Select Page

Zaštita osobnih podataka nikad do sada nije bila toliko bitna kao u vremenu i izazovima koji proizlaze iz pandemije COVID-19, pogotovo na internetu

 

Europski dan zaštite osobnih podataka upravo se obilježava u cijeloj Europi pa tako i u Hrvatskoj. Odluku je, s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti i načinima zaštite osobnih podataka, donijelo Vijeće Europe u 2006. godini, a datum obilježavanja je 28. siječnja.

U posljednje vrijeme sve se češće govori o privatnosti, o zaštiti naših podataka koje razmjenjujemo putem digitalnih platformi. Sad je prava prilika kako bismo se podsjetili na što treba obratiti pozornost prilikom davanja naših osobnih podataka.

Glavni savjet je da se osobni podaci ne ustupaju nepoznatim osobama, a trebali biste pripaziti i što prihvaćate prilikom korištenja različitih mobilnih aplikacija na svojem pametnom telefonu. Na primjer, instalirate li mobilnu aplikaciju koja LED bljeskalicu kamere koristi kao lampu, toj aplikaciji sigurno ne treba vaše odobrenje za pristup telefonskom imeniku ili listi poziva. Može se dogoditi da se u pozadini neke cool aplikacije skriva prikupljanje podataka o vama i vašim navikama.

 

 

Na internetu se svakodnevno prikupljaju i objavljuju osobni podaci pojedinaca u razne svrhe, često nesavjesno i bez dovoljne kontrole. Nezaštićeni osobni podaci, poput bačenog starog osobnog dokumenta ili računa, mogu stvoriti niz problema, a neki od njih mogu trajati i cijeli život. Takve dokumente učinite nečitljivima.

Nemojte olako potpisivati sve dokumente koji vam dođu u ruke; uzmite nekoliko minuta vremena i detaljno ih proučite. Nakon stavljanja potpisa na dokument obavezno ga fotografirajte. Ukoliko vam na vrata pozvoni djelatnik neke od službi (na primjer, plinara, dimnjačar), prvo se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi.

Uz službeni iskaznicu zatražite i neki osobni dokument kako biste podatke usporedili s podacima sa službenih iskaznica. Čak biste telefonskim pozivom kod nadležne službe mogli provjeriti jesu li te osobe njihovi zaposlenici.

Jedan od načina kojima se pokušava prevariti ljude su i sklapanja lažnih ugovora s teleoperaterom kako bi se pribavili mobilni telefoni, a teret dugovanja ide na štetu osobe čiji su osobni podaci dobiveni na protupravan način.

Zasigurno vas na telefon zovu agenti koji prodaju dopunsko osiguranje, nude vam upis u različite besplatne registre. Možete ih se riješiti ukoliko vaš broj telefona upišete u Registar Ne zovi. Naime, brojeve upisane u Registar trgovci ne smiju pozivati niti na njih smiju slati promidžbene ili prodajne poruke.

U opcijama pametnog telefona meanIT Smartphone X1, meanIT Smartphone X2 ili nekog drugog branda određene brojeve telefona možete blokirati tako da vam telefon ne zvoni prilikom dolaznog poziva. Vrlo jednostavno možete riješiti problem.

 

meanIT Smartphone X1 i meanIT Smartphone X2 najnoviji su modeli na hrvatskom tržištu

Pin It on Pinterest

Share This