Select Page

Boje utječu na naše raspoloženje, pa i na zagrijavanje kabine automobila, a mnogi pri kupnji mobitela imaju dilemu koju boju odabrati

 

Zamislite svijet oko nas u sivoj boji. Ne izgleda baš lijepo. Sad „uključite“ boje. Crvena, plava i žuta su tri osnovne (primarne) boje iz kojih nastaju sve ostale boje te se ove tri boje ne mogu dobiti miješanjem drugih boja, ali se zato druge boje mogu dobiti miješanjem ovih triju boja.

Ljudsko oko može vidjeti samo vidljivo zračenje, što znači da određene boje ne vidimo, poput infracrvene (nalazi se prije crvene) i ultraljubičaste (nalazi se poslije ljubičaste). Ljudsko oko vidi elektromagnetske valove valne duljine od približno 380 do 760 nanometara, a možemo razlikovati oko 160 različitih nijansi boja. Bojama se prvi bavio Isaak Newton – on je 1676. godine u trostranoj prizmi razlomio bijelu svjetlost te zatim vidio sedam boja: crvenu, narančastu, žutu, zelenu, cijan (svijetloplavu), indigo (tamnoplavu) i ljubičastu. Od sedam boja se sastoji duga (crvena, narančasta, žuta, zelena, plava, modra i ljubičasta).

 

 

Da bi se dobila bijela svjetlost potrebno je u određenim omjerima pomiješati primarne boje (crvenu, plavu i žutu boju). Miješanjem plave i žute dobit će se zelena, crvene i žute pojavljuje se narančasta dok se miješanjem plave i crvene boje dobije ljubičasta. To su sekundarne boje (zelena, narančasta i ljubičasta).

Pomiješane crvena i plava daju magenta boju, plava i zelena daju cijan boju dok crvena i zelena stvaraju žutu. Ako se pomiješaju po jedna primarna i jedna sekundarna boja nastaju tercijarne boje. Na primjer, crvenonarančasta ili narančastocrvena.

Vjerojatno ste čuli za RGB, a ova skraćenica se odnosi na tri boje: crvenu (red), zelenu (green) i plavu (blue). Miješanjem ovih triju svjetlosti prikazuju se boje na televiziji.

 

 

S bojama se veže i komplementarni kontrast odnosno boje koje su na suprotnoj strani kruga s bojama. Gledajte 20 do 30 sekundi u jednu točku obojenu primarnom ili sekundarnom bojom, a zatim pogledajte u bijelu plohu. Pred vašim očima pojavit će se njezina suprotna boja.

Boja karoserije na automobilu itekako utječe na zagrijavanje vozila. Na primjer, ako je krov u crnoj boji, tada će se kabina itekako zagrijavati na suncu dok se uz bijelu boju postiže i za nekoliko stupnjeva niža temperatura. Pojedini vlasnici vozila su na krov i vanjske retrovizore zalijepili bijelu foliju, a rezultat je niža temperatura i ugodnija vožnja u prvim minutama, dok se kabina ne rashladi.

Na mobitele i pametne telefone također možete staviti svojevrsnu foliju odnosno masku, ali jednostavnije rješenje je birati boju po želji.

U ponudi meanIT mobitela također se nude tri osnovne boje, a to su crna, bijela i crvena. Nema potrebe za miješanjem ovih boja, ali će vam se sigurno svidjeti pojedine nijanse boja. Najzanimljivija je zasigurno crvena boja, koja predstavlja ljubav i strast, ali i snagu.

 

meanIT Senior 10 karakteriziraju kvalitetno kućište te velike tipke i jednostavnost korištenja

 

Novi meanIT Senior 10 ima zagasitu crvenu boju kućišta na kojoj do izražaja dolaze crne tipke i njihova funkcionalnost. Velike tipke smještene ispod ekrana, M1 i M2, omogućuju direktan poziv na prethodno spremljene telefonske brojeve koje najčešće zovete. I na ekranu se prikazuju veliki znakovi, a ovaj klasični mobitel s gumiranim premazom radi s dvije SIM kartice, ima SOS tipku na stražnjoj strani te FM radio i vrlo korisnu LED svjetiljku.

 

U crveno-crnom izdanju dolazi meanIT Senior Flip 1 kojeg možete vidjeti u video filmu, a ovaj preklopni mobitel namijenjen starijim osobama ima i dodatni stalak za punjenje.

 

 

 

Sigurno nećete odoljeti niti crvenoj boji mobitela meanIT Veteran 1 s baterijom kapaciteta 600 mAh, velikim ikonama i velikim znakovima na ekranu od 1,77 inča, a podržan je i rad s dvije SIM kartice. Ugrađen je Bluetooth, ima i FM radio, a na stražnjoj strani ovog lijepog mobitela smještena je SOS tipka koja će vas u određenoj situaciji čak i spasiti.

 

meanIT Veteran 1

Pin It on Pinterest

Share This