom samo jednog dana odrade.

Kakve su vam postavke u trgovini s aplikacijama (Google Trgovina Play)? Jeste li podesili da se sve aplikacije koje ste instalirali na svoj pametni telefon automatski ažuriraju? Preuzimanje se obavlja samo putem wireless mreže?

 

 

Određene postavke možete podesiti i u aplikaciji Facebook kako biste štedjeli ne samo bateriju nego i podatke. Otvorite Postavke (Settings & Privacy), pa ponovo Settings i zatim Media and Contacts. Isključite startanje videa sa zvukom, isključite zvuk u aplikaciji, nemojte fotografije i video filmove uploadati u HD (visokoj) kvaliteti. Možete isključiti bespotrebne notifikacije o baš svemu tako da ćete rjeđe uključivati ekran. U postavkama Facebooka se puno toga može optimizirati, a jedan od mogućih načina uštede je i aktivacija Dark (tamnog) načina rada te smanjivanje vremena aktivnosti ekrana kao i podešavanja automatskog osvjetljenja (odnosno niske razine osvjetljenja).

 

 

Ukoliko podatkovni promet uglavnom trošite kod kuće i na poslu, dok ste s pametnim telefonom spojeni na wireless mrežu, u postavkama mobilne mreže i veze uključite način rada 3G/2G. I na 3G mreži imat ćete dovoljno brz internet za provjeru pristiglih poruka ili pak obavijesti. U krajnjem slučaju, čak možete aktivirati samo 2G. Probajte i iznenadit ćete se s dužim trajanjem baterije.

Vezano uz Wi-Fi, obavezno isključite Wi-Fi Direct koji omogućuje daleko veću brzinu prijenosa podataka s jednog telefona na drugi. Na primjer, ako želite prebaciti video veličine 1 GB, preko Bluetootha će to trajati nekoliko desetaka minuta, ali preko Wi-Fi Directa će sve biti gotovo za manje od minute. Naravno, i uključen Wi-Fi u pokretu znači da će telefon vrlo često tražiti dostupnu wireless mrežu.

Isključite lokacijske usluge ako ih ne koristite, Bluetooth, zakretanje ekrana također, ali i senzor otiska prsta. Glasovno upravljanje telefonom također može utjecati na potrošnju baterije; provjerite reagira li vaš telefon nakon što izgovorite Hej Google ili pak Siri (kod iPhonea)?

Pin It on Pinterest

Share This